Πριν από 200 χρόνια στη Νάουσα επανέλαβαν τον χορό του Ζαλόγγου

Τα ξημερώματα της 13ης Απριλίου του 1822 οι Τούρκοι κατόρθωσαν ύστερα από γενική επίθεση και σφοδρό κανονιοβολισμό να μπουν στην πόλη της Νάουσας, όπου άρχισαν σφοδρές οδομαχίες.

Πριν από 200 χρόνια στη Νάουσα επανέλαβαν τον χορό του Ζαλόγγου

Ο Ζαφειράκης με τον γερο-Καρατάσο, τον Διαμαντή Νικολάου και 500 άνδρες συνέχισαν επί τρεις μέρες τον αγώνα κλεισμένοι στον πύργο του Ζαφειράκη, και όταν ο κλοιός έγινε απειλητικός, κατόρθωσαν να διαφύγουν προς το Βέρμιο. Λίγο αργότερα, όμως, ο Ζαφειράκης και ο Γιαννάκης Καρατάσος (γιος του γερο-Καρατάσου) έπεφταν νεκροί στη θέση Σοφολιό, όταν κυκλώθηκαν από τουρκικό απόσπασμα.

Μέσα στη Νάουσα οι σφαγές είχαν μεταβάλει την πόλη σε πραγματική κόλαση και σελίδες αυτοθυσίας και ηρωισμού γράφτηκαν από τις πιο ένδοξες της Επανάστασης.
Στη θέση Σδουμπάνοι, στη γέφυρα της Αραπίτσας, δεκατρείς νέες για να αποφύγουν την ατίμωση έπεσαν στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας τον χορό του Ζαλόγγου, ενώ οι υπόλοιποι, χωρίς να λογαριάζουν τη θυσία, αγωνίστηκαν σώμα με σώμα εναντίον των Τούρκων.

Οι νεκροί, ανάμεσά τους και ο Κώστας Κασομούλης, πατέρας του αγωνιστή και ιστορικού Νικολάου Κασομούλη, και οι αιχμάλωτοι έφτασαν τις 5.000, σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Τρικούπη. Από τους αιχμαλώτους «πολλοί ανηλεώς εβασανίσθησαν, πολλαί γυναίκες εις τας φλόγας ερρίφθησαν, έγκυοι εξεκοιλιάσθησαν, τέκνα έμπροσθεν των γονέων εσφάγησαν», σύμφωνα με τον Τρικούπη. Αλλά και από τις τουρκικές μαρτυρίες προκύπτει ότι η μανία των Τούρκων εναντίον των αμάχων υπήρξε ασυγκράτητη.

Με την κατάληψη της Νάουσας έσβησε ουσιαστικά η επανάσταση στη
Μακεδονία, μολονότι οι Έλληνες δεν έπαυσαν να παρενοχλούν τους Τούρκους στην περιοχή, ενώ ο γερο-Καρατάσος με 300 άνδρες κατέφυγαν στη Νότια Ελλάδα, όπου συνέχισαν τον αγώνα.

ME MIA MATIA...
1922:
Ο δήμος Αθηναίων, με την απόφαση 3294, νοικιάζει στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας «επί μίαν διετίαν και επί μηνιαίω ενοικίω δραχμών πέντε». Η μίσθωση έληξε το 1924 και το γήπεδο παραχωρήθηκε στον Παναθηναϊκό με Συνταγματική Πράξη στις 21 Ιουλίου του ιδίου έτους.
1924: Ιδρύεται στην Αθήνα από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης, γνωστή με τα αρχικά ΑΕΚ.
1929: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την άλλοτε ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης.
1943: Ομαδικοί τάφοι 4.000 Πολωνών πολιτών και αξιωματικών ανακαλύπτονται από τους ναζί στο δάσος Κατίν της Ρωσίας. Οι Σοβιετικοί αρνούνται ότι ευθύνονται για τις εκτελέσεις και κατηγορούν του Γερμανούς. Τελικά ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ θα παραδεχθεί το 1990 την ευθύνη των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών (NKVD) για τη σφαγή, που έγινε με διαταγή του Στάλιν το 1940.
1970: Ολοκληρώνεται η δίκη της αντιστασιακής οργάνωσης «Δημοκρατική Άμυνα», η οποία εξελίχθηκε σε δριμύ «κατηγορώ» κατά της χούντας, τόσο από τους κατηγορούμενους όσο και από τους μάρτυρες υπεράσπισης. Μεταξύ των καταδικασθέντων, οι Σάκης Καράγιωργας (ισόβια), Γ.Α. Μαγκάκης (18 χρόνια), Νίκος Κωνσταντόπουλος (8 χρόνια) και Χρήστος Πρωτόπαππας (8 χρόνια).
1979: Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια διπλός αγώνας πινγκ πονγκ κρατάει 101 ώρες!
1999: Πεθαίνει σε ηλικία 22 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο Γιάννης Γρίσπος, διεθνής χαντμπολίστας των ΙΕΚ Ξυνή.
1999: Πεθαίνει ο παλαίμαχος παλαιστής του κατς, Γιώργος Καρπόζηλος.
2003: Είκοσι ένας μαθητές από το Λύκειο Μακροχωρίου Ημαθίας χάνουν τη ζωή τους, όταν νταλίκα διεμβολίζει το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν.
2018: Στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο στο κλειστό της Νέας Σμύρνης ο Βασίλης Σπανούλης, σημειώνοντας συνολικά 9 πόντους, γίνεται ο πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της Α1 με συνολικά 5.201 πόντους.
2020: Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού (1997-99) και του Ηρακλή (1999-02), Σάσα Χούπμαν, πεθαίνει σε ηλικία 49 ετών, έπειτα από μακρά μάχη με την ασθένεια «αταξία», που του είχε προκαλέσει νευρολογική δυσλειτουργία και προβλήματα κινητικά αλλά και στην ομιλία.