Ηνίοχος, το άγαλμα που σώθηκε χάρη σε έναν μεγάλο σεισμό
Το 1896 οι Γάλλοι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στο μαντείο των Δελφών, στο πλαίσιο της «Μεγάλης ανασκαφής» που ξεκίνησε η Γαλλική Σχολή Αθηνών το 1892.
Στις 16 Απριλίου ανακάλυψαν ένα μεγάλο άγαλμα, που ήταν σε θαυμάσια κατάσταση, παρά το πέρασμα του χρόνου. Επρόκειτο για το πρώτο χάλκινο άγαλμα της κλασικής εποχής που βρέθηκε σε φυσικό μέγεθος. Κοντά του βρέθηκαν δύο πίσω πόδια αλόγων, μια ουρά, κομμάτια από τον ζυγό του άρματος και ένα παιδικό χέρι με απομεινάρια ηνίων.
Είχε θαφτεί έπειτα από τον μεγάλο σεισμό που έγινε το 373 π.Χ. στους Δελφούς. Η πτώση των βράχων το έθαψε κάτω από τη γη, όπου και παρέμεινε επί πολλούς αιώνες. Αυτός ήταν ο λόγος που γλίτωσε τις μετέπειτα λεηλασίες των Ρωμαίων και τις επιδρομές.
Από τότε που βρέθηκε, ο Ηνίοχος βρίσκεται σε περίοπτη θέση και θεωρείται το σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου των Δελφών. Έχει 1,80 ύψος και εκτίθεται στην αίθουσα του μουσείου που είναι βαμμένη σε κίτρινο χρώμα. Στην αρχική μορφή του αγάλματος το τέθριππο άρμα, που πιθανόν το έσερναν τέσσερα άλογα, είχε δύο αναβάτες και δύο παιδιά που κρατούσαν τα ηνία.
Ο έφηβος με την ευγενική καταγωγή φοράει μακρύ χιτώνα. Πάνω από τη μέση του τυλίγεται πλατύς ζωστήρας. Ιμάντας σταυρώνει στο πίσω μέρος του χιτώνα, ο οποίος έχει βαθιές ραβδώσεις. Ο Ηνίοχος ήταν νικητής αρματομαχίας και απολαμβάνει συγκρατημένα το χειροκρότημα του κοινού. Ο νεαρός στέκεται με άκαμπτη στάση και το πρόσωπό του φαίνεται ήρεμο και γεμάτο ευτυχία.
Έχει μόλις νικήσει στην αρματομαχία και γι’ αυτό στο κεφάλι του φοράει την ταινία του νικητή. Παρουσιάζεται μετά τον αγώνα, τη στιγμή που πραγματοποιεί τον γύρο του θριάμβου στον ιππόδρομο. Τα μάτια του είναι καφέ και έχουν μαύρους λίθους, σύμβολο ήθους και ισορροπίας. Έχει μισάνοιχτο στόμα και μέσα αχνοφαίνονται ασημένια δόντια.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, που απαγχονίστηκε με διαταγή του σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
1834: Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.
1894: Η Άρντγουικ μετονομάζεται σε Μάντσεστερ Σίτι.
1924: Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».
1945: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει την τελική επίθεση εναντίον των γερμανικών δυνάμεων, με σχεδόν 1.000.000 στρατιώτες να πολεμούν στα υψώματα Ζέελοβ.
1947: Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ρούζβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος», για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.
1964: Για απόπειρα βιασμού ανήλικης τροφίμου του ορφανοτροφείου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται τελικά σε δίκη ο συλληφθείς ως «δράκος του Σέιχ Σου» Αριστείδης Παγκρατίδης.
1986: Ο Χιλιανός ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ, Αλεσάντρο Ίσις, πιάνεται για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών μηνών ντοπαρισμένος στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, έχοντας κάνει χρήση της αναβολικής ουσίας ναδρολόνη. Δεν τιμωρείται μετά από παρέμβαση του διευθυντή του εργαστηριακού κέντρου τοξικολογίας της Κολωνίας Mάνφρεντ Ντόνικε.
1990: Ο τηλεσκηνοθέτης Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος και ο Άγγελος Πυριόχος σώζονται σαν από θαύμα όταν συντρίβεται το αεροπλάνο τους.