Η ιστορία του δώρου Χριστουγέννων

Ήταν 22 Δεκεμβρίου 1927. Στην Ελλάδα οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου οι εργοδότες συνήθιζαν να δίνουν δώρα σε είδος ή σε χρήμα προς τους υπαλλήλους τους.

Η ιστορία του δώρου Χριστουγέννων

Στις 6 Δεκεμβρίου 1925 για πρώτη φορά οι συνδικαλιστές διατύπωσαν το αίτημα για 13ο μισθό, ενώ δύο χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1927, οι δημόσιοι υπάλληλοι απήργησαν με αίτημα την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Μετά τον πόλεμο, με δυο αναγκαστικούς νόμους του 1944 και του 1946 (τότε δεν υπήρχε Βουλή), καθιερώθηκαν οι έκτακτες ενισχύσεις, όπως ονομάστηκαν τα δώρα, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στον μισθό. Με αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση δινόταν το δικαίωμα στους αρμόδιους υπουργούς να καθορίζουν τους μισθούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν οι έκτακτες ενισχύσεις των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Οι νόμοι 1777 και 1901 του 1951 επικύρωσαν την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία και όριζαν ότι «οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας δύνανται δια κοινών αποφάσεων να προσδιορίζουν εκτάκτως οικονομικάς ενισχύσεις κατά τις εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα εις χρήμα ή εις είδος». Το καθεστώς αυτό θα ισχύσει έως το 1980, οπότε με τον νόμο 1082 ρυθμίζεται οριστικά και για πάντα το ύψος και ο χρόνος καταβολής των δώρων εορτών και αδείας. Με τον ίδιο νόμο το δώρο μετονομάζεται σε επίδομα.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1882:
Ο Τόμας Έντισον στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια.
1944: Εκτελείται κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών στη Συκάμινο, κοντά στον Ωρωπό, σε ηλικία 35 ετών, η Φαίνη Ξύδη, πρωταθλήτρια Ελλάδας στην αντισφαίριση από το 1934, ενώ το 1940 είχε συμμετάσχει στο τουρνουά του Γουίμπλεντον (1935, 1936) και στο Ρολάν Γκαρός. Ήταν κόρη της Αλεξάνδρας Δραγούμη και ανιψιά του Ίωνα Δραγούμη και μία εβδομάδα νωρίτερα είχε συλληφθεί από αντάρτες του ΕΛΑΣ ενώ βρισκόταν στο πατρικό της σπίτι στην Κηφισιά.
1953: Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος συναντάται με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Ίντεν στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας για το Κυπριακό. Υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ αίσθηση προκαλεί η δήλωση του τελευταίου ότι για τη βρετανική κυβέρνηση «δεν υφίσταται κυπριακό ζήτημα, ούτε εις το παρόν ούτε εις το μέλλον».
1963: Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Λακωνία», συμφερόντων Γουλανδρή, πιάνει φωτιά και βυθίζεται δύο ημέρες αργότερα στα ανοιχτά των νησιών Μαδέρα στον Ατλαντικό, προκαλώντας τον θάνατο 128 ατόμων.
1978: Διά νόμου επιβάλλεται η χρήση μίας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θαλάσσης, με εννιά ρίγες, για όλες τις χρήσεις.
1989: Έπειτα από μία εβδομάδα αιματηρών διαδηλώσεων, ο Ίον Ιλιέσκου αναλαμβάνει την προεδρία της Ρουμανίας, θέτοντας τέλος στο κομμουνιστικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου.
1996: Ο διεθνής Βραζιλιάνος αμυντικός του Άγιαξ, Μάρτσιο Σάντος, κατέχει το νέο ρεκόρ της πιο γρήγορης αποβολής στην Ιστορία του ολλανδικού ποδοσφαίρου με 17". Το παλαιότερο ανήκε στον Toν Ρίτμποργκ από τον Οκτώβριο του 1990 με 28".
1996: Ο 47χρονος τερματοφύλακας Πίτερ Σίλτον, Νο 1 της Αγγλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα της Ισπανίας (1982), του Μεξικού (1986) και της Ιταλίας (1990), κάτοχος ήδη του ρεκόρ συμμετοχών στην εθνική ομάδα (125), αγωνίζεται στο χιλιοστό επίσημο παιχνίδι της καριέρας του με την ομάδα της Λέιτον Όριεντ, 4ης κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος, εναντίον της Μπράιτον. Με το ρεκόρ αυτό ξεπερνά ακόμη και αυτό του θρυλικού σερ Στάνλεϊ Μάθιους που αγωνίστηκε μέχρι τα 50 του χρόνια, από το 1932 μέχρι το 1965, σταματώντας όμως τις συμμετοχές του στο πρωτάθλημα στις 701.
1997: Παραστρατιωτικές δυνάμεις σφάζουν καθολικούς ακτιβιστές σε ένα μικρό χωριό στην πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού.
2013: Ξεπερνά τα 300 κιλά το βάρος του γιγάντιου κουραμπιέ που παρασκευάζεται και καταναλώνεται στο πάρκο του Αστερόκοσμου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110