Η ιστορική ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ

Στις 16 Ιανουαρίου του 1920 ξεκίνησε η περίφημη ποτοαπαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ιστορική ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ

Ήταν μια περίοδος που διήρκεσε έως το 1933, όταν κηρύχθηκαν παράνομες με συνταγματική πρόνοια η παρασκευή, η διακίνηση, η εισαγωγή, η εξαγωγή και η πώληση αλκοολούχων ποτών.

Οι υπέρμαχοι της ποτοαπαγόρευσης στόχευαν να θεραπεύσουν αυτό που έβλεπαν ως μια νοσηρή κοινωνία που αντιμετώπιζε προβλήματα που έχουν εφαλτήριο το αλκοόλ, όπως ο αλκοολισμός, η οικογενειακή βία και η πολιτική διαφθορά που ξεκινούσαν στα σαλούν. Οι υποστηρικτές της ποτοαπαγόρευσης, που ονομάζονταν «ξηροί», την παρουσίασαν ως μια μάχη για τα δημόσια ήθη και την υγεία. Στον αντίποδα, η βιομηχανία μπίρας κινητοποίησε τους «υγρούς» υποστηρικτές από τις εύπορες κοινότητες, αλλά η επιρροή αυτών των ομάδων υποχώρησε από το 1917.

Η βιομηχανία αλκοόλ περιορίστηκε από τη διαδοχή των νομοθετικών αρχών της πολιτείας και τελικά έληξε σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τη 18η τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ το 1920, η οποία υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, επικυρώθηκε επίσης και από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτειών.

Η ποτοαπαγόρευση ολοκληρώθηκε με την επικύρωση της 20ής Τροπολογίας, η οποία κατήργησε τη 18η Τροπολογία στις 5 Δεκεμβρίου 1933, αν και η απαγόρευση συνεχίστηκε σε ορισμένες πολιτείες. Μέχρι σήμερα αυτή είναι η μόνη φορά στην αμερικανική Ιστορία στην οποία ψηφίστηκε συνταγματική τροποποίηση με σκοπό την κατάργηση μίας άλλης.

27 π.Χ.: Η Ρωμαϊκή Σύγκλητος απονέμει τον τίτλο του Αυγούστου στον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό, σηματοδοτώντας την αρχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1362: Καταιγίδα στη Βόρεια Θάλασσα προκαλεί τεράστια παλιρροϊκά κύματα που βυθίζουν τη γερμανική πόλη Ρούνγκχολτ στη νήσο Στραντ.

1605: Εκδίδεται στη Μαδρίτη η πρώτη έκδοση του «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

1707: Το Κοινοβούλιο της Σκωτίας επικυρώνει την Πράξη της Ένωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία της Μεγάλης Βρετανίας.

1786: Η Βιρτζίνια ψηφίζει το νομοσχέδιο για τη θρησκευτική ελευθερία που συνέγραψε ο Τόμας Τζέφερσον.

1909: Η αποστολή του Έρνεστ Σάκλετον βρίσκει τον μαγνητικό Νότιο Πόλο.

1945: Ο Αδόλφος Χίτλερ εγκαθίσταται στο υπόγειο καταφύγιό του.

1969: Ο Τσέχος φοιτητής Γιαν Πάλαχ αυτοπυρπολείται στην Πράγα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύνθλιψη της Άνοιξης της Πράγας από τους Σοβιετικούς το προηγούμενο έτος.

1969: Τα σοβιετικά διαστημικά σκάφη Σογιούζ 4 και Σογιούζ 5 εκτελούν την πρώτη πρόσδεση επανδρωμένου διαστημικού σκάφους σε τροχιά, την πρώτη μεταφορά πληρώματος από ένα διαστημικό όχημα σε ένα άλλο και είναι η μόνη φορά που μία τέτοια μεταφορά πραγματοποιείται με δραστηριότητα εκτός σκάφους.

1983: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ προηγούνταν στα παιχνίδια τους με Μακεδονικό, ΠΑΣ Γιάννινα και Ηρακλή έως το 75’, ωστόσο και οι τρεις ισοφαρίστηκαν.

1992: Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ και οι επαναστατικοί ηγέτες υπογράφουν στην Πόλη του Μεξικού τη Συμφωνία Ειρήνης του Τσαπουλτεπέκ, τερματίζοντας τον δωδεκαετή εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ που κόστισε τη ζωή περίπου 80.000 ανθρώπων.

2000: Ο ΟΦΗ επικρατεί του Ολυμπιακού με 2-1, έπειτα από τρεις συνεχόμενες νίκες των «ερυθρολεύκων» σε ισάριθμες επισκέψεις τους στην Κρήτη.

2001: Πυροβολείται ο Λοράν Ντεζιρέ Καμπιλά, πρόεδρος της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Κονγκό, στη διάρκεια αποτυχημένου πραξικοπήματος και πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα.

2003: Το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια απογειώνεται για την τελευταία του πτήση στο διάστημα. Θα διαλυθεί 16 μέρες αργότερα, εισερχόμενο στη γήινη ατμόσφαιρα.

2005: Ο Σωτήρης Κυργιάκος πετυχαίνει δύο τέρματα, στην τελευταία του εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό, στη νίκη 5-1 επί του ΟΦΗ.

2011: Ο Κώστας Μήτρογλου βρίσκει δίχτυα δύο φορές, στο ντεμπούτο του με τον Πανιώνιο, και συμβάλλει τα μέγιστα στην πρώτη νίκη των «κυανέρυθρων» επί του Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης», έπειτα από μισό αιώνα.