Σαράντα δύο χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Τζέσε Όουενς

Την 31η Μαρτίου του 1980 πεθαίνει ο Τζέσε Όουενς στην Αριζόνα, όπου και είχε γεννηθεί στις 12/9/1913. Υπήρξε η κυρίαρχη φυσιογνωμία των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936, όταν ταπείνωσε, χωρίς να... εκθέσει, τον Χίτλερ.

Σαράντα δύο χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Τζέσε Όουενς

Ο Τζέσε Όουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, προκαλώντας έκπληξη και θαυμασμό σε όλους τους φιλάθλους του κλασικού αθλητισμού, αλλά και την οργή των φυλετιστών του Γ' Ράιχ, κυρίως του Αδόλφου.

Ο Χίτλερ, που είχε μεταβάλει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ναζιστική προπαγάνδα, δεν παραβρέθηκε στην απονομή των μεταλλίων του Όουενς και η αμερικανική επικοινωνιακή μηχανή φρόντισε να μεγαλοποιήσει το γεγονός, κατασκευάζοντας την ιστορία ότι «ο αθλητής μας έκανε τον Φύρερ να φύγει από το στάδιο». Το μήνυμα, όμως, του Όουενς ήταν πολύπλευρο. Όταν είχε ερωτηθεί πώς ένιωσε που ο Χίτλερ αρνήθηκε να τον συγχαρεί επειδή ήταν μαύρος, απάντησε ότι ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον συνεχάρη.

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του Τζέρεμι Σαπ για τους Ολυμπιακούς του ’36, υπάρχει η εξής δήλωση του Όουενς: «Δεν με σνόμπαρε ο Χίτλερ, αλλά ο Φράνκλιν Ρούσβελτ. Ο Πρόεδρος δεν μου έστειλε ούτε ένα τηλεγράφημα».

Όταν αποσύρθηκε από τους αγώνες, ο Όουενς ασχολήθηκε με την προπόνηση νέων αθλητών. Εργάστηκε, επίσης, για την αμερικανική κυβέρνηση, κάνοντας διάφορα ταξίδια καλής θέλησης και δημόσιες σχέσεις στην Ινδία και σε χώρες της Άπω Ανατολής. Δεινός καπνιστής, προσβλήθηκε από καρκίνο στους πνεύμονες και άφησε την τελευταία του πνοή στις 31 Μαρτίου στο Τούσον της Αριζόνα σε ηλικία 66 ετών. Ο Τζέσε Όουενς ήταν συζευγμένος από το 1935 με τη Μίνι Σόλομον (1915-2001), με την οποία απέκτησε δύο κόρες.

Προς τιμήν του είχε αθλοθετηθεί από το 1981 διεθνές ετήσιο βραβείο για τον καλύτερο αθλητή του στίβου.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1821: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.
1833: Ο Τούρκος φρούραρχος των Αθηνών, Οσμάν Εφέντης, παραδίδει την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν και στον υπολοχαγό Χριστόφορο Νέζερ. Οι Οθωμανοί αποχωρούν οριστικά από την Αθήνα.
1889: Γίνεται η επίσημη τελετή εγκαινίων του Πύργου του Άιφελ.
1920: Ο Αδόλφος Χίτλερ εγκαταλείπει τον γερμανικό στρατό, όπου υπηρέτησε έξι χρόνια.
1956: Η Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητος εξετάζει το ενδεχόμενο να διαγράψει από τα μητρώα της ΕΠΟ τους διεθνείς ποδοσφαιριστές Στάθη Μανταλόζη, Κώστα Λινοξυλάκη, Λάκη Πετρόπουλο, Ανδρέα Μουράτη και Κώστα Πούλη, θεωρώντας ότι έκαναν χρήση της ιδιότητάς τους ως ερασιτέχνες αθλητές για να εισπράξουν αμοιβή συμμετέχοντας στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Οι Άσσοι του Γηπέδου», που προβάλλεται από τις 15/3 με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.
1970: Οκτώ μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Γιαπωνέζικος Κόκκινος Στρατός» καταλαμβάνουν αεροπλάνο των Ιαπωνικών Αερογραμμών με 129 επιβάτες, κραδαίνοντας σπαθιά σαμουράι και μία χειροβομβίδα. Θα τους ελευθερώσουν λίγες ώρες αργότερα.
1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το βραβείο Όσκαρ για τη μουσική επένδυση του φιλμ «Chariots of Fire», που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.
1991: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» πραγματοποιεί επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν» στην Κηφισιά.
1998: Στον γυρισμό από το Λονδίνο, μετά τον αγώνα με τη Γουέστ Χαμ, η αποστολή της Λιντς γλιτώνει από θαύμα, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της τυλίγεται στις φλόγες λίγο μετά την απογείωσή του και κάνει αναγκαστική προσγείωση.
2000: Ο προπονητής Ευγένιος Γκέραρντ αποχωρεί από τον ΟΦΗ ύστερα από 15 χρόνια.
2001: Πεθαίνει σε ηλικία 33 ετών ο πρώην παίκτης της Άρσεναλ, Ντέιβιντ Ροκάστλ, χτυπημένος από καρκίνο.
2008: Πεθαίνει ο Ζυλ Ντασσέν, Αμερικανός σκηνοθέτης και σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη.
2011: Η Αυστριακή ολυμπιονίκης στο τζούντο Κλόντια Χέιλ αυτοκτονεί, πηδώντας από τον έκτο όροφο κτιρίου στη Βιέννη.
2015: Νεκρός βρίσκεται κοντά σε ποταμό στο Βαγιαδολίδ ο μπασκετμπολίστας Λάλο Γκαρσία.