Η σφαγή στο Δομένικο Ελασσόνας

Το Δομένικο Ελασσόνας είναι ένα από τα χωριά της πατρίδας μας που μαρτύρησε την εποχή της γερμανικής και ιταλικής κατοχής.

Η σφαγή στο Δομένικο Ελασσόνας

Ήταν Φεβρουάριος του 1943, όταν έφθασε η πληροφορία στο αρχηγείο των ανταρτών του ΕΛΑΣ -που είχαν έδρα την ΟΞΙΑ- ότι οι Ιταλοί κατακτητές, ορμώμενοι από Λάρισα και Ελασσόνα, θα έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στον Όλυμπο. Έτσι οι αντάρτες αποφάσισαν να τοποθετήσουν στον δημόσιο δρόμο (Λάρισας - Ελασσόνας) ενέδρα και να τους χτυπήσουν μεταξύ Δομένικου και Μυλόγουστας στις 16 Φεβρουαρίου.

Η μάχη ξεκίνησε και με τα πρώτα πυρά ο ένας μοτοσικλετιστής σκοτώθηκε, ωστόσο ο άλλος διέφυγεκαι ειδοποίησε για ενισχύσεις. Οι απώλειες των Ιταλών ανήλθαν στους 9 νεκρούς, ενώ των ανταρτών μόνο στους 2 τραυματίες. Το Δομένικο κυκλώθηκε από πολλές ιταλικές φάλαγγες.

Έκαψαν όλο το χωριό, ενώ οι κάτοικοι, αφού τους συγκέντρωσαν στην πλατεία του χωριού, οδηγήθηκαν στον τόπο της συμπλοκής. Εκεί άρχισαν τους ξεχώρισαν και διέταξαν τα γυναικόπαιδα να βαδίσουν στο διπλανό χωριό. Εκτελέσουν περίπου 25 άνδρες, ενώ τους υπόλοιπους, με το πρόσχημα πως τους πάνε για ανάκριση, τους φόρτωσαν στα στρατιωτικά καμιόνια και στον δρόμο πετούσαν κάτω 2-3 αιχμαλώτους, τους οποίους πυροβολούσαν εκείνοι που ακολουθούσαν.

Σταμάτησαν στη Μυλόγουστα, όπως λέγεται σήμερα το Μεσοχώρι, έκαψαν σπίτια και σκότωσαν ανύποπτους περαστικούς. Αρκετή ώρα μετά κι ενώ είχε βραδιάσει ήρθε διαταγή να εκτελεστούν όλοι και μέχρι τα μεσάνυχτα άλλα επτά άτομα δολοφονήθηκαν. Χαρακτηριστικό της σφαγής είναι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε ο παπα-Δημήτρης.

Κάποιος Ιταλός προσπάθησε να του ξεριζώσει τα γένια και στη συνέχεια τους έβαλε φωτιά (!). Φωνάζοντάς «Ρήγκα Φεραίο-Ρήγκα Φεραίο» τον πέταξε κάτω αδειάζοντας το πολυβόλο του πάνω στον μισοπεθαμένο ιερέα.

Συνολικά εκτελέστηκαν 118 κάτοικοι του Δομένικου, ενώ περίπου 50 ήταν οι εκείνοι που βρέθηκαν μπροστά στους Ιταλούς εκείνο το βράδυ που επίσης δολοφονήθηκαν.

Κάποιοι κάνουν λόγο για αντίποινα των Ιταλών στις επιθέσεις των ανταρτών, ωστόσο εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως τα αντίποινα σε βάρος άμαχου πληθυσμού είναι έγκλημα πολέμου…

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1821: Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1923: Τίθεται σε ισχύ στην Ελλάδα το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Η 16η Φεβρουαρίου ονομάζεται 1η Μαρτίου.

1936: Ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό 6-1 στο Καραϊσκάκη για το πρωτάθλημα και άτυπα παίρνει τη ρεβάνς του 8-2 της 1/6/1930.

1976: Ιδρύεται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), με πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εθνικού πρακτορείου ειδήσεων στην Κύπρο.

1985: Ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκαινιάζει το ΣΕΦ, παρουσία 12.000 φιλάθλων, κατά την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.

1991: Ο διεθνής Ρουμάνος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Ντάνουτ Λούπου συλλαμβάνεται ως επικεφαλής σπείρας διαρρηκτών.

1999: Οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη του ηγέτη του κουρδικού εργατικού κόμματος, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Ακολουθεί κύμα διαμαρτυριών από Κούρδους και καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο Οτσαλάν οδηγείται στις φυλακές του Ιμραλί στον Μαρμαρά και τίθεται υπό κράτηση. Με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έκρυβε επί 15 ημέρες τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Το ΡΚΚ κατηγορεί ως υπεύθυνη για τη σύλληψή του την Ελλάδα και Κούρδοι διαδηλωτές καταλαμβάνουν ελληνικές πρεσβείες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110