Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης

Σαν σήμερα στις 23 Ιανουαρίου του 1782 γεννήθηκε στην Καρδίτσα ο μυθικός Γεώργιος Καραϊσκάκης.

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης

Στις 23 Ιανουαρίου του 1782 γεννιέται στο Μαυρομάτι Καρδίτσας ο μυθικός Γεώργιος Καραϊσκάκης, αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης. Ο σπουδαίος ήρωας εντάχθηκε από την εφηβεία του σε κλέφτικη ομάδα και αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια των Ελλήνων να ελευθερωθούν. Στις 15 Ιανουαρίου του 1823 ο Καραϊσκάκης σημειώνει την πρώτη του μεγάλη νίκη κατά των Τούρκων στη Μάχη του Σοβολάκου. Τον Ιούλιο του 1826 διορίζεται αρχιστράτηγος της Ρούμελης, με πλήρη δικαιοδοσία.

Στις 21 Απριλίου του 1827 οι ελληνικές δυνάμεις είχαν στρατοπεδεύσει στο Φάληρο για να αντιμετωπίσουν σε μία ακόμη μάχη τον Κιουταχή. Την αρχιστρατηγία είχαν αναλάβει οι Άγγλοι Ριχάρδος Τσορτς και Τόμας Κόχραν, με απόφαση της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας. Ο Καραϊσκάκης είχε διαφωνήσει με το σχέδιο της κατά μέτωπον επίθεσης και είχε αποσυρθεί στη σκηνή του άρρωστος.

Την επομένη κάποιοι Έλληνες στρατιώτες επιτέθηκαν χωρίς διαταγή κατά του στρατοπέδου του Κιουταχή. Για να μη γενικευθεί η σύγκρουση, ο Καραϊσκάκης βγήκε από τη σκηνή του και κατευθύνθηκε έφιππος προς το σημείο της συμπλοκής. Μία σφαίρα, όμως, τον βρήκε στο υπογάστριο και τον τραυμάτισε σοβαρά. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, ο Καραϊσκάκης άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της 23ης Απριλίου 1827. Υπάρχει η άποψη ότι ο θάνατος του Καραϊσκάκη οφειλόταν σε δολοφονική ενέργεια με υποκίνηση των Άγγλων, που ήθελαν τον περιορισμό της Επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Με μια ματιά…

1368: Ο Τσου Γιουαντσάνγκ στέφεται αυτοκράτορας της Κίνας με το όνομα Χονγκγού, ξεκινώντας τη δυναστεία Μινγκ που κυβέρνησε την Κίνα τρεις αιώνες.

1556: Ο πιο φονικός σεισμός της Ιστορίας χτυπά την επαρχία Σαανσί της Κίνας. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 830.000 άτομα.

1571: Ανοίγει το Βασιλικό Χρηματιστήριο στο Λονδίνο.

1719: Δημιουργείται το πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν εντός της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1846: Καταργείται το δουλεμπόριο στην Τυνησία.

1904: Η παράκτια νορβηγική πόλη Όλεσουντ καταστρέφεται από φωτιά, αφήνοντας έναν νεκρό και 10.000 άστεγους. Ο κάιζερ Γουλιέλμος Β’ της Γερμανίας χρηματοδοτεί την ανοικοδόμηση της πόλης σε στυλ Αρτ Νουβό.

1941: Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ καταθέτει ενώπιον του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και προτείνει να διαπραγματευτούν μία συμφωνία ουδετερότητας με τον Αδόλφο Χίτλερ.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Όγδοη Στρατιά του Μπέρναρντ Μοντγκόμερι καταλαμβάνει την Τρίπολη στη Λιβύη από τα γερμανοϊταλικά στρατεύματα.

1958: Μετά από γενική εξέγερση και ταραχές στους δρόμους, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Μάρκος Πέρες Χιμένες αποχωρεί από τη χώρα.

1960: Το βαθυσκάφος USS Trieste καταρρίπτει ρεκόρ βάθους, κατεβαίνοντας στα 10.911 μέτρα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1961: Το πορτογαλικό πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Σάντα Μαρία» καταλαμβάνεται από αντιπάλους του δικτάτορα Αντόνιο ντι Ολιβέιρα Σαλαζάρ, οι οποίοι απαιτούν την ανατροπή του.

1961: Επτά μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Σαρατόγκα» χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξεσπά στο πλοίο ενώ ναυλοχεί στο Φάληρο.

1964: Για τρίτη φορά σε ισάριθμα έτη ανατινάζεται ο μιναρές του τεμένους Μπαϊρακτάρ στην ελληνική συνοικία της Λευκωσίας.

1973: Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του Αριστοτέλη Ωνάση.

1989: Πεθαίνει ο Σαλβαδόρ Νταλί, σπουδαίος Ισπανός σουρεαλιστής ζωγράφος.

1992: Αεροσκάφος HU-16 Albatros της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται σε κατοικημένη περιοχή της Ελευσίνας, σκοτώνοντας τα τρία μέλη του πληρώματος.