Νίκολα Τέσλα: Το όνειρό του για έναν κόσμο με ελεύθερη ενέργεια

Στις 20 Μαρτίου του 1900 ο σπουδαίος Νίκολα Τέσλα λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Νίκολα Τέσλα: Το όνειρό του για έναν κόσμο με ελεύθερη ενέργεια

Ο Νίκολα Τέσλα αφιέρωσε τη ζωή του στο όνειρο της δημιουργίας ενός κόσμου με ελεύθερη ενέργεια.

«Το σχέδιό μου καθυστέρησε από τους νόμους της φύσης. Ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για αυτό. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, αλλά οι ίδιοι νόμοι θα επικρατήσουν στο τέλος και θα το κάνουν να επιτύχει θριαμβευτικά» διαβάζουμε στην αυτοβιογραφία του σερβοαμερικανού εφευρέτη «Οι εφευρέσεις μου».

Λίγους μήνες μετά τη λήψη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας δημοσίευσε μια σειρά άρθρων τα οποία αποτελούσαν μια μακροσκελή μελέτη του με τίτλο «Το Πρόβλημα της Αυξανόμενης Ανθρώπινης Ενέργειας», που περιείχε ειδική αναφορά στους τρόπους τιθάσευσης της ηλιακής ενέργειας:

«Ο ήλιος είναι η πηγή που καθοδηγεί τα πάντα. Ο ήλιος συντηρεί όλη την ανθρώπινη ζωή και εφοδιάζει την ανθρώπινη ενέργεια…».

Ο Τέσλα πίστευε πως ολόκληρος ο πλανήτης θα μπορούσε να διασυνδεθεί ενεργειακά αν κατασκευαζόταν από ένα δίκτυο από πύργους εκπομπής και λήψης ηλεκτρικής και ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.

Τις τελευταίες δεκαετίες το όραμα του Τέσλα έχει αρχίσει να απασχολεί ξανά την επιστημονική κοινότητα προκειμένου η ανθρωπότητα να αποφύγει μια ενδεχόμενη ενεργειακή δίψα στο εγγύς μέλλον.

Με μια ματιά…

235: Ο Μαξιμίνος Θραξ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας. Είναι ο πρώτος ξένος που ανεβαίνει στον ρωμαϊκό θρόνο.

1815: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης επιστρέφει στο Παρίσι μετά τη δραπέτευσή του από το νησί Έλβα όπου ήταν εξόριστος, ακολουθούμενος από 140.000 στρατιώτες και 200.000 εθελοντές, ξεκινώντας τη δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησής του.

1921: Ο Ιταλός οδηγός αυτοκινήτων ταχύτητας Τάτσιο Νουβολάρι κερδίζει στη Βερόνα τον πρώτο του αγώνα.

1963: Πρόταση του μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Αμβροσίου για τη σύσταση ανεξάρτητου ελληνικού Πατριαρχείου αποδοκιμάζεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν τον μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν στην πόλη του Άμστερνταμ.

1970: Ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, οργανισμού γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων με έδρα το Παρίσι.

1973: Νέα κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από φοιτητές, είχε προηγηθεί η διήμερη στις 21-22 Φεβρουαρίου. Στην κατάληψη αυτή ύστερα από αίτηση της Συγκλήτου ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας με τραυματίες και περισσότερες από 100 συλλήψεις.

1996: Ο Παναθηναϊκός επικρατεί 3-0 της Λέγκια Βαρσοβίας στο «Σπύρος Λούης» και προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών για τρίτη φορά στην Ιστορία του.

2003: Ξεκινάει ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ, ως συνέπεια των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

2003: Εκδίδεται το ελεύθερο περιβάλλον εργασίας και περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού KDE 3.1.1.

2006: Η ΕΡΤ θέτει σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο ΕΡΤ Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης, εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+ και Σινέ+.

2007: Εκτελείται στο Ιράκ με απαγχονισμό ο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

2016: Με δύο τέρματα του Ερνάνι ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα επικρατεί 2-1 στην Τρίπολη του Αστέρα.