Ποιοι και πώς ανακάλυψαν τον Ερμή του Πραξιτέλη

Στις 26 Απριλίου του 1877 Γερμανοί ανασκαφείς ανακαλύπτουν στην Ολυμπία, στον Ναό της Ήρας, ένα αξεπέραστης ομορφιάς και συμμετρίας αγαλματικό σύμπλεγμα.

Ποιοι και πώς ανακάλυψαν τον Ερμή του Πραξιτέλη

Χρονολογείται στο 343 π.Χ., τη μεταβατική περίοδο από την ύστερη κλασική στην πρώιμη ελληνιστική γλυπτική. Πρόκειται για το διάσημο άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη, που κρατά στην αγκαλιά του τον θεό Διόνυσο σε παιδική ηλικία και εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, σε όλη του τη ακτινοβόλα χάρη. Το σύμπλεγμα θεωρείται ως το μοναδικό διασωθέν πρωτότυπο έργο που γεννήθηκε από τη σμίλη του Πραξιτέλη και εδώ ολοκληρώνονται τα απολύτως γνωστά για το περίφημο έργο.

Εκείνο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι η περιπέτεια του Ερμή, που ξεκινά χρόνια μετά την ανακάλυψή του, περιπέτεια που προκλήθηκε από τις απορίες και τις αμφιβολίες του Karl Blümel, ενός Γερμανού αρχαιολόγου, ο οποίος γύρω στα 1927 διατυπώνει τη θεωρία ότι ο Ερμής δεν είναι πρωτότυπο έργο του γλύπτη του 4ου αιώνα π.Χ., αλλά αντίγραφο των ρωμαϊκών ετών.

Τους ισχυρισμούς του φροντίζει να τους γνωστοποιήσει δημοσιεύοντας, μάλιστα, μελέτη σχετική με την τεχνική της αρχαίας γλυπτικής, όπου παραθέτει τις παρατηρήσεις του, όλες σχετικές με την κατασκευή του αγάλματος.

Δημιουργείται σχετικός σάλος, ωστόσο, στις απορίες που διατυπώνει τότε ο Γερμανός αρχαιολόγος δεν δίνεται καμία απάντηση και η περιπέτεια του Ερμή, αναφορικά με την πρωτοτυπία του, παραμένει σε εκκρεμότητα για αρκετά χρόνια, μέχρι να επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις o Oscar Antonsson το 1937.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1822: Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.

1865: Στρατιώτες του ιππικού της Ένωσης σκοτώνουν στη Βιρτζίνια τον Τζον Γουίλκς Μπουθ, δολοφόνο του Αβραάμ Λίνκολν.

1877: Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1902: Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βαφτίζεται με το σημερινό της όνομα αντικαθιστώντας το Νιούτον Χιθ, δανεισμένο από το όνομα ενός ανατολικού προαστίου του Μάντσεστερ.

1903: Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ατλέτικο Μαδρίτης.

1933: Συστήνεται η Γκεστάπο, η επίσημη μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας.

1942: Ατύχημα σε ανθρακωρυχείο στο Μαντσουκούο σκοτώνει 1.549 Κινέζους ανθρακωρύχους.

1944: Ο Γεώργιος Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός της εξόριστης στην Αίγυπτο ελληνικής κυβέρνησης.

1964: Οι Μπόστον Σέλτικς κερδίζουν τον 6ο συνεχόμενο τίτλο στο NBA. Το σερί θα συνεχιστεί για άλλες δύο χρονιές

1966: Ισχυρός σεισμός καταστρέφει την Τασκένδη, τη μεγαλύτερη πόλη της σοβιετικής κεντρικής Ασίας, με απολογισμό 8 νεκρούς.

1982: 57 άτομα σκοτώνονται από πυροβολισμούς πρώην αστυνομικού στην επαρχία Γκιόνγκσανγκναμ-ντο της Νότιας Κορέας.

1986: Πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία), το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

1987: Ιδρύεται η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και γενικός γραμματέας του νέου κόμματος αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Κύρκος.

2001: Μεγάλες κινητοποιήσεις διοργανώνονται εναντίον του προτεινόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος («Σχέδιο Γιαννίτση»), με το οποίο επιχειρείται, μεταξύ άλλων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ομαδοποίηση ταμείων, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επανεξέταση των κοινωνικών πόρων με προοπτική κατάργησής τους (αγγελιόσημο).

2015: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας στον τελικό του Φάιναλ φορ της Γιουρολίγκ της καταλανικής Sabadell με 10-9 στο Παπαστράτειο Κολυμβητήριο.
2020: Ο παλαίμαχος διεθνής διαιτητής, επί σειρά πρόεδρος συνδέσμου διαιτητών Ηρακλείου και μέλος της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΟ, Γιώργος Κουκουλάκης (πατέρας του υπεύθυνου για το VAR στην ΚΕΔ, Μιχάλη Κουκουλάκη), πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών.