Τι ήταν η Μεσολυμπιάδα της Αθήνας και γιατί κράτησε μόνο 11 ημέρες

Στις 9 Απριλίου του 1906 ξεκίνησε στην Αθήνα μια βραχύβια αθλητική διοργάνωση, επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων. Έγινε ενδιάμεσα των Ολυμπιακών Αγώνων του Σεντ Λούις (1904) και του Λονδίνου (1908), εξ ου και Μεσολυμπιάδα - παρότι ο επίσημος τίτλος της ήταν Β' Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες.

Τι ήταν η Μεσολυμπιάδα της Αθήνας και γιατί κράτησε μόνο 11 ημέρες

Η διοργάνωση αυτή προέκυψε ως μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Ελλάδας, που ζητούσε τη μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, και του βαρόνου Ντε Κουμπερτέν και κατ' επέκταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που προέκρινε τη διεθνοποίηση των Αγώνων.

Η λύση που δόθηκε ήταν να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια μια Μεσολυμπιάδα στην Αθήνα και κάθε τέσσερα χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε μια διαφορετική χώρα του κόσμου.

Το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος για τη χώρα μας και οι κατοπινές διεθνείς εξελίξεις αποτέλεσαν τροχοπέδη στη μακροημέρευση του θεσμού.

Γι' αυτό και διεξήχθη μόνο μία Μεσολυμπιάδα. Από τις 9 έως τις 19 Απριλίου του 1906.

Απ' όσο λέγεται, όμως, η ελληνική πρωτεύουσα αποτέλεσε το ιδανικό μέρος για να ανακτηθεί το χαμένο ολυμπιακό πνεύμα που είχε σχεδόν κακοποιηθεί στους δύο προηγούμενους Αγώνες των Παρισίων (1900) και του Σεν Λούις (1904), με την άκρατη εμπορευματοποίηση και τη μεγάλη διάρκειά τους.

Ως ολυμπιακό χωριό για τη διαμονή όλων των αθλητών είχε χρησιμοποιηθεί το Ζάππειο. Οι αγώνες διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις που υπήρχαν από το 1896: στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που ανακαινίστηκε για την περίσταση (ολοκληρώθηκε η αναμαρμάρωσή του και ανεγέρθηκαν Προπύλαια), στο Σκοπευτήριο της Καλλιθέας και στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (νυν Γήπεδο Καραϊσκάκη), ενώ οι αγώνες του τένις έγιναν στον Όμιλο Αντισφαίρισης. Για την οικονομική ενίσχυση των Αγώνων το ελληνικό κράτος εξέδωσε ειδική σειρά γραμματοσήμων, που απέφεραν το σημαντικό για την εποχή ποσό των 400.000 δραχμών.

H Αθήνα, που υποδέχτηκε τους αγώνες το 1906, είχε αλλάξει αρκετά σε σχέση με την πόλη του 1896. Υπολογίζεται ότι 20.000 φίλαθλοι έφθασαν στην Αθήνα απ' όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν τους αγώνες, οι οποίοι όμως δεν μακροημέρευσαν...


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...


1015: Ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας κι εκδιώκει τους Βουλγάρους.
1829: Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ, είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ’ ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.
1870: Ολοκληρώνεται η σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους που συνέλαβε στο Πικέρμι στις 30 Μαρτίου 1870, επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, καθώς οι όμηροι είναι Βρετανοί περιηγητές.
1941: Οι ναζιστικές δυνάμεις εισέρχονται στη Θεσσαλονίκη.
1948: Η δολοφονία του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν προκαλεί βίαιες ταραχές στην Μπογκοτά και επιπλέον δέκα χρόνια βίας στην Κολομβία.
1964: Τριακόσιοι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης διατάζονται να εγκαταλείψουν τις εργασίες τους και τις επιχειρήσεις τους και να φύγουν από την Τουρκία εντός 15 ημερών.
1997: Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Παναγιώτης Γεννηματάς, προειδοποιεί με δηλώσεις του στο συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό «Economist» ότι τα σχεδιαζόμενα μεγάλα έργα στην Αθήνα, που αφορούν τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2004, μπορεί να αποδειχτούν άχρηστα μακροπρόθεσμα, ενώ θα επιβαρύνουν την οικονομία.
2000: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στις εθνικές βουλευτικές εκλογές και αναλαμβάνει την κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.
2003: Η Βαγδάτη καταλαμβάνεται από τον αμερικανικό στρατό.
2017: Τουλάχιστον 47 νεκροί και 150 τραυματίες από βομβιστική επίθεση μέσα σε δυο εκκλησίες των κοπτών χριστιανών στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, την Κυριακή των Βαΐων. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, ο δημοσιογράφος Άκης Τσόπελας



ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ: Ευψύχιος