Η γέννηση του Έλβις

Στις 8 Ιανουαρίου του 1935 γεννήθηκε ο Έλβις Πρίσλεϊ.

Η γέννηση του Έλβις

Στις 8 Ιανουαρίου του 1935 γεννήθηκε ο Έλβις Πρίσλεϊ. Ο λεγόμενος «βασιλιάς του ροκ εν ρολ», ο οποίος στιγμάτισε την παγκόσμια μουσική σκηνή. Ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους καλλιτέχνες στην Ιστορία του θεάματος. Γεννήθηκε στο Τούπελο του Μισισίπι, ενώ σε ηλικία 13 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Μέμφις του Τενεσί. Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε το 1954, ηχογραφώντας στην εταιρεία Sun Studios με τον παραγωγό Σαμ Φίλιπς, ο οποίος ήθελε να φέρει τον ήχο της αφροαμερικάνικης μουσικής σε ένα ευρύτερο κοινό. Ο Πρίσλεϊ ήταν βαρύτονος με φωνή με πολυποίκιλα ηχοχρώματα. Το πρώτο του τραγούδι «Heartbreak Hotel» κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1956 και έγινε νούμερο ένα επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με μία σειρά επιτυχημένων τηλεοπτικών εμφανίσεων και δίσκων έγινε πρωτοπόρος του νέου δημοφιλούς ήχου του ροκ εν ρολ. Οι δυναμικές ερμηνείες τραγουδιών και το προκλητικό του στυλ, συνδυασμένα με ένα μοναδικό και ισχυρό μείγμα επιρροών, τον έκαναν πάρα πολύ δημοφιλή αλλά και αμφιλεγόμενο.

Τον Νοέμβριο του 1956 ο Πρίσλεϊ έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με την ταινία «Love me tender». Πηγαίνοντας να υπηρετήσει στον στρατό το 1958, ο Πρίσλεϊ έκανε επανεκκίνηση στην καριέρα του δύο χρόνια αργότερα με μεγάλη επιτυχία. Έκανε μερικές συναυλίες ωστόσο, καθοδηγούμενος από τον Πάρκερ, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ‘60 γυρίζοντας ταινίες και σάουντρακ δίσκους. Το 1968, επτά χρόνια μετά την τελευταία του συναυλία, επέστρεψε στη σκηνή μέσω τηλεοπτικού αφιερώματος για την επιστροφή του, ονόματι «Elvis», το οποίο οδήγησε σε μια σειρά συναυλιών σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λας Βέγκας. Μετά από επτά χρόνια μακριά από τα τσαρτς, το τραγούδι του Πρίσλεϊ «Suspicious minds» έφτασε στο Νο 1 του αμερικανικού Billboard την 1η Νοεμβρίου 1969. Από το 1969 έως το 1971 θα κυριαρχήσει στις πωλήσεις δίσκων σε πολλές χώρες, με 20 συνεχόμενες επιτυχίες.

Μετά από μια δεκαετία κινηματογραφικών ταινιών, η δεκαετία του '70 σηματοδότησε την επιστροφή του καλλιτέχνη σε μια καθαρά μουσική καριέρα. Το 1973 ο Πρίσλεϊ έκανε τη συναυλία «Aloha from Hawaii», με την οποία έγινε ο πρώτος σόλο καλλιτέχνης που έκανε συναυλία που μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Ο Πρίσλεϊ είναι ο πιο επιτυχημένος εμπορικά καλλιτέχνης στην Ιστορία της ηχογραφημένης μουσικής με εκτιμώμενο αριθμό πωλήσεων τα 500 εκατομμύρια δίσκους. Κέρδισε τρία βραβεία Grammy και απέσπασε το Grammy Lifetime Achievement Award σε ηλικία 36 ετών. Αντιμέτωπος με την πολύ κακή του υγεία, έκανε την τελευταία του ζωντανή εμφάνιση στην Ιντιανάπολις στις 26 Ιουνίου 1977.

Στις 16 Αυγούστου του ίδιου έτους, στο Μέμφις του Τενεσί, ο Πρίσλεϊ βρέθηκε από τη μνηστή του, Τζίντζερ Όλντεν, ξαπλωμένος στο πάτωμα, στο σπίτι του, στο κτήμα Graceland. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baptist Memorial όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του σε ηλικία 42 ετών.

1912: Ιδρύεται στη Νότια Αφρική το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, που θα παίξει τον καθοριστικότερο ρόλο στην ανατροπή του Απαρτχάιντ.
1942: Γεννήθηκε ο Στίβεν Χόκινγκ, Άγγλος φυσικομαθηματικός, με πρωτοποριακό έργο στην κοσμολογία και στις μελανές οπές. Λόγω παράλυσης από σκλήρυνση κατά πλάκας, επικοινωνούσε με το περιβάλλον μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έγινε γνωστός από το δημοφιλές έργο του «Το χρονικό του χρόνου» (1988).
1961: Εγκαινιάζεται το κλειστό γήπεδο 1.500 θέσεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γνωστό και ως «Τάφος του Ινδού».
1996:
Πέθανε ο Φρανσουά Μιτεράν, Γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλίας (1981-1995).
1991: Ο εκπαιδευτικός Νίκος Τεμπονέρας χάνει τη ζωή του σε συμπλοκή με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Καλαμπόκα, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων στην Πάτρα (Υπόθεση Τεμπονέρα).