Το «διάσημο» κυνηγητό και οι «επιστήμονες»

Η εικόνα με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να κυνηγούν τον Χρήστο Δημόπουλο είναι ίσως η πιο... διάσημη των «πέτρινων» χρόνων του Ολυμπιακού και αποτέλεσμα συσσωρευμένων αδικιών από το ποδοσφαιρικό «σύστημα» σε βάρος της ομάδας του Πειραιά.

Το «διάσημο» κυνηγητό και οι «επιστήμονες»

Το παιχνίδι είχε γίνει στις 10 Φεβρουαρίου του 1991 και αντίπαλος ήταν ο Αθηναϊκός. Παρότι πριν από την έναρξη του αγώνα οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων -καταχειροκροτούμενοι- είχαν καταθέσει λουλούδια μπροστά στη Θύρα 7, στη μνήμη των 21 παιδιών που έφυγαν από τη ζωή πριν από 10 χρόνια, η ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη «μύριζε μπαρούτι».

Ενώ έχει προηγηθεί εισβολή από τρεις φιλάθλους στο 88′, ο Γιάννης Χατζηράπτης ανακόπτεται με φάουλ από τον Θόδωρο Παχατουρίδη κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού και μόλις ακούγεται το σφύριγμα, δεκάδες οπαδοί εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και τρέχουν να επιτεθούν στον Χρήστο Δημόπουλο, στον διαιτητή Ναούμ, τους επόπτες και τους αστυνομικούς που ήταν εκείνη τη στιγμή μέσα στο γήπεδο. Τα επεισόδια γενικεύονται στις εξέδρες, ο αγώνας διακόπτεται, κατακυρώνεται υπέρ του Αθηναϊκού (0-2) και ο Ολυμπιακός τιμωρείται με αφαίρεση δύο βαθμών. Ο λόγος που ο Δημόπουλος έγινε στόχος ήταν, σύμφωνα με φιλάθλους, μία άσεμνη χειρονομία που έκανε προς το μέρος τους λίγο νωρίτερα μέσα στο ματς (σ.σ. ο ίδιος ισχυρίστηκε πως αυτό δεν έγινε ποτέ).



Σε κάθε περίπτωση αυτή ήταν απλά η αφορμή και τα αίτια της οργής ήταν βαθύτερα. Το Στάδιο Καραϊσκάκη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, ενώ η διαιτητική τριάδα φυγαδεύτηκε από παίκτες των δύο ομάδων και κλειδώθηκε στα αποδυτήρια, τη στιγμή που οπαδοί είχαν φτάσει απ’ έξω και τους προπηλάκιζαν. Ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» Αργύρης Σαλιαρέλης προπηλακίστηκε, ενώ του δόθηκε τελεσίγραφο από τη Θύρα 7 να συγκαλέσει γενική συνέλευση και να παραιτηθεί, αφού είχε αφήσει έρμαιο την ομάδα στο «σύστημα Βαρδινογιάννη», όπως διατείνονταν.

Το σχόλιο του επίσημου Ολυμπιακού ήρθε από τον ίδιο τον Αργύρη Σαλιαρέλη, ο οποίος είπε το αμίμητο και ιστορικό πλέον: «Δεν ξέρω ποιας ομάδας φίλαθλοι ήταν αυτοί που μπήκαν μέσα. Μπορεί του Αθηναϊκού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ, δεν ξέρω. Δεν ήταν πάντως από τη Θύρα 7, από άλλες θύρες μπήκαν μέσα. Σε εκείνες τις θύρες κάθονται επιστήμονες άνθρωποι, που μάλλον αγανάκτησαν με όσα γίνονται εις βάρος της ομάδας τους, αφού το πρωτάθλημα δεν παίζεται επί ίσοις όροις και γι’ αυτό είμαι σίγουρος».

ME MIA MATIA...

1355: Ανήμερα της εορτής της Αγίας Σχολαστικής ξεσπούν επεισόδια στην Οξφόρδη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων. Αιτία, η ποιότητα της μπίρας σε μια παμπ και τα προσβλητικά σχόλια κάποιων φοιτητών για τους ντόπιους. Οι ταραχές θα λήξουν την επόμενη μέρα, με 63 νεκρούς φοιτητές και 30 πολίτες.
1634: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως, κινείται»
1904: Ξεσπά ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Κορέας και της Μαντζουρίας.
1947: Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.
1956: Συνιστάται με νόμο το Ίδρυμα Ευγενίδου, με κεφάλαια της διαθήκης του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη και σκοπό «να συμβάλλει εις την εκπαίδευσιν νέων Ελληνικής Ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».
1962: Ο αιχμάλωτος Αμερικανός πιλότος του κατασκοπευτικού αεροσκάφους U2 Γκάρι Πάουερς ανταλλάσσεται με τον Σοβιετικό κατάσκοπο Ρούντολφ Άμπελ.

1998: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο νεαρός αμυντικός μέσος του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελπίδων, Παναγιώτης Κατσούρης, την παραμονή του αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ - Ξάνθη

1999: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Πέτρος Παναγιωταράκος, το Νο 12 του Παναθηναϊκού και αρχηγός των Κολοκυθά, Πολίτη, Κυρίτση, Ιορδανίδη, Βασιλακόπουλου.

2008: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται νέος πρόεδρος του Συνασπισμού με το 70% των ψήφων του 5ου Συνεδρίου του κόμματος.
2009: Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπύρος Καπράλος, εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), διαδεχόμενος τον Μίνωα Κυριακού, ενώ πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) εκλέγεται ο Ισίδωρος Κούβελος, σύζυγος της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.