Ο συγκλονιστικός σεισμός στον Άγιο Ευστράτιο

Τη νύχτα της 19ης προς την 20ή Φεβρουαρίου 1968, γύρω στις 12:46 π.μ., μια ισχυρότατη σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τον Άγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο 

Ο συγκλονιστικός σεισμός στον Άγιο Ευστράτιο

Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αγίου Ευστρατίου, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστροφικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400 βοοειδή, που επίσης θάβονται στα ερείπια.

Μικρότερης έκτασης ήταν οι ζημιές στη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Βόρεια Εύβοια. Παρατηρήθηκε θαλάσσιο κύμα στις νότιες ακτές της Λήμνου, το οποίο στο λιμάνι της Μύρινας είχε ύψος 1,2 μ.

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, οι μεγαλύτεροι των οποίων είχαν μέγεθος 5,7 και 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Με μια ματιά…

1339: Ο στρατός του Μιλάνου και οι μισθοφόροι του Λοντρίζιο Βισκόντι συγκρούονται στη μάχη του Παραμπιάγκο.

1472: Οι Ορκάδες και τα Σέτλαντ δίνονται ως ενέχυρο από τη Νορβηγία στη Σκωτία έναντι προίκας της Μαργαρίτας της Δανίας.

1547: Ο Εδουάρδος ΣΤ’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

1685: Ο Ρενέ-Ρομπέρ Καβελιέ ιδρύει το οχυρό Σεν Λουί στον κόλπο Ματαγκόρντα, δημιουργώντας έτσι τη βάση για την αξίωση της Γαλλίας στο Τέξας.

1798: Κατόπιν εντολής του Λουί Αλεξάντρ Μπερτιέ, ο Πάπας Πίος ΣΤ’ οδηγείται αιχμάλωτος από το Βατικανό στη Σιένα.

1810: Εκτελείται ο Αντρέας Χόφερ, ηγέτης της εξέγερσης του Τιρόλου ενάντια στις δυνάμεις του Ναπολέοντος.

1816: Η όπερα του Τζοακίνο Ροσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης» κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Αρτζεντίνα στη Ρώμη.

1822: Ελληνικά πλοία από τα Ψαρρά, την Ύδρα και τις Σπέτσες νικούν τον οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία της Πάτρας.

1835: Σεισμός καταστρέφει την Κονσεπσιόν στη Χιλή.

1865: Τερματίζεται με ειρηνευτική συμφωνία ο πόλεμος της Ουρουγουάης, θέτοντας το σκηνικό για τον καταστροφικό πόλεμο της Παραγουάης.

1872: Ανοίγει το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

1891: Ιδρύεται ο Πανελλήνιος ΓΣ.

1909: Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» δημοσιεύει το μανιφέστο του φουτουρισμού του Φιλίπο Τομάζο Μαρινέτι.

1913: Έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της Καμπέρα στην Αυστραλία.

1933: Ο Αδόλφος Χίτλερ πραγματοποιεί μυστική συνάντηση με Γερμανούς βιομηχάνους με σκοπό τη χρηματοδότηση της επικείμενης προεκλογικής εκστρατείας του ναζιστικού κόμματος.

1946: Ο από Χαλκηδόνος Μάξιμος εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης.

1962: Πρόγραμμα «Μέρκιουρι»: ο Τζον Γκλεν γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, πραγματοποιώντας τρεις περιστροφές σε 4 ώρες και 55 λεπτά.

1965: Το «Ρέιντζερ 8» συντρίβεται στη Σελήνη μετά από μία επιτυχημένη αποστολή φωτογράφησης πιθανών σημείων προσεδάφισης για τους αστροναύτες του προγράμματος «Απόλλων».

1970: Η ΑΕΚ, κερδίζοντας στον επαναληπτικό αγώνα στο Παναθηναϊκό Στάδιο την ισπανική Χουβεντούδ με σκορ 74-46, ανατρέπει τη διαφορά του πρώτου αγώνα και προκρίνεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση.

1979: Σεισμός στην Ινδονησία δημιουργεί ρωγμές σε ηφαιστειακό κρατήρα και απελευθερώνει δηλητηριώδη αέρια, σκοτώνοντας 149 χωρικούς στην κεντρική Ιάβα.