Παναχαϊκή: η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που υποβιβάστηκε για δωροδοκία

Διαβάστε τι έγινε σαν σήμερα 5 Μαρτίου στην Ελλάδα και τον κόσμο - Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ομάδα τιμωρείται με υποβιβασμό για απόπειρα δωροδοκίας.

Παναχαϊκή: η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που υποβιβάστηκε για δωροδοκία

Πέμπτη 5 Μαρτίου του 1970. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ομάδα τιμωρείται με υποβιβασμό για απόπειρα δωροδοκίας. Η ομάδα της Παναχαϊκής μηδενίζεται στον αγώνα με τον Άρη, καθώς και σε όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της, καθώς η ΕΠΟ κρίνει ότι η καταγγελία του Τάκη Λουκανίδη για απόπειρα χρηματισμού είναι βάσιμη. Ο άσος του Άρη είχε καταγγείλει ότι άνθρωποι των Αχαιών είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν τον συμπαίκτη του, Συρόπουλο, προσφέροντάς του 40.000 δραχμές για να έχει μειωμένη απόδοση, τόσο εκείνος όσο και οι συμπαίκτες του, στο μεταξύ τους παιχνίδι που έληξε ισόπαλο 0-0

Την απόφαση για τον μηδενισμό της Παναχαϊκής, ανακοίνωσε στις 5 Μαρτίου του 1970 ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης, υπουργός αθλητισμού επί χούντας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε όλη την Πάτρα.

Για την υπόθεση είχε ειδοποιηθεί η αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον παλαιό παίκτη της Παναχαϊκής Σπύρο Βουλγαράκη, ο οποίος λέγεται ότι πέταξε την τελευταία στιγμή τα λεφτά σε λεκάνη στο ξενοδοχείο τραβώντας και το καζανάκι. Δεν γλίτωσε όμως, καθώς του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

«Κάποιος έπρεπε να πάρει την ευθύνη και τα φορτώθηκα όλα στην πλάτη μου» είπε με πίκρα αρκετά χρόνια αργότερα ο Σπύρος Βουλγαράκης, που όχι μόνο υπηρέτησε την Παναχαϊκή μέχρι το 1987, αλλά ήταν ένας από τους κορυφαίους ανιχνευτές ταλέντων, βγάζοντας επί 40 χρόνια ποδοσφαιρικά διαμάντια, γενιές και γενιές ποδοσφαιριστών μέσα από το φυτώριο και θυγατρικό σωματείο της ομάδας, τον Πανιώνιο που προπονούνταν στο γήπεδο της Αγυιάς.

Επί χούντας υπήρχε νόμος ότι σε περίπτωση υποβιβασμού μιας ομάδας λόγω δωροδοκίας, οι παίκτες της μένουν όλοι ελεύθεροι, αφού εκείνη την εποχή απαγορεύονταν οι μεταγραφές (μόνο αν πούλαγε παίκτη κάποια ομάδα γινόταν μεταγραφή).

Ο Ασλανίδης, για να «χρυσώσει» το χάπι του υποβιβασμού, έκανε τη χάρη στην Παναχαϊκή να μην ισχύσει αυτός ο νόμος, γεγονός που βοήθησε τους Πατρινούς να κρατήσουν την εξαιρετική ομάδα που είχαν και να προβιβαστούν άμεσα και πάλι στη μεγάλη κατηγορία, όπου μεγαλούργησαν παράλληλα με την εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1973.

ME MIA MATIA...

1913: Ο βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ πέφτει νεκρός στη Θεσσαλονίκη από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά, στην 50ή επέτειο από της αναρρήσεώς του στον θρόνο. «Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδολοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως διά την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων» ανακοινώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

1940: Παρθενική παράσταση της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, με την οπερέτα του Στράους «Νυχτερίδα». Εμπνευστής και πρώτος διευθυντής είναι ο Κωστής Μπαστιάς, τότε Γενικός Διευθυντής Κρατικών Σκηνών της κυβέρνησης Μεταξά.

1959: Ο Γερμανός εγκληματίας πολέμου Μαξ Μέρτεν καταδικάζεται σε 25ετή κάθειρξη από το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας. (Υπόθεση Μέρτεν)

1962: Στο πλαίσιο του Ανένδοτου Αγώνα, διοργανώνεται στο θέατρο «Χατζηχρήστου» η πρώτη ογκώδης συγκέντρωση της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, στην οποία θα μιλήσει και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Εκεί προβάλλεται για πρώτη φορά και το σύνθημα «1-1-4» (ο αριθμός του ακροτελεύτιου άρθρου του Συντάγματος του 1952, που ορίζει ότι «Η τήρησις του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων»). Μετά τη συγκέντρωση ακολουθεί διαδήλωση, που καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

1966: Αεροσκάφος της BOAC συντρίβεται στο όρος Φούτζι στην Ιαπωνία, σκοτώνοντας 124 άτομα.

1993: Η IAAF αποκλείει διά βίου τον σπρίντερ Μπεν Τζόνσον, που βρέθηκε ξανά θετικός κατά την τελευταία του εμφάνιση σε μίτινγκ στο Βέλγιο. Ο Καναδός είχε επιστρέψει έπειτα από έναν διετή αποκλεισμό μετά τη Σεούλ.

1995: Το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία του America’s Cup σημειώνεται όταν ένα σκάφος 75 μέτρων από την Αυστραλία σπάει στη μέση και βυθίζεται στις άγριες θάλασσες του Σαν Ντιέγκο, αλλά τα 17 μέλη του πληρώματος σώζονται

2016: Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού κερδίζει 3-0 την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου και κατακτά το τρόπαιο.

2018: Ο 62χρονος Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της ΚΟΠ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) από το 2001, πεθαίνει από καρκίνο νοσηλευόμενος από τον περασμένο Δεκέμβριο στην ιδιωτική κλινική «Ευαγγελίστρια» στο κέντρο της Λευκωσίας. Έξι μήνες νωρίτερα, στις 28/8/2017, είχε φύγει από τη ζωή η 33χρονη κόρη του, Έλμα, από την ίδια ασθένεια.

2020: Πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών ο πρόεδρος της ΑΕΚ Μιχάλης Τροχανάς, που υπήρξε ο ισχυρός άνδρας της ομάδας μεταξύ 1995 και 1999. Ως ιδιοκτήτης της ΣΟΕ είχε αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας και προσπάθησε μέσω της κίνησης «θεμέλιο 21» να προσελκύσει παράγοντες και παίκτες, όπως τον Ντέμη Νικολαΐδη.

2021: Ο Μίλτος Τεντόγλου κατακτά, για δεύτερη σερί φορά, το χρυσό μετάλλιο στο μήκος με 8.35 (κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Τορούν της Πολωνίας.