Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 4-0: Ο τελικός Κυπέλλου του 1951 υπό το βλέμμα του... Χίτλερ!

Εβδομήντα ένα χρόνια πέρασαν από τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 4-0 στη Λεωφόρο, υπό το βλέμμα του Αδόλφου Χίτλερ.

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 4-0: Ο τελικός Κυπέλλου του 1951 υπό το βλέμμα του... Χίτλερ!

Στις 11 Μαρτίου του 1951, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός τέθηκαν αντιμέτωποι στη γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με έπαθλο το ένατο Κύπελλο Ελλάδας. Στους ημιτελικούς ο Δικέφαλος είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό (1-0 στο 5' Παπαδάκης) και ο Ολυμπιακός τον Αστέρα Αθηνών (3-1 με γκολ των Μινάρδου και δύο του Δρόσου).

Ο ημιτελικός του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό είχε οριστεί να γίνει στο γήπεδο της Λεωφόρου, αλλά «Αίφνης ετέθη θέμα διά τον τόπον της διεξαγωγής του ημιτελικού αγώνος Παναθηναϊκού — ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς, παρά την απόφασιν της Ε.Π.Ο., ηρνούντο να κατέλθουν εις Αθήνας ν' αγωνισθούν και ηπείλουν αποχώρησιν. Προ του κινδύνου αυτού, η διοίκησις του Παναθηναϊκού εδέχθη ν' αποστείλη την ομάδα εις την Θεσσαλονίκην, όπου και ηττήθη με 1-0, παρά την ασφυκτικήν εδαφικήν υπεροχήν που διετήρησεν».

Ο διαιτητής Σωτήρης Ασπρογέρακας έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στο μεγάλο παιχνίδι, το τέλος του οποίου βρήκε μεγάλο νικητή τον Ολυμπιακό. Στο 27' ο Μουράτης έκανε το 1-0 και στο δεύτερο ημίχρονο μέσα σε διάστημα 15 λεπτών, οι Δαρίβας (66') και Δρόσος (75', 80') έδωσαν διαστάσει θριάμβου στη νίκη της ομάδας τους, χαρίζοντάς της το 2ο Κύπελλο στην ιστορία της (1947 το πρώτο).

Την παράσταση όμως έκλεψε ο... Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο με έναν υπασπιστή του. Πριν καταλάβουν καλά-καλά οι 15.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στις εξέδρες τι ακριβώς συνέβαινε, ο ίδιος πρόλαβε να εξηγήσει σε... άπταιστα ελληνικά ότι ήταν γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, οπαδός του ΠΑΟΚ και πως οι Απόκριες δεν είχαν τελειώσει ακόμα!

Φωτογραφίες: Αθλητική Ηχώ - 12 Μαρτίου 1951