Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα

Στις 9 Ιανουαρίου του 1979 η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM.

Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα

Στις 9 Ιανουαρίου του 1979 η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM και την αγορά έγχρωμων βίντεο 1 και 2 ιντσών, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL. Η χρήση του γαλλικού συστήματος έναντι του γερμανικού έφτασε να γίνει πολιτικό ζήτημα, αφού ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η πρώτη εγχώρια έγχρωμη παραγωγή τηλεοπτικής σειράς ήταν η διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη «Εκάτη». Επρόκειτο για κοινωνική σειρά που αποτελούταν από 13 επεισόδια των 45 λεπτών. Ο Κωστής Λειβαδέας ανέλαβε τη διασκευή για το σενάριο, όπως είχε κάνει και πριν από έναν χρόνο με το «Λεμονόδασος», πάλι για την ΕΡΤ, και τη σκηνοθεσία ο Παύλος Φιλίππου, σκηνοθέτης πολλών φιλμ του ελληνικού σινεμά για τριάντα χρόνια (1959-1989), ο οποίος είχε κάνει και τηλεοπτικό σουξέ με την αστυνομική σειρά «Υποψίες» με ήρωα τον αστυνόμο Λέκκα. Πρωταγωνιστές ήταν οι Γιώργος Μούτσιος και Δέσποινα Νικολαΐδου.

Η σειρά ξεκινάει με υψηλές φιλοδοξίες, όμως δεν καταφέρνει να κερδίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, παρόλο που προβάλλεται και καλή μέρα (Σάββατο) και καλή ώρα, και ξεχνιέται γρήγορα. Ο κύριος λόγος που δεν αρέσει στον κόσμο είναι ότι πρόκειται για μεταφορά του μυθιστορήματος στη σύγχρονη εποχή, γεγονός που δεν επιτρέπει να φανούν ο λυρισμός και η ποιητικότητα του συγγραφέα.

Επίσης, το 1979 ακολουθεί η σειρά 14 επεισοδίων «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Στρατή Μυριβήλη. Η σκηνοθεσία ήταν του Κώστα Αριστόπουλου και το σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Κάτια Δανδουλάκη (Σαπφώ), Γιάννης Φέρτης (Λεωνής), Νικήτας Τσακίρογλου, Ειρήνη Ιγγλέση, Μαρία Μαρμαρινού, Τάνια Τσανακλίδου, Γιώργος Λουκάκης, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Κώστας Τσιάνος, Χρήστος Βαλαβανίδης, Βασίλης Τσάγκλος, Κωνσταντίνος Τζούμας, Κώστας Δίπλαρος, Αντώνης Κατσαρής, Τάσος Περζικιανίδης, Γιώργος Κοτανίδης, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Γιάννης Αρμενίδης, Μαρία Παπαδομανωλάκη, Κώστας Μανδήλας, Γκέλυ Τριάντη, Ασπασία Διβόλη, Στρατής Καραλής, Χρίστος Παξός.

Στις 28 Μαΐου του ίδιου έτους πραγματοποιείται από το Ζάππειο η απευθείας μετάδοση της τελετής ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου η ΕΡΤ μεταδίδει τη μαγνητοσκόπηση της τελετής απονομής του βραβείου Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη από την αίθουσα συναυλιών της Στοκχόλμης.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1982 πραγματοποιήθηκε η πρώτη έγχρωμη ζωντανή μετάδοση των Πανευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου από το νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας σε όλη την Ελλάδα και μέσω του δικτύου της Eurovision σε Ευρώπη και Αμερική. Η μετάδοση ολοκληρώθηκε τρεις μέρες μετά (9 Σεπτεμβρίου) με το πέρας των αγώνων. Η πρώτη ελληνική σειρά η οποία γυρίστηκε σε έγχρωμο φιλμ ήταν η «Κατοχή» (1973), αλλά είχε προβληθεί στην ασπρόμαυρη ελληνική τηλεόραση της δεκαετίας του '70.

Η πρώτη φορά που μεταδόθηκε έγχρωμο πρόγραμμα στη χώρα ήταν τον Ιούνιο του 1978 με την προβολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στην Αργεντινή. Η ΕΡΤ, που προετοιμαζόταν εκείνη την εποχή, έδειξε πειραματικά τους αγώνες σε έγχρωμο, καλώντας όσους ελάχιστους ακόμα είχαν ήδη έγχρωμους δέκτες, σε μεγάλες πόλεις, να συντονιστούν στις κατάλληλες συχνότητες.

1900: Ιδρύεται η Λάτσιο. Τα παραδοσιακά χρώματά της είναι γαλάζια φανέλα και λευκό παντελόνι. Τα χρώματα θυμίζουν την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Ρώμης.
1908: Γεννήθηκε η Σιμόν Ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Ζαν-Πολ Σαρτρ.
1968: «Δεν μπορώ να τρέξω πια» γράφει και κάνει χαρακίρι ο τρίτος ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στο Τόκιο, Ιάπωνας Κοκίτσι Τσουμπουράγια, επειδή δεν μπορεί να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού λόγω ατυχήματος.
1992: Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
2015: Πεθαίνει με πρόβλημα στο συκώτι ο σπουδαίος μπασκετμπολίστας Ρόι Τάρπλεϊ. Ήταν μόλις 50 χρόνων. Με σημαντική καριέρα στο ΝΒΑ, έπαιξε στην Ελλάδα με Άρη, Ολυμπιακό και Ηρακλή.