Όταν έφυγε ο «Μιζούρι»

Σαν σήμερα, στις 10 Δεκεμβρίου του 2000, έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μουράτης.

Όταν έφυγε ο «Μιζούρι»

Γεννήθηκε στη Σούδα του Νέου Φαλήρου, γιος του Μάρκου και της Αγγελικής, προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Εργαζόταν σκληρά από πολύ μικρή ηλικία και μέχρι που βγήκε σε σύνταξη ήταν εργάτης στη ΔΕΗ. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Ο πατέρας του, Μάρκος, ήταν ιδρυτής του Πολικού Αστέρα το 1926, ενός ανεξάρτητου συλλόγου του Πειραιά, και εκεί άρχισε να βλέπει ποδόσφαιρο ο Ανδρέας Μουράτης. Η ομάδα όμως διαλύθηκε και το 1936 ο πατέρας του ίδρυσε την ΑΕ Χρωματουργείων, απ’ όπου ξεκίνησε και ο Ανδρέας Μουράτης. Στην ΑΕ Χρωματουργείων παρέμεινε μέχρι το 1943, όταν μεταπήδησε στην Προοδευτική, με τη φανέλα της οποίας αγωνίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Το 1945 πήγε στα τσικό του Ολυμπιακού όπου ο Τάκης Κτενάς τού έβγαλε δελτίο.

Στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε μέχρι το 1955, όταν πήγε στον Αργοναύτη, για να σταματήσει το ποδόσφαιρο το 1961. Από τότε, μέχρι το 2000 που πέθανε, έμεινε κοντά στον Ολυμπιακό, βοηθώντας σε διάφορα πόστα, από προπονητής στα τμήματα υποδομής μέχρι φροντιστής. Το σπίτι του ήταν δίπλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη και σήμερα ο δρόμος που περνά μπροστά του έχει το όνομά του.
Του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «Μιζούρι» (από το αμερικανικό θωρηκτό που ήταν αγκυροβολημένο στον Πειραιά) εξαιτίας της δύναμης που έβγαζε στο παιχνίδι του. Το παρατσούκλι το απέκτησε σε έναν αγώνα με τον Εθνικό, όταν κάποιος φίλαθλος τον αποκάλεσε έτσι επειδή τον έβλεπε να αγωνίζεται με δύναμη και πάθος, παρότι ήταν τραυματίας. Η δύναμη, το πάθος και το ατρόμητο του χαρακτήρα του έκαναν μεγάλη εντύπωση και στους Τούρκους φιλάθλους, οι οποίοι μετά από έναν αγώνα της Εθνικής Ελλάδας με αντίπαλο την αντίστοιχη της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη τον αποκάλεσαν «Μουράτ Ασλάν» («Μουράτης το λιοντάρι»).

Στην Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε 16 φορές και πέτυχε ένα γκολ, ενώ υπήρξε και αρχηγός της. Εγκατέλειψε την Εθνική όταν ως αρχηγός της ζήτησε από την ΕΠΟ καταβολή οδοιπορικών για τους διεθνείς παίκτες. Η ΕΠΟ τον τιμώρησε με διετή αποκλεισμό, αλλά μετά από δέκα μήνες ανακάλεσε την απόφασή της. Η τιμωρία αυτή ήταν και το θέμα της ταινίας «Οι άσοι του γηπέδου» που γυρίστηκε το 1956 με ηθοποιούς τον Μουράτη και τους άλλους ποδοσφαιριστές της Εθνικής που πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση. Επίσης, με την Εθνική Ενόπλων κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων το 1962.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
1905: Ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ τιμάται με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του βακίλου που προκαλεί φυματίωση.
1948: Γεννιέται ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές που έχουν εργαστεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.
1957: Νέες αιματηρές συγκρούσεις μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου με τον βρετανικό στρατό και την αστυνομία. Την ίδια μέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφαίνεται υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου.
1963: Ο Γιώργος Σεφέρης βραβεύεται με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1964: Ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν-Πολ Σαρτρ αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.
1979: Ο Αργεντινός Χουάν Ραμόν Ρότσα μεταγράφεται την περίοδο του Δεκεμβρίου στον Παναθηναϊκό ως Γιάννης Μπουμπλής, κατά παράβαση της νομοθεσίας που απαγορεύει τις μεταγραφές αλλοδαπών.
1997: Τελευταία εμφάνιση του Τάσου Μητρόπουλου με τον Ολυμπιακό εναντίον της Ρόζενμποργκ στο ΟΑΚΑ.
2016: Διπλή επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στοιχίζει τη ζωή σε 44 ανθρώπους και τραυματίζει περίπου 100 ακόμη. Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάσσεται κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK).
2020: Ο Βασίλης Σπανούλης γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, είτε με τη μορφή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών είτε ως Ευρωλίγκας, με 4.323 πόντους.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110