Εκατόν είκοσι χρόνια από την πρώτη τραγωδία σε γήπεδο
Στις 5 Απριλίου του 1902 σημειώθηκε η πρώτη τραγωδία σε γήπεδο ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα στο «Άιμπροξ» της Γλασκώβης.
Λίγο μετά την έναρξη του αγώνα Σκωτία - Αγγλία, στο πλαίσιο του British Home Championship, κατέρρευσε η νεόκτιστη δυτική κερκίδα του γηπέδου, με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα φιλάθλων να πέσει στο κενό από τα 15 μέτρα. Οι περισσότεροι επέζησαν γιατί έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον, όμως 25 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους και 517 τραυματίστηκαν. Η βροχή που έπεφτε ασταμάτητα έκανε τα ξύλα να μαλακώσουν και να μην αντέξουν το βάρος των θεατών. Στην αρχή ελάχιστοι αντιλήφθηκαν τι συνέβη. Τα χειροκροτήματα μπερδεύονταν με τις κραυγές απόγνωσης των τραυματιών. Οι περισσότεροι πέθαναν ακαριαία, ενώ άλλοι από τα χαλάσματα που τους καταπλάκωσαν. Δύο άτομα υπέστησαν καρδιακή ανακοπή από σοκ. Μερίδα φιλάθλων πανικόβλητη μπήκε στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να διακοπεί σχεδόν 20 λεπτά.
Χωρίς να υπάρχουν επίσημες καταγραφές, υπολογίζεται ότι εκείνη την ημέρα περίπου 70.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση. Η έδρα της Εθνικής Σκωτίας ήταν το γήπεδο της Σέλτικ στη Γλασκώβη, αλλά η «αιώνια» αντίπαλός της, η Ρέιντζερς, επιθυμούσε να μετατρέψει το δικό της γήπεδο σε επίσημη έδρα της εθνικής ομάδας της χώρας και συνέβη το μοιραίο…
Μετά το τέλος του αγώνα επικράτησε πανικός. Οι νοσοκομειακές υποδομές της Γλασκώβης δεν ήταν σε θέση να περιθάλψουν τους σχεδόν 600 τραυματίες. Τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων υποδέχτηκαν όσους τραυματίες μπορούσαν, ενώ ακόμη και οι αστυνομικοί εκτελούσαν χρέη νοσοκόμων. Στο σημείο της τραγωδίας το ιατρικό προσωπικό αντίκρισε πρωτόγνωρες εικόνες. Για τη μεταφορά των τραυματιών χρησιμοποιήθηκαν ως φορεία τα μεγάλα κομμάτια ξύλου που είχαν αποκολληθεί από την κερκίδα. Τις επόμενες ημέρες η Γλασκώβη θύμισε βομβαρδισμένη πόλη.
Ο εργολάβος που προμήθευσε την ξυλεία για την κατασκευή της κερκίδας διώχτηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Στο δικαστήριο αθωώθηκε, γιατί κρίθηκε ότι δεν έφταιγε το υλικό αλλά το σχέδιο κατασκευής. Έκτοτε οι κατασκευαστικές εταιρείες προτίμησαν το τσιμέντο και το ατσάλι ως κύριο υλικό και όχι το ξύλο.
Προκλήθηκε σάλος και οι δύο ομοσπονδίες αποφάσισαν να επαναλάβουν το ματς στο «Βίλα Παρκ» του Μπέρμιγχαμ στις 3 Μαΐου 1902, όπου όλα τα έσοδα διατέθηκαν στις οικογένειες των θυμάτων.
Οι διοικούντες τη Ρέιντζερς αφαίρεσαν αυτό το μέρος της εξέδρας με αποτέλεσμα η χωρητικότητα να πέσει στις 25.000 θέσεις. Λίγο αργότερα σχεδιάστηκε η ανακατασκευή του γηπέδου, που επρόκειτο να φτάσει τις 63.000 θέσεις μέχρι το 1910. Έτσι η Σκωτία είχε τα τρία μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά γήπεδα στον κόσμο εκείνη την εποχή.
ME MIA MATIA…
1897: Κηρύσσεται ο καταστροφικός για την Ελλάδα πόλεμος με την Τουρκία.
1904: Διεξάγεται στο Γουίγκαν της Αγγλίας ο πρώτος διεθνής αγώνας ράγκμπι λιγκ μεταξύ της Αγγλίας και μίας ομάδας άλλων εθνικοτήτων (Ουαλοί και Σκωτσέζοι παίκτες).
1938: Γεννιέται ο Γιώργος Σιδέρης, θρυλικός άσος του Ολυμπιακού.
1944: Οι Γερμανοί εκτελούν 270 κατοίκους της Κλεισούρας στην Καστοριά ως αντίποινα για τον φόνο δύο συμπατριωτών τους στρατιωτών.
1994: Αυτοκτονεί ο Κερτ Κομπέιν, Αμερικανός μουσικός των Nirvana.
2000: Δύο φίλαθλοι της Λιντς σκοτώνονται σε συμπλοκές στην Κωνσταντινούπολη την παραμονή του πρώτου ημιτελικού αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Γαλατασαράι. Στις 15/4 η ΟΥΕΦΑ θα ανακοινώσει ότι απαγορεύει τη μετακίνηση Τούρκων φιλάθλων στη ρεβάνς.
2009: H γυναικεία ομάδα πόλο του ΝΟΒ νικά 12-9 την Οριζόντε Κατάνια στον τελικό του φάιναλ φορ στο Κίρισι της Ρωσίας και στέφεται για πρώτη φορά στην Ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης.