Η τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1991: Νεκρός φίλαθλος του Ολυμπιακού

Στις 13 Ιανουαρίου του 1991 ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια διακόπτεται από τον διαιτητή Ζακεστίδη στο 85ο λεπτό κι ενώ οι «ερυθρόλευκοι» προηγούνταν 1-2.

Η τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1991: Νεκρός φίλαθλος του Ολυμπιακού

Αιτία της διακοπής η αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω ρίψης δακρυγόνων από την αστυνομία. Το παιχνίδι, το οποίο θα επαναληφθεί από την αρχή μετά από έναν μήνα στη Ρόδο, επισκιάζεται από τον θάνατο του νεαρού φιλάθλου του Ολυμπιακού, Γιώργου Παναγιώτου.

Ο 17χρονος μαθητής της Β' Λυκείου πήγαινε στο γήπεδο και στις 14:27, στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης, δέχθηκε στην κοιλιακή χώρα από κοντινή απόσταση φωτοβολίδα (θαλάσσης) που είχε εκτοξευθεί από χούλιγκανς με ειδικό πιστόλι για ρίψη φωτοβολίδων. Το 17χρονο παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα» και οι γιατροί το έβαλαν αμέσως στο χειρουργείο, αλλά στις 16.30 ο Γιώργος Παναγιώτου εξέπνευσε.

Η έκθεση της αστυνομίας ανέφερε για το τραγικό περιστατικό: «Περί ώρα 14:10 στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης, περιοχής ΑΤ Νέας Ιωνίας, άγνωστο άτομο εκτόξευσε φωτοβολίδα θαλάσσης εναντίον της 328 Διμοιρίας ΥΑΤ που προπορευόταν για την προστασία οργανωμένης ομάδας 2.000 περίπου φιλάθλων του Ολυμπιακού. Οι άνδρες της διμοιρίας αντελήφθησαν έγκαιρα και απέφυγαν τη φωτοβολίδα, η οποία ακολούθως επέπεσε στον όγκο των φιλάθλων, με αποτέλεσμα να πλήξει στην κοιλιακή χώρα τον Παναγιώτου Γεώργιο του Μιχαήλ και της Υπαπαντής, γεννηθέντα το 1974 στην Κάλυμνο, κάτοικο Πειραιά. Ο τραυματισθείς διεκομίσθη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Αγία Όλγα”, όπου υπέκυψε στα τραύματά του περί ώραν 14:50».

Ο 17χρονος φίλαθλος βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ εκείνη τη μέρα αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, καταστήματα καταστράφηκαν, φωτιές έζωσαν το γήπεδο της ΑΕΚ, αστυνομικοί τραυματίστηκαν και νεαροί ταραξίες συνελήφθησαν.

Οι νοσοκόμοι μάζεψαν για να δώσουν στους γονείς του ένα μπλουζάκι με μια τρύπα στο ύψος της κοιλιάς, ένα κασκόλ του Ολυμπιακού, ένα ζευγάρι γυαλιά και ένα διπλωμένο εισιτήριο που έγραφε «Κυριακή 13-1-91 Στάδιο Ν. Φιλαδέλφειας, πρωτάθλημα Α’ Εθνικής. Ώρα 14:45. Ποδοσφαιρικός αγώνας ΑΕΚ-Ολυμπιακός. Θύρα 21. Δρχ. 1.000». Η μητέρα του πήρε την απόφαση να κάνει δωρεά μελών του σώματος του άτυχου γιου της.