Νίκος Σαμαράς: Ο αξέχαστος «αετός» του ελληνικού βόλεϊ

Ο Νίκος Σαμαράς απεβίωσε το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου 2013 από ανεύρυσμα στον εγκέφαλο κατά τη μεταφορά του στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Νίκος Σαμαράς: Ο αξέχαστος «αετός» του ελληνικού βόλεϊ

Νωρίτερα βρισκόταν σε σπίτι φίλων του, όταν ένιωσε έντονο πονοκέφαλο και λιποθύμησε. Ήταν 42ετών, παντρεμένος με την Έλενα και είχε έναν γιο, τον 5χρονο Στράτο.

Ο Σαμαράς είχε 263 συμμετοχές με την εθνική ομάδα, ενώ φόρεσε τις φανέλες της Ορεστιάδας, του Ηρακλή, του Παναθηναϊκού, της Φαλκονάρα, της Σεβίλλης, της Φενέρμπαχτσε, της Σενουά, του Εθνικού Αλεξανδρούπολης και του Μίλωνα.
Τους τελευταίους μήνες της ζωής του ζούσε στη Λήμνο και ήταν παίκτης-προπονητής στην ομάδα του νησιού με σκοπό να μάθει το άθλημα και εκεί. Το καλοκαίρι του 2012 μαζί με τον πρώην συναθλητή του στον Μίλωνα, Θανάση Πανούσο, ίδρυσε την ακαδημία μπιτς βόλεϊ Attica Beach Volley Club.

Στη μνήμη του Νίκου Σαμαρά αφιερώθηκε η τελική φάση του Λιγκ Καπ, η οποία φέρει και το όνομά του, ενώ η ΕΣΑΠ αποφάσισε να επαναφέρει τον θεσμό του All Star Game, τα έσοδα του οποίου διατίθενται σε φορέα ή φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει επιλεγεί σε συνεννόηση με την οικογένειά του.

Ήταν πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τον Δεκέμβριο του 2012 στο παιχνίδι Κυπέλλου Μακεδονικός - Λήμνος, στο οποίο μάλιστα αγωνίστηκε, τιμήθηκε από τη διοίκηση του Μακεδονικού για την τεράστια προσφορά του στο ελληνικό βόλεϊ.

ME MIA MATIA...

1865: Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανοίγει την πρώτη του μόνιμη έδρα κοντά στη Wall Street, στη Νέα Υόρκη.
1884: Ιδρύεται στο Λονδίνο η Φαβιανή Εταιρεία (Fabian Society). Πρόκειται για ένα βρετανικό κίνημα διανοουμένων με σοσιαλιστικές αποχρώσεις, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία του Εργατικού Κόμματος.
1885: Επεισόδιο Νίκολσον. Όργανο της τάξης χειροδικεί εναντίον του Βρετανού επιτετραμμένου στην Αθήνα Άρθουρ Νίκολσον και προκαλεί διπλωματικό επεισόδιο.
1887: Ο Παναγής Βαλλιάνος προσφέρει το ποσό των 2.500.000 δραχμών για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
1930: Αρχίζει τη λειτουργία της η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με πρώτο διοικητή τον δικηγόρο και πολιτικό Κωνσταντίνο Γόντικα. Τον Ιούλιο του 2012 το υγιές κομμάτι της θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς.
1956: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ).
1960: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ. «Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για ηθική και καθήκον» έγραφε το 1957, χρονιά που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στα νεανικά του χρόνια στο Αλγέρι ασχολήθηκε ενεργά με το ποδόσφαιρο (έπαιζε τερματοφύλακας), το οποίο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει όταν αρρώστησε από φυματίωση.
1965: Οι τουρκικές αρχές δεσμεύουν το σύνολο των εισοδημάτων των Ελλήνων υπηκόων μονίμων κατοίκων Τουρκίας, ενώ εντείνονται οι διώξεις των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου.
1967: Οι Doors κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ τους, που φέρει το όνομά τους. Περιέχει τις επιτυχίες «Break on through», «Alabama song», «Light my fire» και «The end».
1998: Σφαγές στην Αλγερία. Πάνω από 172 άτομα σκοτώνονται σε τρία απομακρυσμένα χωριά.
2021: Ο Στεφ Κάρι σημειώνει ρεκόρ καριέρας με 62 πόντους στη νίκη των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς επί των Πόρτλαντ Μπλέιζερς (137-122). Ο δύο φορές MVP του NBA κατάφερε σε 36’27’’ να σημειώσει 62 πόντους έχοντας 18/31 σουτ (8/16 τρίποντα) και 18/19 βολές, ενώ παράλληλα μάζεψε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 4 ασίστ.