Η πρόκριση της δεκαετίας και η ΝΔ που έφταιγε στον Βαρδινογιάννη

Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια ο Ολυμπιακός χάρη στο εκτός έδρας πέναλτι-γκολ του Όλεγκ Προτάσοφ στο ΟΑΚΑ αναδεικνύεται ισόπαλος 1-1 με τον Παναθηναϊκό και παίρνει την πρόκριση στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η πρόκριση της δεκαετίας και η ΝΔ που έφταιγε στον Βαρδινογιάννη

Ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε ανοίξει το σκορ στο 65ο λεπτό με πέναλτι και μέχρι τη στιγμή του δεύτερου πέναλτι ο Παναθηναϊκός έπαιρνε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Όμως το τελικό 1-1 έδωσε την «πρόκριση της δεκαετίας», όπως τη χαρακτήρισε το «ΦΩΣ», στους «ερυθρόλευκους», σε ένα ματς που έσπασαν καρδιές και είχε γεμάτο… τρίτο ημίχρονο. Η ένταση και η συγκίνηση ήταν τόσο μεγάλες που ο Όλεγκ Μπλαχίν είχε λιποθυμήσει στο τέλος του αγώνα, τη στιγμή που οι του Παναθηναϊκού τα έβαλαν με τον διαιτητή της αναμέτρησης Γιώργο Κουκούλα, παρά την καταφανέστατη παράβαση στην τελευταία φάση του αγώνα. Μάλιστα, στον τότε πρόεδρο του Παναθηναϊκού έφταιγε η ΝΔ.

Όταν περικυκλώθηκε από οπαδούς του «τριφυλλιού» έξω από το γήπεδο, τους είχε πει: «Αυτοί που ψήφισαν κάθαρση και διαφάνεια, είδαν σήμερα τι έγινε. Η Νέα Δημοκρατία, επειδή μου ζήτησε λεφτά και δεν της έδωσα, μας αντιμετωπίζει με τον τρόπο που είδατε. Ο Κουκούλας είναι ΟΝΝΕΔίτης και ήταν πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης στη Μυτιλήνη. Νομίζω αντιλαμβάνεστε γιατί μας κυνηγούν». Ο διαιτητής είχε απαντήσει πρόσωπο με πρόσωπο στον Βαρδινογιάννη: «Κύριε πρόεδρε, ήταν πέναλτι. Του πήρε τα πόδια και έπρεπε να το δώσω».

Από την άλλη σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο Σταύρος Νταϊφάς, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στο... έξτρα πριμ που περίμεναν οι «ερυθρόλευκοι» για τη μεγάλη πρόκριση. Στο περιθώριο του αγώνα, κι ενώ ο ρεπόρτερ του «ΦΩΤΟΣ», Χρήστος Φασούλας, προσπαθούσε να καλύψει τα γεγονότα εντός αγωνιστικού χώρου, δέχθηκε κλομπ αστυνομικού των ΜΕΑ στο κεφάλι και διεκομίσθη στο ΚΑΤ.

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων. Δεκαπέντε εξ αυτών τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, ενώ έγιναν δεκάδες συλλήψεις. Άλλα χρόνια τότε, αλλά η έχθρα... έχθρα. Στο ματς είχαν κοπεί 52.983 εισιτήρια και είχαν εισπραχθεί 67.164.000 δραχμές.

Στα ημιτελικά ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο, τον οποίο νίκησε δύο φορές με σκορ 4-1 και αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδας στον διπλό τελικό με τον ΠΑΟΚ (1-1 και 2-0).

ΠΑΟ: ΒΑΝΤΣΙΚ, ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΚΑΛΙΤΖΑΚΗΣ, ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ (13' ΔΩΝΗΣ), ΒΑΖΕΧΑ, ΜΠΟΡΕΛΙ (59'ΦΡΑΤΖΕΣΚΟΣ), ΜΑΡΑΓΚΟΣ.

ΟΣΦΠ: ΤΑΛΗΚΡΙΑΔΗΣ, ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ, ΝΕΝΤΙΔΗΣ (70'ΧΑΤΖΙΔΗΣ), ΒΛΑΧΟΣ ΚΑΡΑΤΑΪΔΗΣ, ΤΣΑΛΟΥΧΙΔΗΣ, ΤΣΙΑΝΤΑΚΗΣ, ΛΙΤΟΦΤΣΕΝΚΟ, ΠΡΟΤΑΣΟΦ, ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ, ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ (75'ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ).

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1820:
Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι με την απειλή των όπλων.
1886: Ο Γερμανός επιστήμονας δρ. Καρλ Γκάσνερ δημιουργεί την πρώτη μπαταρία ξηρού στοιχείου. Δέκα χρόνια αργότερα η εταιρεία UCAR (Energizer) θα ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσης.
1896: Κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δύο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία και αφοπλίζουν τους αστυνομικούς. Η απεργία θα λήξει στις 21 Απριλίου, με μικρή αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων.
1961: Μεγάλη έκρηξη στο πλοίο «Ντάρα» στον Περσικό Κόλπο σκοτώνει 238 άτομα.
1963: Ο Οδυσσέας Ελύτης αναλαμβάνει διευθυντής προγράμματος του ΕΙΡ. Θα παραμείνει στη θέση του έως τις 28 Απριλίου 1964.
1970: Ισραηλινά βομβαρδιστικά χτυπούν αιγυπτιακό σχολείο στην περιοχή Μπαχρ ελ Μπάκαρ. Σκοτώνονται 30 παιδιά.
1973: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών από πνευμονικό οίδημα και έμφραγμα του μυοκαρδίου ο σπουδαίος ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο.
2010: Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού κερδίζει το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στο κλειστό της Εργάνης τα κορίτσια του Τζώρτζη Δικαιουλάκου, παρότι χάνουν από τη ρώσικη Ναντέζντα με 57-53 στον δεύτερο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, κατακτούν το Κύπελλο, αφού στον πρώτο τελικό είχαν κερδίσει 65-57 στη Ρωσία.
2011: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 46 ετών ο συντάκτης της αθλητικής εφημερίδας «Φίλαθλος», Λάζαρος Μουρκάκος, υιός του Νίκου Μουρκάκου, παράγοντα του Εθνικού.
2013: Πεθαίνει στo Λονδίνο σε ηλικία 88 ετών η Μάργκαρετ Θάτσερ ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο.
2021: O Βασίλης Σεβαστής, επί σειρά ετών πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και εκλεγείς ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην ΕΟΕ, πεθαίνει από κορονοϊό σε ηλικία 72 ετών.