H 16χρονη που έγινε δολοφόνος επειδή δεν της άρεσαν οι Δευτέρες

Οι Δευτέρες είναι πάντα δύσκολες μέρες για όλους. Αλλά ακόμα περισσότερο για την Μπρέντα Σπένσερ.

H 16χρονη που έγινε δολοφόνος επειδή δεν της άρεσαν οι Δευτέρες

Γι’ αυτό, ένα κρύο πρωινό Δευτέρας στις 29 Ιανουαρίου του 1979 η 16χρονη Μπρέντα ζήτησε απ’ τον πατέρα της να μην πάει σχολείο. Όταν ο πατέρας της έφυγε για τη δουλειά εκείνη βγήκε στο μπαλκόνι μαζί με το τουφέκι που της είχε κάνει δώρο τα Χριστούγεννα. Η Μπρέντα είχε ζητήσει ένα ραδιόφωνο, αλλά τελικά ο Άγιος Βασίλης τής έφερε ένα ελαφρύ, 22άρι τουφέκι, ειδικό για μικρόσωμους σκοπευτές. Η έφηβη ήταν πολύ καλή στη σκοποβολή.

Έμαθε να χειρίζεται τα όπλα απ’ τον πατέρα της. Απέναντι από το σπίτι της, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, ήταν το δημοτικό σχολείο της περιοχής. Στις 8.15 ο διευθυντής του σχολείου, Μπέρτον Ραγκ, ξεκλείδωσε την κεντρική πόρτα και οι μαθητές άρχισαν να καταφθάνουν.

Η Μπρέντα στόχευσε και πάτησε τη σκανδάλη. Πρώτη τραυματίστηκε η 10χρονη Μόνικα Σέλβιγκ και ακολούθησαν άλλα επτά παιδιά. Ο διευθυντής έτρεξε να βοηθήσει τους μαθητές, αλλά τον βρήκαν οι σφαίρες της Σπένσερ και έπεσε νεκρός. Το ίδιο έγινε και με τον σχολικό φύλακα, Μάικ Σούκαρ. Ο αστυνομικός Ρόμπερτ Ρομπ, που έφτασε πρώτος στο σημείο, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στον λαιμό και η σφαίρα σφηνώθηκε στη σπονδυλική του στήλη. Επέζησε, αλλά κόντεψε να μείνει παράλυτος.

Μέσα σε λίγες ώρες, το δημοτικό σχολείο και το σπίτι της Σπένσερ είχαν περικυκλωθεί από αστυνομικούς. Η 16χρονη κλειδώθηκε στο σπίτι της. Σε τηλεφωνική ομιλία με ένα δημοσιογράφο, όταν ρωτήθηκε γιατί πυροβόλησε τα παιδιά, απάντησε: «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες.

Ζωντάνεψε λίγο η μέρα».

Τελικά, στις 3.30 το μεσημέρι βγήκε από το σπίτι, άφησε το όπλο στην άσφαλτο και παραδόθηκε. Ατάραχη και ανέκφραστη. Δήλωσε ένοχη και καταδικάστηκε σε ισόβια. Επειδή δεν δικάστηκε, κανείς δεν έμαθε τον πραγματικό λόγο που άνοιξε πυρ εναντίον του δημοτικού σχολείου.

Απ’ την ιστορία εμπνεύστηκε ο Μπομπ Γκέλντοφ των Boomtown Rats το τραγούδι «I Don’t Like Mondays». Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του ’79 και έγινε τεράστια επιτυχία. Σύμφωνα με τον Γκέλντοφ, η Σπένσερ τού έστειλε γράμμα απ’ τη φυλακή και τον ευχαριστούσε που την έκανε διάσημη. To 1993 η Σπένσερ έκανε αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους. Όταν εξετάστηκε η υπόθεσή της δήλωσε ότι δεν θυμόταν ξεκάθαρα την επίθεση, γιατί βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, μαριχουάνας και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Έβλεπε παραισθήσεις και νόμιζε ότι πυροβολούσε εναντίον ξένων κομάντο.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1870: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αλήθεια» ότι το 1869 είναι έτος εισαγωγής στην Ελλάδα του ποδηλάτου, του «περίεργου τούτου και δυσκόλου άμα είδους παιδιάς και ταχυδρομίας», όπως γράφει η εφημερίδα, και εισαγωγείς του ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ και ο Παύλος Δαμαλάς, γιατρός και δήμαρχος Πειραιώς.

1907: Ιδρύεται ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και Βιοτεχνών (ΣΕΒ).

1967: Στην κορύφωση της εποχής των χίπις λαμβάνει χώρα στο Σαν Φρανσίσκο το Mantra-Rock Dance, με τη συμμετοχή της Τζάνις Τζόπλιν, των Γκρέιφουλ Ντεντ και του Άλλεν Γκίνσμπεργκ.

1983: Η Ελλάδα αναγνωρίζει στις γυναίκες ίσα δικαιώματα με την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

1996: Ο Μάτζικ Τζόνσον επιστρέφει στα γήπεδα με τη φανέλα των Λέικερς, σημειώνοντας 19 πόντους, 10 ασίστ και 8 ριμπάουντ μετά την τρίχρονη απουσία του λόγω AIDS

1999: Ο ηγέτης του PKK, Αμπνουλάχ Οτσαλάν, φτάνει στην Αθήνα και διαμένει επί διήμερο παρανόμως.

2000: Κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας η χρήση του μέσου από το επιβατικό κοινό ξεπερνάει κάθε ρεκόρ. Μόνο μέχρι το μεσημέρι υπολογίζεται ότι μετακινήθηκαν σχεδόν 1.000.000 επιβάτες.

2012: Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού Σπύρος Γιαννιώτης κατακτά την πρώτη θέση στο αγώνισμα των 10 χλμ. ανοιχτής θαλάσσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου μαραθώνιας κολύμβησης που διεξάγεται στο Σάντος της Βραζιλίας