«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»

Ήταν 17 Απριλίου του 1970 όταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα προσγειώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό το πλήρωμα της αποστολής «Απόλλων 13».

«Χιούστον, έχουμε πρόβλημα»

Επρόκειτο για επανδρωμένη πτήση στο διάστημα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων» της NASA.

Η εκτόξευση της αποστολής έλαβε χώρα στις 11 Απριλίου με το σκάφος να κάνει μιάμιση περιφορά γύρω από τη Γη και έπειτα να συνεχίζει το ταξίδι του προς τη Σελήνη. Όμως, κατά τη διάρκεια της πτήσης σημειώθηκε έκρηξη σε μία από τις δύο δεξαμενές οξυγόνου. Το διαστημόπλοιο είχε ήδη διανύσει διαδρομή διάρκειας 55 ωρών και 54 λεπτών και είχε βρεθεί σε απόσταση 300 χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Γη. Τότε ο πιλότος του διαστημοπλοίου Τζακ Σουάιγκερ μετέδωσε στο κέντρο ελέγχου το παροιμιώδες «Houston, we’ve had a problem», δηλαδή «Χιούστον έχουμε πρόβλημα».

Η έκρηξη προκάλεσε ζημιά στις δεξαμενές οξυγόνου με αποτέλεσμα να σημειωθεί έλλειψη αποθέματος οξυγόνου στην καμπίνα και η αποστολή να έρθει αντιμέτωπη με σοβαρότατο κίνδυνο. Η μόνη λύση ήταν να διακοπεί άμεσα η αποστολή και το πλήρωμα να επιστρέψει στη Γη. Η προσσελήνωση ματαιώθηκε και τροποποιήθηκε με τρόπο τέτοιο, ώστε να πραγματοποιήσει καμπύλη επιστροφής, αντί να μπει σε δορυφορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Το πλήρωμα με την καθοδήγηση του πύργου ελέγχου επέστρεψε στη Γη μέσα στη σεληνάκατο και προσγειώθηκε στις 18:07:41 νότια από τα Νησιά Κουκ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Με μια ματιά…

1080: Πεθαίνει ο Χάραλντ Γ’ της Δανίας και τον διαδέχεται ο Κνούτος Δ’, ο οποίος αργότερα θα γίνει ο πρώτος Δανός που αγιοποιείται.

1492: Η Ισπανία και ο Χριστόφορος Κολόμβος υπογράφουν τις Συνομολογήσεις της Σάντα Φε για το ταξίδι του στην Ασία.

1521: Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Δίαιτας της Βορμς, ξεκινά η δίκη του Μαρτίνου Λούθηρου για τις διδασκαλίες του. Αρχικά φοβισμένος, ζητά χρόνο για να σκεφτεί πριν απαντήσει και του δίνεται μία ημέρα.

1524: Ο Τζοβάνι ντα Βερατσάνο φτάνει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

1895: Υπογράφεται η Συνθήκη του Σιμονοσέκι μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος του Α’ Σινοϊαπωνικού Πολέμου και η ηττημένη δυναστεία Τσινγκ αναγκάζεται να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στην Κορέα και να παραχωρήσει εδάφη στην Ιαπωνία.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας παραδίνεται στη Γερμανία.

1944: Η αντιστασιακή οργάνωση Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση παραδίνεται στον ελεγχόμενο από τους κομμουνιστές Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Ο ηγέτης της, Δημήτριος Ψαρρός, δολοφονείται.

1946: Η Συρία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1961: Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων: μία ομάδα Κουβανών εξορίστων, χρηματοδοτημένων και εκπαιδευμένων από τη CIA, εισβάλλει στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα με σκοπό την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.

1961: Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά» που ακουγόταν στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν.

1967: Την πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα δίνουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας οι Rolling Stones ενώπιον 12.000 οπαδών τους.

1969: Ο Σιρχάν Σιρχάν κρίνεται ένοχος για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι.

1975: Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Καμπότζη. Οι Ερυθροί Χμερ καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Πνομ Πεν και οι κυβερνητικές δυνάμεις παραδίδονται.

2006: Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 66.

2012: Πεθαίνει ο Δημήτρης Μητροπάνος σε ηλικία 64 ετών.