Δεληκάρης και Βιέρα γίνονται συμπαίκτες του Πελέ!

Σαν σήμερα, στις 26 Μαρτίου του 1975, ο Γιώργος Δεληκάρης και ο Μίλτον Βιέρα του Ολυμπιακού αγωνίζονται με τη Μικτή Κόσμου, κάτω από τις οδηγίες του Ρίνους Μίχελς.

Δεληκάρης και Βιέρα γίνονται συμπαίκτες του Πελέ!

Το παιχνίδι έγινε στις Βρυξέλλες εναντίον της μεγάλης Άντερλεχτ, η οποία θα αναδειχθεί νικήτρια με 8-3. Ο αγώνας γίνεται προς τιμήν του βέλγου Πολ Βαν Χιμστ και με τη Μικτή αγωνίζονται και οι Πελέ, Κρόιφ, Ζαϊρζίνιο και άλλοι μεγάλοι της εποχής. Οι δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα του Βελγίου, για να γίνουν -έστω για 90 λεπτά- κομμάτι της ποδοσφαιρικής ιστορίας και της αφρόκρεμας του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου.

Αφορμή για την αναμέτρηση της Άντερλεχτ με τη Μικτή Κόσμου στάθηκε το «αντίο» ενός μεγάλου, του Πολ Βαν Χιμστ, ο οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα του Βελγίου από το 1959 μέχρι το 1975. Αγωνίστηκε σε 457 αγώνες με την Άντερλεχτ και σημείωσε 233 γκολ. Ο Πολ Βαν Χιμστ μάλιστα ήταν από τους ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας «Η απόδραση των 11». Οι δύο ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού κλήθηκαν για το ματς της Μικτής Κόσμου στο οποίο τιμήθηκε ο Βέλγος άσος και αγωνίστηκαν από ένα ημίχρονο. Ο Μίλτον Βιέρα στα πρώτα 45 λεπτά μαζί με τους Πελέ - Κρόιφ - Εουσέμπιο, ενώ μετά την ανάπαυλα πήρε τη θέση του ο Γιώργος Δεληκάρης.

Ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει λίγους μήνες νωρίτερα την Άντερλεχτ για τη δεύτερη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου ηττήθηκε με 5-1 στις Βρυξέλλες και στη ρεβάνς που έγινε στην Πάτρα έφτασε κοντά στην ανατροπή με τη νίκη του 3-0. Αυτή η αναμέτρηση έμεινε στην ιστορία για τη διαιτησία του Ούγγρου Κάρολι Παλοτάι, ο οποίος «κατακρεούργησε» με τις αποφάσεις του τον Ολυμπιακό, στερώντας του μια ιστορική πρόκριση απέναντι στη μεγάλη Άντερλεχτ, που είχε σαρώσει του τίτλους.

Την ίδια ημέρα που οι Δεληκάρης - Βιέρα αγωνίστηκαν με τη Μικτή Κόσμου στο Βέλγιο, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα ο Υβ Τριαντάφυλλος έκανε την πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική Γαλλίας στο Παρίσι σε μια ιστορική αναμέτρηση με την Ουγγαρία, την οποία κέρδισαν (2-0) οι «τρικολόρ» έπειτα από 40 χρόνια.

Με τη Μικτή Κόσμου είχαν αγωνιστεί οι Γιαν Τομασέβσκι (Πολωνία), (46’ Κριστιάν Πιό) (Βέλγιο) / Βιμ Ράισμπεργκεν (Ολλανδία), Γιόσιπ Καταλίνσκι (Γιουγκοσλαβία) / Χουάν Κάρλος Ερέδια (Αργεντινή/Ισπανία) Μίλτον Βιέρα (Ουρουγουάη), (46’ Γιώργος Δεληκάρης) (Ελλάδα) / Βιμ Φαν Χάνεχεμ (Ολλανδία), Εουσέμπιο (Πορτογαλία) / (46’ Τζάνι Ριβέρα) (Ιταλία), Αμάνθιο Αμάρο (Ισπανία) / (46’ Κάρλος Μπάμπινγκτον) (Αργεντινή), Ζοσέ Αλταφίνι (Βραζιλία/Ιταλία) / (46’ Ούγκο Σοτίλ) (Περού), Πελέ (Βραζιλία) / (46’ Ζαϊρζίνιο) (Βραζιλία) Γιόχαν Κρόιφ (Ολλανδία) (46’ Πάουλο Σέζαρ) (Βραζιλία).


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1812: Σεισμός καταστρέφει το Καράκας στη Βενεζουέλα.
1896: Ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος έλληνας ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Στον τελικό του ξίφους ασκήσεως διδασκάλων νικά τον γάλλο Περονέ και κατακτά το χρυσό μετάλλιο.
1917: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: 17.000 Τούρκοι εμποδίζουν την προέλαση των βρετανικών στρατευμάτων στην Πρώτη Μάχη της Γάζας.
1940: Σύμφωνα με το ληξιαρχείο, πεθαίνει πάμπτωχος στην Αθήνα ο Έλληνας μαραθωνoδρόμος και Ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης, σε ηλικία 67 ετών, όμως πολλές μαρτυρίες λένε ότι έχει πεθάνει την προηγούμενη, ανήμερα της επετείου του 1821. Η Ελλάδα τον έχει θυμηθεί μία μόνο φορά, τέσσερα χρόνια πριν, όταν σε ηλικία 63 ετών καλείται από τον Χίτλερ να είναι σημαιοφόρος της αποστολής κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου
1983: Επιστρέφει στην Ελλάδα, έπειτα από 33χρονη εξορία στη Σοβιετική Ένωση, ο Μάρκος Βαφειάδης, αρχηγός του «Δημοκρατικού Στρατού» (ΔΣΕ) και της Κυβέρνησης του Βουνού στον Εμφύλιο Πόλεμο. Τα επόμενα χρόνια θα πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ.
1989: Στον αγώνα ΠΑΟ - Απόλλων Θεσσαλονίκης (3-0) στη Λεωφόρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά το μέτρο της τιμωρίας διεξαγωγής αγώνα σε άδειες εξέδρες.
1991: Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ, νικώντας τη Σαραγόσα 76-72
1992: Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Μάικ Τάισον κρίνεται ένοχος για τον βιασμό της «Miss Black America» στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ και καταδικάζεται σε 6 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 30.000 δολαρίων
1996: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει δάνειο για τη Ρωσία, ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει στην οικονομική της εξυγίανση.
2000: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών από καρκίνο ο θρύλος του χόκεϊ Μόρις «The Rocket» Ρίτσαρντ. Ήταν ο πρώτος παίκτης που σκόραρε 50 γκολ σε μια σεζόν και ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ του NHL
2000: Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης του Σένγκεν.

2018: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 54-104 τον Κόροιβο για την 20ή αγωνιστική της A1. Το +50 συνιστά την ευρύτερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στο επαγγελματικό πρωτάθλημα.

2021: Ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΟΜ ΑμεΑ και της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Φουντουλάκης, που είχε αφιερώσει τη ζωή του στο παραολυμπιακό κίνημα, πεθαίνει από τον κορονοϊό σε ηλικία 73 ετών.