Όταν «έφυγε» ο «πρίγκιπας» της ελληνικής ροκ σκηνής

Πριν από 31 χρόνια, στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, ο 42χρονος Παύλος Σιδηρόπουλος, ευρισκόμενος σε σπίτι φίλης του στον Νέο Κόσμο, πέφτει σε κώμα από υπερβολική χρήση ηρωίνης. Ξεψύχησε κατά τη διακομιδή στον Ευαγγελισμό. Ήταν το άδοξο αλλά μυθιστορηματικό τέλος της ζωής του «πρίγκιπα» της ελληνικής ροκ σκηνής.

Όταν «έφυγε» ο «πρίγκιπας» της ελληνικής ροκ σκηνής

Γεννημένος στην Αθήνα (27/7/1948), ο δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της ποιήτριας Έλλης Αλεξίου έβλεπε στις ρίζες του τον δυισμό του ρόκερ και του σκεπτικιστή που τον χαρακτήριζαν. Η μουσική του πορεία ξεκίνησε το 1970 στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζε μαθηματικός. Εκεί γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη, δημιουργώντας το ντουέτο Δάμων και Φιντίας. Μαζί κυκλοφόρησαν τον δίσκο 45 στροφών «Το ξέσπασμα / Ο κόσμος τους» και συμμετείχαν στη συλλογή «Ζωντανοί στο κύτταρο». Από το 1972 έως το 1974 ενσωματώθηκαν στα Μπουρμπούλια.

Εν μέσω δικτατορίας το σχήμα διαλύθηκε και τα Μπουρμπούλια ακολούθησαν τον Διονύση Σαββόπουλο. Ο Σιδηρόπουλος επέλεξε να συνεργαστεί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους («Θεσσαλικός κύκλος», «Μετανάστες», «Οροπέδιο»). Το 1976 συνέστησε με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο το γκρουπ Σπυριδούλα κυκλοφορώντας ίσως τον κορυφαίο δίσκο της ελληνικής ροκ δισκογραφίας («Φλου»). Και αυτό το σχήμα διαλύθηκε. Το 1979 ο Παύλος Σιδηρόπουλος δημιούργησε το σχήμα Εταιρεία καλλιτεχνών με αγγλικό στίχο, χωρίς όμως δισκογραφικό αποτύπωμα. Την ίδια περίοδο ντεμπούταρε κινηματογραφικά ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου «Ο ασυμβίβαστος», ερμηνεύοντας και τα τραγούδια της ταινίας (μερικά από τα γνωστότερά του, όπως το «Να μ' αγαπάς»). Επίσης, συμμετείχε στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο που προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στη μικρή καριέρα του ως ηθοποιός περιλαμβάνεται και τηλεοπτική εμφάνιση στο σίριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή» (ΕΡΤ1).

Το1980 ο Σιδηρόπουλος σχημάτισε τους Απροσάρμοστους, παίζοντας μαζί τους μέχρι τέλους. Το 1982 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Εν λευκώ», αντιμετωπίζοντας προβλήματα λογοκρισίας για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και προσβολή δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφόρησε, σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου, τον δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς μακιγιάζ» που είναι ζωντανά ηχογραφημένος στο «Μετρό».

Το 1990 ο Σιδηρόπουλος αντιμετώπιζε προβλήματα με το δεξί χέρι, που προφανώς από κάποιο πρόβλημα στα αγγεία παρέλυσε. Ήταν η αρχή του τέλους...

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1921: Η Ιρλανδία ανεξαρτητοποιείται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1985: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο κολυμβητής του Άρη και παγκόσμιος πρωταθλητής στα 50 μ. ύπτιο Άρης Γρηγοριάδης.

1987: Ο ΠΑΟΚ συνέτριψε 6-1 τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής στις Σέρρες. Είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας ήττα των «ερυθρολεύκων» στη διοργάνωση.

1992: Ο Ερίκ Καντονά ντεμπούταρε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 2-1 επί της Μάντσεστερ Σίτι, μπαίνοντας αλλαγή.

1994: Γεννήθηκε ο διεθνής Έλληνας μπασκετμπολίστας, νυν πρωταθλητής του ΝΒΑ και ΜVP των τελικών του 2021, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

1994: Πέθανε ο Ιταλός ηθοποιός Τζανμαρία Βολοντέ.

1995: Ο Ρόι Τάρπλεϊ αποκλείστηκε διά βίου από το ΝΒΑ για χρήση ναρκωτικών.

2008: Ο 37χρονος ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε στα Εξάρχεια σκοτώνοντας τον 16χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Η δολοφονία προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας που κατέληξαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και μεγάλες υλικές καταστροφές. Η κατάσταση στην Αθήνα άγγιξε τα όρια εξέγερσης.

2017: Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο Γάλλος τραγουδιστής Τζόνι Χάλιντεϊ.