Δύο χρόνια χωρίς τον Κόμπι Μπράιαντ

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον τραγικό θάνατο που βρήκαν ο Κόμπι Μπράιντ και η κόρη του αλλά και άλλα εννέα άτομα μετά την πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν.

Δύο χρόνια χωρίς τον Κόμπι Μπράιαντ

Ο πλανήτης «πάγωσε» στις 26 Ιανουαρίου 2020, όταν έγινε γνωστή η τραγική είδηση. Ο 41χρονος Μπράιντ ήταν καθ' οδόν για την καλαθοσφαιρική του ακαδημία στην οποία πήγαινε με την κόρη του για προπόνηση. Το πρωί (περίπου στις 10) εκείνης της μοιραίας Κυριακής το ελικόπτερο συνετρίβη στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια, λίγα μέτρα πιο μακριά από τις κατοικίες που βρίσκονται εκεί. Με βάση το ιατροδικαστικό πόρισμα, η αιτία θανάτου και των εννέα επιβαινόντων του ελικοπτέρου ήταν αμβλύ τραύμα με δύναμη, ενώ διαπιστώθηκε επίσης ότι ο 50χρονος πιλότος Άρα Ζομπαγιάν δεν είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η σορός του σπουδαίου NBAer αναγνωρίστηκε από τα δακτυλικά του αποτυπώματα λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν όταν βρέθηκε στα συντρίμμια.
Τη μνήμη του Κόμπι Μπράιαντ τίμησε το δημοτικό συμβούλιο του Λος Άντζελες. Ένας δρόμος κοντά στο «Staples Center», το γήπεδο όπου δοξάστηκε και αποθεώθηκε από τους οπαδούς των Λέικερς, πήρε το όνομα του αδικοχαμένου «Black Mamba». Επίσης, εκατομμύρια άνθρωποι, από τον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο, επώνυμοι και ανώνυμοι, αλλά και απλοί πολίτες, τίμησαν τη μνήμη του θρυλικού Κόμπι με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το NBA επίσης, η Eυρωλίγκα και το σύνολο του μπασκετικού κόσμου.

Ο Κόμπι Μπράιαντ, γιος του καλαθοσφαιριστή του NBA, Τζο Μπράιαντ, ο νεότερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας, γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια και ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ από την ηλικία των τριών ετών. Σύμφωνα με την οικογένειά του, από μικρός θαύμαζε τους Λος Άντζελες Λέικερς και το όνειρό του ήταν να φορέσει τη φανέλα τους. Ο Κόμπι Μπράιαντ πήρε το «εισιτήριό» του για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ απευθείας από το Λύκειό του, το Lower Merion High School.
Όλη η καριέρα του (1996-2016) αφιερώθηκε στους Λος Άντζελες Λέικερς, οι οποίοι προς τιμήν του, το 2017, απέσυραν τις φανέλες με τους αριθμούς 8 και 24 που φόρεσε κατά τη συναρπαστική διαδρομή του με την ομάδα. Μαζί τους πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα (2000–2002, 2009, 2010).

Μεταξύ πολλών ακόμη επιτευγμάτων, επιλέχθηκε 16 φορές ως All Star και 12 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στο τελευταίο του παιχνίδι, το 2016, και σε ηλικία 38 ετών, ο Κόμπι Μπράιαντ σημείωσε 60 πόντους.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1951: Ο Νίκος Φώσκολος κάνει την πρώτη του ραδιοφωνική μετάδοση σε αγώνα ποδοσφαίρου. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 θα γράψει το πρώτο του σενάριο για τον κινηματογράφο («Η Κρυστάλλω») και μετά την εισβολή της τηλεόρασης τον «Άγνωστο Πόλεμο» και αργότερα τη «Λάμψη».

1977: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Φιλοποίμην Φίνος, ο «πατέρας» του ελληνικού κινηματογράφου.

1996: Ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης υψώνει την ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.
2001: Σεισμός συγκλονίζει το Γκουγιαράτ της Ινδίας προκαλώντας πάνω από 20.0000 ανθρώπινες απώλειες.
2008: Έρευνα δείχνει ότι σε κάθε Ευρωπαίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 αναλογούν σχεδόν 500 κιλά σκουπίδια, κυρίως από την κατανάλωση τροφών και διάφορες συσκευασίες. «Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι, βάσει πληθυσμού και έκτασης.