«Εξοντώστε τους Εβραίους»: Η Διάσκεψη της Βάνζεε

«Εξοντώστε τους Εβραίους». Αυτό ήταν το σαφέστατο μήνυμα που δόθηκε στη γραφειοκρατία της ναζιστικής Γερμανίας από τον αρχι-ναζί Ράινχαρντ Χάιντριχ, που προήδρευσε διάσκεψης στο προάστιο Βάνζεε (Wannsee) του Βερολίνου, σχετικά με την τελική λύση που έπρεπε να δοθεί στο εβραϊκό ζήτημα, δηλαδή για την οργανωμένη εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού της Ευρώπης.

«Εξοντώστε τους Εβραίους»: Η Διάσκεψη της Βάνζεε

Η Διάσκεψη της Βάνζεε, όπως έμεινε στην ιστορία, έγινε στις 20 Ιανουαρίου 1942 και πολλά από αυτά που συζητήθηκαν έγιναν γνωστά μετά την κατάρρευση του Τρίτου Ράιχ.

Η βίλα της Βάνζεε ήταν κέντρο αναψυχής των ναζί. Στη διάσκεψη συμμετείχαν 14 ανώτατοι αξιωματούχοι του Τρίτου Ράιχ υπό την προεδρία του Χάινριχ. Στην αρχή τούς μοίρασε δύο λίστες με τις χώρες της Ευρώπης και τον προς εξόντωση αριθμό των εβραίων καθεμιάς. Στη λίστα Α, που αφορούσε τις κατακτημένες χώρες, αναφέρεται και η Ελλάδα με σύνολο εβραίων 69.600. Τους καταλόγους είχε συντάξει ο συνεργάτης του, ο διαβόητος Άντολφ Άιχμαν.

Ο Χάιντριχ μίλησε για μία ώρα. Πρώτα έκανε έναν απολογισμό για τα μέτρα που έχει πάρει το καθεστώς κατά των εβραίων από το 1933 που ήλθε στη εξουσία. Ανέφερε ότι έως το 1941 530.000 εβραίοι είχαν μεταναστεύσει εκτός Γερμανίας και Αυστρίας και απέμεναν μόλις 170.000. Την ομιλία του Χάιντριχ ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, οι οποίοι στη συνέχεια γεύτηκαν τον πλούσιο μπουφέ και, ανάμεσα σε γερές δόσεις κονιάκ, μίλησαν για σκοτωμούς και εκκαθαρίσεις με τον πιο φυσικό τρόπο, όπως ανέφερε ο Άιχμαν στη δίκη του το 1961.

Στη συνέχεια γνωρίζουμε το τι επακολούθησε. 5.500.000 εβραίοι εξολοθρεύτηκαν μέχρι το 1945 από τους ναζί στη μεγαλύτερη γενοκτονία της παγκόσμιας ιστορίας («Ολοκαύτωμα»).

ME MIA MATIA...

1955: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρώνται σε φιλικό αγώνα για την ενίσχυση της Εταιρείας Προστασίας Ζώων. Οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν με 3-0, έχοντας κορυφαίο τον Ανδρέα Μουράτη και σκόρερ τον Θέμη Μουστακλή.
1976: Οι φίλαθλοι του Ηρακλή προκαλούν επεισόδια, όταν, λόγω της απουσίας του «ενδιάμεσου», πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Γιώργου Ροκίδη, αναβάλλεται για τον επόμενο μήνα (17/2) η δίκη για την «υπόθεση λουλουδιών», στην οποία κατηγορούμενος είναι μεταξύ άλλων και ο Αντώνης Μαντζαβελάκης για απόπειρα δωροδοκίας.
2006: Πεθαίνει στον Βόλο σε ηλικία 85 ετών ο καθηγητής διαιτησίας Πέτρος Τζουβάρας, που θεωρείται και ο «Πατριάρχης» της ελληνικής διαιτησίας. Διετέλεσε διεθνής διαιτητής της ΦΙΦΑ (1958-1968) και παρατηρητής από το 1969 έως το 1990 και άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο με βιβλία κανονισμών, οδηγούς διαιτησίας, κ.ά.
2008: Ο Γιοσέμπα Γιορέντε της Βαγιαδολίδ πετυχαίνει το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβισιόν, όταν σκοράρει εναντίον της Εσπανιόλ μόλις στα 7 δευτερόλεπτα.