Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Στις 24 Ιανουαρίου του 2012 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης τραυματίζεται θανάσιμα στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα» από διερχόμενη μοτοσικλέτα.

Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Το τραγικό συμβάν συνέβη λίγο μετά τις 19.00 στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, όταν μια μοτοσικλέτα τον χτύπησε και τον παρέσυρε κατά λάθος. Ο διάσημος παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών βρισκόταν στο σημείο για τις ανάγκες των γυρισμάτων της νέας του ταινίας που ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου. Τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα, παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα που οδηγούσε ένας 24χρονος ειδικός φρουρός, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Metropolitan του Φαλήρου, όπου και κατέληξε. Όπως είπαν οι γιατροί, «είχε υποστεί ρήξη σπλήνας και αριστερού νεφρού και ήταν αδύνατον να κρατηθεί στη ζωή, γιατί υπήρχε οστική σύνθλιψη του ιερού οστού, του οστού που στηρίζει τη λεκάνη, και είχε αιμορραγία που δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Προσπαθήσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να προσφέρουμε κάτι παραπάνω... Δυστυχώς ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν είναι μαζί μας» ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν.

Να σημειωθεί ότι ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο με καθυστέρηση 45 και πλέον λεπτών λόγω βλάβης του πρώτου ασθενοφόρου. Είχε διαταχθεί ΕΔΕ για το συμβάν, ενώ υπήρχαν αναφορές ότι η καθυστέρηση αυτή ίσως έπαιξε ρόλο στον θάνατο του σκηνοθέτη. H κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη στις 27 Ιανουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο δημιουργός της εμβληματικής ταινίας «Ο θίασος» (1974) παραμένει ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής που ανέδειξε η χώρα μας και ένας από τους σπουδαιότερους του παγκοσμίου κινηματογράφου. Κυρίαρχα θέματα στο φιλμικό του σύμπαν η μετανάστευση, η επιστροφή στην πατρίδα και η ελληνική Ιστορία του 20ού αιώνα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1908: Θορυβώδες συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι των Τρικάλων προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια.
1913: Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.
1994: H «17 Nοέμβρη» δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τραπέζης, Μιχάλη Βρανόπουλο.
2005: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Νίκος Μουρκάκος, ένας από τους κορυφαίους διοικητικούς παράγοντες του Εθνικού από το 1950 και σχεδόν για 40 χρόνια, ενώ υπήρξε και ο πρώτος σπορτκάστερ του ραδιοφώνου των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταδίδοντας αγώνες κάθε Κυριακή από το 1954 έως το 1963. Παράλληλα, έγραφε στίχους λαϊκών τραγουδιών που έγιναν μεγάλες επιτυχίες.