99 χρόνια από τη γέννηση του Μπιθικώτση

Σαν σήμερα το 1922 γεννήθηκε ο σπουδαίος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

99 χρόνια από τη γέννηση του Μπιθικώτση

Γεννήθηκε στο Περιστέρι από φτωχή οικογένεια, εργάστηκε αρχικά ως υδραυλικός και παράλληλα έπαιζε κιθάρα. Ήταν το μικρότερο παιδί οκταμελούς οικογένειας. Μπήκε στη δισκογραφία το 1949 σε ηλικία 27 ετών ως συνθέτης με το τραγούδι «Το καντήλι τρεμοσβήνει» σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη.

Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Του Βοτανικού ο μάγκας», «Σε τούτο το στενό», «Επίσημη αγαπημένη», «Τρελοκόριτσο», «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» και πλήθος άλλων.

Η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη (τον οποίο γνώρισε ενώ ο Θεοδωράκης στελνόταν εξόριστος στη Μακρόνησο και ο Μπιθικώτσης υπηρετούσε ως στρατιώτης μεταγωγών) αλλά και με τον Μάνο Χατζιδάκι γέννησε τα καλύτερα ίσως τραγούδια του. Με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι, ενώ σημαντική ήταν η ερμηνεία του στο «Άξιον εστί» των Ελύτη - Θεοδωράκη.

Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο τον Ιανουάριο του 2003 με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών. Ονομάστηκε «Σερ» του ελληνικού τραγουδιού. Πέθανε στις 7 Απριλίου 2005. Έκανε δύο γάμους και απέκτησε τρία παιδιά. Ο γιος του, επίσης Γρηγόρης, έγινε και αυτός τραγουδιστής.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

969: Δολοφονήθηκε ο Νικηφόρος Φωκάς, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1844: Ο δόκτωρ Τζον Ριγκς εφαρμόζει για πρώτη φορά αναισθησία για την εξαγωγή δοντιού του συναδέλφου του Χόρας Ουέλς, χρησιμοποιώντας νιτρικό οξείδιο.

1890: Γεννήθηκε ο Αργεντινός τραγουδιστής Κάρλος Γκαρντέλ που ταυτίστηκε με το ταγκό. Ο Γκαρντέλ ήταν βαρύτονος, με αλάνθαστη μουσικότητα και δραματική έκφραση και δημιούργησε μικρά αριστουργήματα μέσα από τις εκατοντάδες τρίλεπτων ταγκό που ηχογράφησε στη ζωή του. Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα στο απόγειο της καριέρας του δημιούργησε την εικόνα του τραγικού ήρωα και στις δύο πλευρές του Ρίο Ντε Λα Πλάτα.

1896: Η Ντάιαλ Σκουέαρ, μία ποδοσφαιρική ομάδα από το Γούλιτς, δίνει τον πρώτο αγώνα της και συντρίβει με 6-0 την Ίστερν Γουόντερερς. Αργότερα θα γίνει πασίγνωστη ως Άρσεναλ.

1946: Δημιουργείται η UNICEF (Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά), που θα βραβευτεί για την προσφορά της με Νόμπελ Ειρήνης το 1965. Η UNICEF διαθέτει γραφεία σε πάνω από 200 χώρες, τα οποία υπάγονται οργανικά σε επτά επιμέρους γεωγραφικούς τομείς. Η διοίκηση ασκείται από την έδρα στη Νέα Υόρκη.

1950: Γεννήθηκε η Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού. Αν και μεγάλωσε μέσα στη χλιδή, τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από τον χωρισμό των γονιών της. Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του πατέρα της και σύντομα αφοσιώθηκε σε αυτές. Απεβίωσε το 1988 στην Αργεντινή από έμφραγμα. Η σορός της μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και ενταφιάστηκε στην ιδιόκτητη νήσο Σκορπιός της οικογένειάς της. Έκανε μία κόρη -την Αθηνά- με τον πρώην σύζυγό της, Τιερί Ρουσέλ.

1964: Πέθανε ο Αμερικανός σόουλμαν Σαμ Κουκ. Αστυνομικοί από το τμήμα του Λος Άντζελες απάντησαν σε κλήση από το «Μοτέλ Χασιέντα». Όταν έφτασαν στο μοτέλ βρήκαν τον καλλιτέχνη νεκρό στο πάτωμα του γραφείου. Είχε πυροβοληθεί τρεις φορές στο στήθος από τη διευθύντρια του μοτέλ, Μπέρθα Φράνκλιν. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ο Κουκ είχε απειλήσει τη ζωή της, αφού είχε προσπαθήσει να βιάσει μια νεαρή γυναίκα με την οποία είχε εισέλθει στο μοτέλ λίγο νωρίτερα. Η αστυνομία έκλεισε την υπόθεση ως ανθρωποκτονία που τελέστηκε σε άμυνα.

1990: Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη Βουλή η ώρα του πρωθυπουργού. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απαντά στον Χαρίλαο Φλωράκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

1997: Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, που διεξάγεται στο Κιότο της Ιαπωνίας, υπογράφεται συνθήκη, η οποία προβλέπει μείωση της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες κατά μέσο όρο 5,2% από τα επίπεδα του 1990 για τα χρόνια 2008-12.

1999: Στο Ελσίνκι, στη διάσκεψη των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίζεται η προσέγγιση της Ευρώπης με την Τουρκία, αποσυνδέεται το Κυπριακό από την ένταξη της Κύπρου, ενώ καλείται η Τουρκία να εκδημοκρατιστεί και να παραπέμψει την επίλυση των τυχόν διαφορών της με την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

2012: Πέθανε ο Ινδός συνθέτης και βιρτουόζος του σιτάρ Ραβί Σανκάρ.