Όταν ο Γιούτσος… μπήκε για πρώτη φορά

Στις 10 Ιανουαρίου του 1965 ο 24χρονος Νίκος Γιούτσος, που έχει μεταγραφεί από την ουγγρική Τσέπελ στον Ολυμπιακό, κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού.

Όταν ο Γιούτσος… μπήκε για πρώτη φορά

Το παιχνίδι είχε γίνει στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και είχε λήξει ισόπαλο 1-1, με σκόρερ τους Ανδρέα Παπαεμμανουήλ και Παύλο Γρηγοριάδη.

Δεκαεπτά μέρες μετά το ντεμπούτο του με τα ερυθρόλευκα πέτυχε το πρώτο του γκολ. Σκόραρε στις 27 Ιανουαρίου στο ιστορικό 0-4 του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Είχε κάνει το 0-2 στο 47’. Το σκορ είχε ανοίξει ο Μποτίνος στο 20’, ο Αγανιάν στο 59’ έκανε το 0-3 και το τελικό σκορ διαμόρφωσε στο 69’ ο Σιδέρης.

Παιδί πολιτικών προσφύγων, γεννημένος στο σλαβόφωνο χωριό Κονόμλαντι (μετέπειτα Μακροχώρι) στην Καστοριά το 1941. Αγωνιζόμενος αρχικά με το όνομα Γιούτσοφ, θα διαπρέψει με τους «ερυθρόλευκους» και θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου το Μακροχώρι βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τον Εθνικό Στρατό και 69 χωριανοί έχασαν τη ζωή τους. Έτσι, οι αντάρτες του ΔΣΕ σε συνεννόηση με τους γονείς των παιδιών πήραν 219 παιδιά από το χωριό και τα μετακίνησαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης όπου θα ήταν ασφαλή. Ανάμεσά τους και ο Γιούτσος με την αδερφή του. Μόνοι τους! Ο πατέρας τους είχε πεθάνει και η μητέρα τους είχε ξαναπαντρευτεί.

Μέσα από πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια κατάφερε να αναδειχθεί ως άνθρωπος και ως ποδοσφαιριστής. Στη δεκαετία που αγωνίστηκε με τα χρώματα του Ολυμπιακού, 1964-1974, σήκωσε τέσσερα πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα, ενώ λατρεύτηκε όσο λίγοι ποδοσφαιριστές της πειραιώτικης ομάδας.

Η ιαχή «Έμπαινε Γιούτσο, έμπαινε», που ακούγεται στις εξέδρες, θα γίνει σλόγκαν που θα τον συνοδέψει σε όλη του την καριέρα αλλά και τη ζωή του. Όσοι γνωρίζουν τη ζωή του, ξέρουν επίσης ότι το σύνθημα αυτό έχει βαθύτερο νόημα… Ο Νίκολα, Νικολάι ή Μίκλος Γιουτσόφ νίκησε στον προσωπικό του αγώνα και κατάφερε να κάνει μια αξιοζήλευτη καριέρα, αφήνοντας ένα όνομα που λατρεύεται όσο λίγα από κάθε φίλαθλο του Ολυμπιακού.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
403 π.Χ.:
Ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά τον στρατό των Τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.
49 π.Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει τον ποταμό Ρουβίκωνα. Αναφωνεί «ο κύβος ερρίφθη» και κηρύσσει τον πόλεμο στη Σύγκλητο και στον Πομπήιο.
1929: Ο Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί τον χάρτινο ήρωα Τεν Tεν.
1941: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κλεισούρα.
1943: Ρωσική αντεπίθεση στο μέτωπο του Στάλινγκραντ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
1983: Ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις εισαγωγές για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
1989: Τραυματίζεται στα πόδια ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Aνδρουλιδάκης, ο οποίος θα πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα στον Ευαγγελισμό. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η «17 Νοέμβρη».
2012: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο επί σειρά ετών μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θωμάς Βουλινός, μετά από μάχη με τον καρκίνο.
2015: Η τρομοκρατική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ» επιτίθεται στην πόλη Μπάγκα, στη βορειοανατολική επαρχία του Μπόρνο, και εκτελεί 2.000 πολίτες της Νιγηρίας.
2016: Πεθαίνει ο Ντέιβιντ Μπόουι, Άγγλος τραγουδιστής, παραγωγός και ηθοποιός.