Πώς ο «Τιτανικός» παρέσυρε στον θάνατο 1.500 ανθρώπους…

Σαν σήμερα ολοκληρώθηκε το ιστορικά πιο διάσημο ναυάγιο.  Ο «Τιτανικός» μετά από σύγκρουση με παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό παρέσυρε στον θάνατο περισσότερους από 1.500 ανθρώπους από τους συνολικά 2.228 επιβαίνοντες.

Πώς ο «Τιτανικός» παρέσυρε στον θάνατο 1.500 ανθρώπους…

Ήταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 15η Απριλίου του 1912… Παρά τις προσπάθειες που έγιναν να αποφύγει τη σύγκρουση, (όπισθεν ολοταχώς και στροφή αριστερά) το μοιραίο δεν άργησε να γίνει, καθώς το πλοίο είχε αναπτύξει τη μέγιστη ταχύτητα, γιατί ήθελαν να φτάσουν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης (είχε αναχωρήσει στις 10 Απριλίου από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας) πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Επίσης, εκείνη την εποχή ήταν συνηθισμένο φαινόμενο τα πλοία να αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα για να ξεπεράσουν γρήγορα περιοχές με παγόβουνα.

Το παγόβουνο έσκισε το κύτος του πλοίου, ξεκινώντας από την πλώρη, όπου κατέστρεψε και τα πέντε στεγανά μέρη του πλοίου, επιτρέποντας την εισροή υδάτων στο σκάφος. Το πλοίο είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε ακόμα και αν πλημμύριζαν τέσσερα στεγανά να μπορούσε να επιπλεύσει, όχι όμως και με πέντε. Το πλοίο ήταν από τα πρώτα που χρησιμοποίησε το σήμα κινδύνου SOS - πρότερα και αντί αυτού χρησιμοποιούταν το CQD (CQ Distress). Ο «Τιτανικός» βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα, στις 02:20 της 15ης Απριλίου.

Το κύτος δύο λεπτά πριν από τη βύθιση έσπασε σε δύο κομμάτια, αφού, ενώ βυθιζόταν με την πλώρη προς τα κάτω και την πρύμνη προς τα πάνω, αποκόπηκε η πρύμνη λόγω του τεράστιου βάρους του νερού στην πλώρη. Η βύθισή του παρέσυρε στον θάνατο πάνω από 1.500 ανθρώπους, με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός. Το ναυάγιο αυτό θεωρείται ένα από τα τραγικότερα εν καιρώ ειρήνης ναυάγια. Η περισυλλογή των διασωθέντων έγινε από το πλοίο «RMS Carpathia», το οποίο έπλεε από τη Νέα Υόρκη προς το Φιούμε (σημερινή Ριέκα) και κατέφτασε στο σημείο του ναυαγίου στις 03:30.

Ελάχιστοι άνθρωποι πέθαναν από πνιγμό, καθώς οι περισσότεροι πέθαναν από υποθερμία μέσα σε λίγα λεπτά, διότι η θερμοκρασία του νερού του Ατλαντικού ήταν μόλις λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν και ειδικά στο σημείο της καταστροφής, λόγω του παγόβουνου, ήταν πιθανώς στους −2. Σήμερα κανένας επιζών δεν βρίσκεται στη ζωή. Η τελευταία επιζήσασα από το ναυάγιο, η Μιλβίνα Ντιν, απεβίωσε στις 31 Μαΐου 2009 σε ηλικία 97 ετών.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1964: Ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στη Βρετανία, ο Τζορτζ Μπεστ, κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα της Βόρειας Ιρλανδίας στη νίκη με 3-2 εναντίον της Ουαλίας στο Σουόνσι.

1974: Ο Ολυμπιακός συντρίβει 4-0 την ΑΕΚ, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Δύο γκολ ο Υβ Τριαντάφυλλος και από ένα οι Δεληκάρης και Σταυρόπουλος.

1989: Η τραγωδία του «Χίλσμπορο». Λίγο πριν από την έναρξη του ημιτελικού για το Κύπελλο Αγγλίας Λίβερπουλ - Νότιγχαμ δημιουργείται συνωστισμός λόγω της παρουσίας υπεραρίθμων θεατών σε εξέδρα του γηπέδου του Σέφιλντ. Από τον πανικό που προκαλείται βρίσκουν τον θάνατο 96 οπαδοί της Λίβερπουλ και τραυματίζονται 250.

1993: Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

1996: Πεθαίνει ο Σταύρος Νιάρχος, Έλληνας εφοπλιστής.

2013: Δύο βόμβες εκρήγνυνται, κοντά στη γραμμή τερματισμού, κατά τη διάρκεια του 117ου Μαραθωνίου της Βοστώνης, σχεδόν τρεις ώρες αφότου πέρασε τη γραμμή τερματισμού ο πρώτος από τους 27.000 δρομείς που συμμετείχαν στον αγώνα. Στους τρεις ανέρχονται οι νεκροί, ανάμεσά τους και ένα οκτάχρονο παιδί.