Το τέλος του Πολέμου του Κόλπου

Στις 28 Φεβρουαρίου 1991 τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου. Ο Πόλεμος του Κόλπου (2 Αυγούστου 1990 - 28 Φεβρουαρίου 1991) ήταν πολεμική σύρραξη μεταξύ διεθνούς συμμαχίας από τουλάχιστον 31 κράτη υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ κατά του Ιράκ για την απελευθέρωση του Κουβέιτ.

Το τέλος του Πολέμου του Κόλπου

Ο πόλεμος αυτός είναι γνωστός και με ποικίλα άλλα ονόματα, ανάλογα με την πολιτική και ιστορική θέση διαφόρων ομάδων αναφοράς, όπως Πόλεμος του Κόλπου, Πόλεμος του Περσικού Κόλπου, Πόλεμος του Κόλπου 1990, Πρώτος Πόλεμος του Κόλπου, Δεύτερος Πόλεμος του Κόλπου (για το Ιράκ και το Ιράν), Απελευθέρωση του Κουβέιτ, Ο Πόλεμος για το Κουβέιτ, Η μητέρα όλων των μαχών, Καταιγίδα της Ερήμου, θεωρούμενα ως τα πιο γνωστά ονόματα.

Ο πόλεμος ξεκίνησε με την εισβολή του Ιράκ στις 2 Αυγούστου 1990, με την δικαιολογία ότι το Κουβέιτ κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι «κλέβει» ιρακινό πετρέλαιο. Αμέσως μετά την εισβολή υποβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις από τον ΟΗΕ και τελικώς οι εχθροπραξίες άρχισαν τον Ιανουάριο του 1991, οι οποίες και κατέληξαν στην ολοκληρωτική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.

Τα μέλη της αναπτυχθείσας διεθνούς συμμαχίας ήταν: Αργεντινή, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Βέλγιο, Καναδάς, Τσεχοσλοβακία, Δανία, Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ομάν, Πακιστάν, Πολωνία, Πορτογαλία, Νίγηρας, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Νότια Κορέα, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αγγλία και ΗΠΑ. Γερμανία και Ιαπωνία προσέφεραν οικονομική υποστήριξη και οπλισμό αντί για απευθείας πολεμική βοήθεια.

Οι ΗΠΑ ανάγκασαν το Ισραήλ να μην πάρει μέρος στη συμμαχία, παρά τα χτυπήματα των ιρακινών πυραύλων Σκουντ στο Τελ Αβίβ. Η Ινδία προσέφερε στον ανεφοδιασμό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού ναυτικές βάσεις.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1770:
Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων (Ορλοφικά).
1854: Ιδρύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ με κύριο στόχο την κατάργηση της δουλείας.
1904: Ιδρύεται στη Λισαβόνα η Μπενφίκα, η πιο διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα της Πορτογαλίας.
1932: Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές διεξάγονται στον Πειραιά λόγω της φυλάκισης του δημάρχου Τάκη Παναγιωτόπουλου για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού από τα ταμεία του δήμου. Νέος δήμαρχος εκλέγεται ο ναύαρχος Αθανάσιος Μιαούλης, δισέγγονος του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Ανδρέα Μιαούλη.
1943: «Ηχήστε σάλπιγγες...» απαγγέλλει ο Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά στο Α’ Νεκροταφείο, η οποία εξελίσσεται στην κορυφαία αντιστασιακή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.
1946: Η γαλλική ημερήσια εφημερίδα «L’Equipe», που είναι αφιερωμένη στα σπορ, εκδίδεται για πρώτη φορά. Αρχικά θα κυκλοφορεί τρεις φορές την εβδομάδα και από το 1948 θα γίνει ημερησία. Η εφημερίδα οφείλει την ύπαρξή της στον πρόγονό της «L’Auto» που ξεκίνησε να εκδίδεται μετά τον «θάνατο» της «Le Velo», που προήλθε από το σκάνδαλο που έπληξε τη Γαλλία στις αρχές του 1900 σχετικά με τον αξιωματικό Άλφρεντ Ντρέιφους που είχε κατηγορηθεί ότι πούλαγε μυστικά στους Γερμανούς, εχθρούς της Γαλλίας.
1991: Το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ κεκλεισμένων των θυρών γίνεται στο Αλεξάνδρειο μεταξύ του Άρη και της Λεβερκούζεν (133-117) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ο Άρης είχε τιμωρηθεί διότι στον αγώνα της 14/2 εναντίον της Μπαρτσελόνα, και ενώ έχανε, έσβησαν ξαφνικά τα φώτα και δημιουργήθηκαν επεισόδια.
2018: Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ τιμά τους βετεράνος του αθλητικού ρεπορτάζ. Οι 15 τιμώμενοι, με γηραιότερο τον Χάρη Λυμπερόπουλο, γεννημένο το 1922, ήταν οι Ντίνος Βεντίκος, Γιάννης Διακογιάννης, Φαίδων Κωνσταντουδάκης, Γιώργος Λιβέρης, Δημήτρης Λυμπερόπουλος, Πέτρος Λινάρδος, Κώστας Μητρόπουλος, Ανδρέας Μπόμης, Γιώργος Παντούρης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάκης Παπαζήσης, Δημήτρης Παπαναγιώτου, Σταύρος Τσώχος και Βαγγέλης Φουντουκίδης.