Όταν «έφυγε» ο Μότσαρτ…

Σαν σήμερα, στις 5 Δεκεμβρίου του 1791, πέθανε σε ηλικία μόλις 35 ετών ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Όταν «έφυγε» ο Μότσαρτ…

Από τους κορυφαίους συνθέτες όλων των εποχών, τα έργα του οποίου αποτελούν μέρος του ρεπερτορίου κάθε ορχήστρας που σέβεται τον εαυτό της. Ο Μότσαρτ έζησε μόνο 35 χρόνια, πρόλαβε όμως να συνθέσει περίπου 600 έργα (συμφωνικά, δωματίου, κονσέρτα, όπερες και χορωδιακά), τα περισσότερα από τα οποία είναι αριστουργήματα. Σε ηλικία τριών χρόνων έπαιζε πιάνο, στα πέντε του συνέθετε και στα έξι έδωσε το πρώτο του κονσέρτο. O oρισμός της ιδιοφυΐας.

Πέθανε στη μία τα ξημερώματα της 5ης Δεκεμβρίου του 1791, επί των επάλξεων, γράφοντας το «Ρέκβιεμ» της ζωής και της καριέρας του. Μερικοί μελετητές του Μότσαρτ πιστεύουν ότι είχε έξαρση κάποιας φλεγμονώδους νόσου, όπως ο οξύς ρευματικός πυρετός με ρευματοειδή αρθρίτιδα, και αυτό είναι που οδήγησε στο τέλος τον συνθέτη.

1831: Αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα μετά τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια.

1912: Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης πραγματοποιεί την πρώτη αναγνωριστική πτήση ελληνικού στρατιωτικού αεροσκάφους πάνω από τα τουρκικά οχυρά του Μπιζανίου. Στα τουρκικά πυρά ο Έλληνας αεροπόρος απαντά με ρίψη χειροβομβίδων (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

1932: Γεννήθηκε ο Λιτλ Ρίτσαρντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουέιν Πένιμαν. Ο εκ των κορυφαίων Αμερικανών ρόκερ, ο οποίος έγραψε το περίφημο «Τούτι Φρούτι».

1933: Καταργείται η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ που είχε επιβληθεί το 1920.

1934: Γεννήθηκε ο Νίκος Κούρκουλος, από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς, ο οποίος υπήρξε και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

1940:
Πέθανε ο Μαρδοχαίος Φριζής, εβραϊκής καταγωγής αντισυνταγματάρχης του ελληνικού στρατού. Έπεσε μαχόμενος έξω από την Πρεμετή.

1945: Πέντε βομβαρδιστικά του αμερικάνικου ναυτικού που συμμετέχουν σε άσκηση με πλήρωμα 14 ανδρών εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Πιστεύεται ότι εξαφανίστηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων. Η ομάδα αυτή των αεροπλάνων θα μείνει στην Ιστορία ως «Το χαμένο σμήνος».

1946: Γεννήθηκε ο Ισπανός τενόρος Χοσέ Καρέρας.

1975: Ο επιχειρηματίας και πανεπιστημιακός καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης απομακρύνεται από τη διοίκηση των τραπεζών Εμπορική, Ιονική-Λαϊκή και Επενδύσεων με απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Διορίζονται προσωρινοί επίτροποι και στη συνέχεια οι τρεις τράπεζες κρατικοποιούνται.

2001: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αποδέχεται πρόσκληση που του απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για δείπνο στο σπίτι του, στα Κατεχόμενα. Ο Κληρίδης περνά από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στην κατεχόμενη Λευκωσία για πρώτη φορά από το 1974. Το γεγονός αυτό προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον σε ελληνικό, τουρκικό και διεθνή Τύπο.