Ο κυρ-Αχιλλέας, η Ολυμπιακάρα

Πριν από 13 χρόνια ο Ολυμπιακός αποχαιρέτησε έναν άνθρωπο-σύμβολο της Ιστορίας του συλλόγου. Ήταν 30 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών (100 ετών).

Ο κυρ-Αχιλλέας, η Ολυμπιακάρα

Ήταν διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και από τις σημαντικότερες μορφές στην Ιστορία του συλλόγου. Αγωνιζόταν στη θέση του τερματοφύλακα και έμεινε γνωστός ως «Ζαμόρα», από τον διάσημο Ισπανό ομόλογό του, τον Ρικάρντο Ζαμόρα, ο οποίος υπήρξε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της εποχής. Το 1944 τελείωσε η καριέρα του ως ποδοσφαιριστή, αλλά δεν αποσύρθηκε από τον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού συνέχισε ως διαιτητής.

Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε επτά πρωταθλήματα Ελλάδας και επτά πρωταθλήματα Πειραιά, ενώ το 1967 ίδρυσε την ακαδημία ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Έδινε συχνά το «παρών» στον ετήσιο αγώνα παλαιμάχων Βραδυποριακός - Ταλαιπωριακός και στον αγώνα του 2008 έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, σε ηλικία 99 ετών, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ ηλικίας ποδοσφαιριστή που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έγινε ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας των πέντε Ανδριανοπουλαίων και παρέμεινε αναντικατάστατος σε όλη την προπολεμική περίοδο μέχρι το 1940. Αγωνίστηκε επί σειρά ετών και στην εθνική ομάδα και μαζί με τους δύο διεθνείς τερματοφύλακες της ΑΕΚ, τον Ρίμπα και τον Δελαβίνια, θεωρούνται οι κορυφαίοι του ελληνικού ποδοσφαίρου στη θέση αυτή την προπολεμική περίοδο.

«Όλη μου η ζωή είναι ο Ολυμπιακός και όταν θα κλείσω τα μάτια μου θέλω να λένε όλοι "ο κυρ-Αχιλλέας, η Ολυμπιακάρα". Αυτά που πέρασα όλα αυτά τα χρόνια στον σύλλογο με κρατάνε στη ζωή και μου δίνουν αναπνοή» θα πει με δακρυσμένα τα μάτια την ημέρα που γινόταν 100 ετών και ο Ολυμπιακός τον τίμησε για την -περισσότερα από 80 χρόνια- προσφορά του και για την κληρονομιά που δημιούργησε στους νεότερους.

Το πιο σπουδαίο όμως έργο στον μακρύ βίο του δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί. Αυτό θα ερχόταν το 1967 και θα διαρκούσε σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Εκείνη τη χρονιά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού (και συμπαίκτης κάποτε) Γιώργος Ανδριανόπουλος, σε συνεννόηση με τον τότε προπονητή Μάρτιν Μπούκοβι, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια κίνηση-τομή για το μέλλον του συλλόγου αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Την ίδρυση της ακαδημίας της ποδοσφαιρικής ομάδας (τα τσικό, όπως τα έλεγαν τότε, και τα εφηβικά). Και όταν ο Γραμματικόπουλος κλήθηκε από τον Ανδριανόπουλο να γίνει αυτός που θα δημιουργούσε την ακαδημία και θα την οργάνωνε, όχι απλώς ανταποκρίθηκε αλλά αφοσιώθηκε με πάθος και αντιμετώπισε ως «ιερή αποστολή» τα νέα καθήκοντά του.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1894: Με προσωπική επιστολή στον Δημήτριο Βικέλα, φοιτητής δηλώνει τον ενθουσιασμό του για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, δεσμευόμενος να συνεισφέρει 10 δρχ. από το υστέρημά του από τις 1/1/1895 έως τον Ιούνιο του 1896, ώστε να συμβάλλει και αυτός στον κοινό στόχο.

1944: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος συλλαμβάνεται στο σπίτι του από την ΟΠΛΑ και περνά λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι. Ο ΕΛΑΣ τον παίρνει όμηρο, αλλά κάπου στη Θήβα δραπετεύει. Επιστρέφει στην Αθήνα, ξυπόλυτος, με πληγές και με κρυοπαγήματα στα πόδια, φοβερά εξαντλημένος.

1970: Ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ με αγωγή του ζητά τη διάλυση των Beatles.

1979: Ο Ηρακλής συντρίβει τον Παναθηναϊκό με 6-0 στο Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης με σκόρερ τους Χατζηπαναγή, Χατζηελευθερίου, Γκέσιο, Καλαμπάκα, Παπαϊωάννου και Βούλγαρη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ήττα των «πρασίνων» στην Ιστορία της Α’ Εθνικής.

1980: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γιάννης Χέλμης, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής του Εθνικού και του Ολυμπιακού και μετέπειτα προπονητής. Γεννήθηκε το 1912 και ήταν αδελφός του Βαγγέλη Χέλμη.

2007: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Θέμης Χολέβας, μέλος μαζί με τους Μανιά, Παπαδήμα, Στεφανίδη και Ρουμπάνη της πεντάδας του Πανελληνίου που κατέκτησε αήττητη το 1953 το πρωτάθλημα μπάσκετ.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110