Τρόμος και θάνατος στην Οκλαχόμα: η μεγαλύτερη υπόθεση ποινικής έρευνας στην ιστορία των ΗΠΑ

Η βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα είχε στόχο το ομοσπονδιακό κτίριο Alfred P. Murrah.

Τρόμος και θάνατος στην Οκλαχόμα: η μεγαλύτερη υπόθεση ποινικής έρευνας στην ιστορία των ΗΠΑ

Στις 19 Απριλίου 1995 διαπράχθηκε η πιο καταστροφική τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό έδαφος μέχρι τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Η έκρηξη στην Οκλαχόμα Σίτι κόστισε 168 ανθρώπινες ζωές, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών, και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 680 ατόμων. Η έκρηξη κατέστρεψε μερικώς ή ολοσχερώς 324 κτίρια σε ακτίνα 16 οικοδομικών τετραγώνων, καταστράφηκαν (από το ωστικό κύμα ή από τη φωτιά) 86 αυτοκίνητα και θρυμματίστηκαν υαλοπίνακες σε 258 κτίρια της γύρω περιοχής. Η βόμβα εκτιμάται ότι προκάλεσε ζημιές ύψους τουλάχιστον $652 εκατομμυρίων. Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες επιχειρήσεις διάσωσης από πολιτειακές, ομοσπονδιακές και διεθνείς υπηρεσίες μετά την επίθεση, ενώ συγκεντρώθηκαν και σημαντικές δωρεές από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Η επίσημη έρευνα, γνωστή ως «OKBOMB», ήταν η μεγαλύτερη υπόθεση ποινικής έρευνας στην ιστορία των ΗΠΑ. Πράκτορες του FBI διεξήγαγαν 28.000 εξετάσεις μαρτύρων, συγκεντρώνοντας 3,2 τόνους αποδεικτικών στοιχείων και συλλέγοντας σχεδόν ένα δισεκατομμύριο επιμέρους πληροφορίες. Οι βομβιστές δικάστηκαν και καταδικάστηκαν το 1997.

Ο Μακβέι εκτελέστηκε με θανατηφόρο ένεση στις 11 Ιουνίου 2001 και ο Νίκολς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι Μάικλ και Λόρι Φόρτιερ κατέθεσαν εναντίον του Μακβέι και του Νίκολς. Ο Μάικλ Φόρτιερ καταδικάστηκε σε φυλάκιση δώδεκα ετών για τη μη ενημέρωση του κράτους των ΗΠΑ, ενώ η Λόρι έλαβε ασυλία από ποινική δίωξη σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή της. Όπως και με άλλες μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις, θεωρίες συνωμοσίας αμφισβητούν την επίσημη θεώρηση των γεγονότων και υποστηρίζουν ότι υπήρξε συμμετοχή και άλλων δραστών.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέσπισε νομοθεσία με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας γύρω από τα ομοσπονδιακά κτίρια, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις. Από το 1995 μέχρι το 2005 πάνω από 60 εγχώριες υποθέσεις σχεδιασμού τρομοκρατικών ενεργειών απετράπησαν λόγω των προληπτικών μέτρων που ελήφθησαν έπειτα από αυτήν τη βομβιστική επίθεση. Στις 19 Απριλίου του 2000 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Εθνικού Μνημείου της Οκλαχόμα Σίτι στον χώρο του ομοσπονδιακού κτιρίου Murrah, στη μνήμη των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης. Κάθε χρόνο γίνονται τελετές στη μνήμη των θυμάτων την ακριβή ώρα που συνέβη η έκρηξη.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1824: Πεθαίνει ο Λόρδος Βύρων, Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, πολιτικός, φιλέλληνας και μια από τις σημαντικότερες μορφές του ρομαντισμού.

1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.

1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.

1965: Την άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, κατόπιν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκύπριους στη Λευκωσία.

1971: Η ΕΣΣΔ σημειώνει ακόμη μία πρωτιά στο διάστημα, με την εκτόξευση του διαστημικού σταθμού «Σαλούτ».

1972: Γεννιέται ο Βραζιλιάνος αστέρας του ποδοσφαίρου Ριβάλντο, ο οποίος μεταξύ άλλων φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού.

1980: Διεξάγεται ο 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι των Νακασιάν & Σοφού, «Ωτοστόπ», το οποίο ερμηνεύει η Άννα Βίσση και καταλαμβάνει τη 13η θέση.

1984: Το Advance Australia Fair υιοθετείται ως ο εθνικός ύμνος της Αυστραλίας και το πράσινο και το χρυσό ως τα εθνικά χρώματα.

1990: Η Γιουγκοπλάστικα στέφεται για δεύτερη συνεχή φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ, νικώντας την Μπαρτσελόνα 72-67 στο Φάιναλ φορ της Σαραγόσα.

1990: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Γεώργιος Βήχος, πρωταθλητής της σκοποβολής με συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και του 1948.

1994: Ο Ολυμπιακός νικά τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά 77-72 στο 7o Φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Τελ Αβίβ.

1999: Ο Γιόζεφ Βάντσικ κλείνει την καριέρα του υπερασπίζοντας για τελευταία φορά την εστία του Παναθηναϊκού στον αγώνα ΠΑΟ – Εθνικός 5-1

2005: Ο 78χρονος Γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.

2017: Ο Φάρος Κερατσινίου γράφει ιστορία, καθώς στον αγώνα για την 27η αγωνιστική της Α2 ανδρών εναντίον του Παγκρατίου σκοράρει 164 πόντους, καταρρίπτοντας ένα ρεκόρ που κρατούσε 16 χρόνια.

2018: Παντρεύονται ο πρίγκιπας Χάρι και η πριγκίπισσα Μέγκαν.