Το τηλεγράφημα διαμαρτυρίας του Αϊνστάιν στον Βενιζέλο

Στις 23 Μαρτίου του 1929 δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» τηλεγράφημα του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου.

Το τηλεγράφημα διαμαρτυρίας του Αϊνστάιν στον Βενιζέλο

Ο μεγάλος επιστήμονας, μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτύρεται για τις αποβολές φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών «δια την εν γένει κομμουνιστικήν δράσιν των», απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών. «Ο μέγας καθηγητής των μαθηματικών Άλμπερτ Αϊνστάιν διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Βενιζέλο και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου για τις τελευταίες αποβολές των φοιτητών».

Αφορμή στάθηκε η απόφαση του συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών να αποβάλει τη φοιτήτρια Ελένη Σακελλαρίου και τους Τσαγκαράκη, Μαρκοβίτη, Ματθαίου και Κοβατζίδη λόγω των κομμουνιστικών φρονημάτων τους, πεποιθήσεις που εκείνη την περίοδο διώκονταν συχνά.

Η αντίδραση των φοιτητών ήταν άμεση και έντονη και κινητοποίησε ακόμα και τον καθηγητή Αϊνστάιν, ο οποίος συνέταξε άμεσα τις δύο επιστολές διαμαρτυρίας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τους λοιπούς καθηγητές του πανεπιστημίου, δηλώνοντας την αλληλεγγύη του στο φοιτητικό κίνημα.
Στην επιστολή του ανέφερε: «Διαμαρτυρόμαστε εντόνως ενάντια στην αποβολή φοιτητών, που αγωνίστηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα. Απαιτούμε την άμεσο επαναγραφή τους. Απαιτούμε την ελευθερία στην εκδήλωση των σκέψεων ανάμεσα στους φοιτητές».

Το όνομα του Αϊνστάιν είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο από την περίφημη Θεωρία της Σχετικότητας, που επέφερε επανάσταση στη Φυσική. Όμως, στην Ιστορία έμεινε και για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, καθώς υπήρξε ένας από τους ριζοσπάστες διανοούμενους απ’ όλο τον κόσμο που απηύθυναν έκκληση για να μην εκτελεστούν χρόνια μετά (1952) ο Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του.

ME MIA MATIA...
1821:
Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα. Την ίδια μέρα η Μεσσηνιακή Σύγκλητος εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τον ξεσηκωμό του γένους των Ελλήνων.
1821: Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που ξεσήκωσε τη Μολδοβλαχία.
1839: Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Πάντως, η εφημερίδα της εποχής «Boston Morning Post» γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct). Μάλλον έχει δίκιο, αφού το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στον νέο κόσμο για τους Έλληνες.
1919: O Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στο Μιλάνο φασιστικό κίνημα με την επωνυμία «I Fasci Italiani del Combattimento» (Ιταλικές Μαχητικές Δέσμες). Συνοδοιπόροι του οι συνδικαλιστές ηγέτες Αγκοστίνο Λαντσίλο και Μικέλε Μπιάνκι.
1956: Το Πακιστάν γίνεται η πρώτη ισλαμική δημοκρατία του κόσμου.
1972: Ο μοτοσικλετιστής Έβελ Κνίβελ σπάει 93 κόκαλα όταν πηδάει πάνω από 35 παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
1980: Στο Σαν Σίρο του Μιλάνου συλλαμβάνεται ο αντιπρόεδρος της Μίλαν, Φελίτσε Κολόμπο, για εμπλοκή στο παράνομο στοίχημα. Φυλακίζονται οι ποδοσφαιριστές Πάολο Ρόσι, Αλμπερτόσι, Σαβόλντι και Τζορντάνο. Η Μίλαν και η Λάτσιο υποβιβάζονται στη Β' κατηγορία.
1981: Σκοτώνεται σε τροχαίο κοντά στο σπίτι του στο Μπέρμιγχαμ ο Βρετανός πρωταθλητής της μοτοσικλέτας Μάικ Χέιλγουντ.
1992: Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Η ελληνική αστυνομία «ακουμπάει» τη «17 Νοέμβρη», αλλά τελικά τη χάνει.
2017: Ο παραολυμπιονίκης στα 50 μ. πρόσθιο και σημαιοφόρος Βασίλης Τσαγκάρης πυροβολεί και σκοτώνει μέσα στο πρακτορείο του στο Μοσχάτο τον 47χρονο ξενοδόχο Μάριο Λουκόπουλο.
2020: Ο ΕΣΑΚΕ αποφασίζει την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος της Α1 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.