To τέλος των Led Zeppelin

Σαν σήμερα το 1980 ο Τζίμι Πέιτζ, ο Ρόμπερτ Πλαντ και ο Τζον Πολ Τζόουνς ανακοινώνουν με θλίψη την απόφασή τους να μη συνεχίσουν τους Led Zeppelin.

To τέλος των Led Zeppelin

Σαν σήμερα το 1980 ο Τζίμι Πέιτζ, ο Ρόμπερτ Πλαντ και ο Τζον Πολ Τζόουνς ανακοινώνουν με θλίψη την απόφασή τους να μη συνεχίσουν τους Led Zeppelin, εξαιτίας του θανάτου του ντράμερ του συγκροτήματος Τζον Μπόναμ. Ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα όλων των εποχών, το οποίο άφησε το στίγμα του στη ροκ σκηνή και όχι μόνο.

Θεωρούνται πρωτοπόροι στη δημιουργία νεότερων ειδών μουσικής, όπως το χέβι μέταλ και το χαρντ ροκ (κυριάρχησαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80) και η μουσική τους είχε επιρροές από άλλα είδη όπως η μπλουζ και το ροκ εντ ρολ. Κυκλοφόρησαν αριστουργηματικούς δίσκους και σπουδαία τραγούδια όπως το περίφημο «Stairway to Heaven». Στις 24 Σεπτεμβρίου 1980 ο βοηθός του συγκροτήματος Ρεξ Κινγκ παρέλαβε με το αυτοκίνητό του τον Μπόναμ με τελικό προορισμό τα «Bray Studios». Στη διαδρομή ο Μπόναμ ήπιε τέσσερις τετραπλές μερίδες βότκα, ενώ συνέχισε να πίνει κατά τη διάρκεια της πρόβας.

Μετά την πρόβα συνέχισαν στο σπίτι του κιθαρίστα Πέιτζ, όπου ο Μπόναμ αποκοιμήθηκε μετά από μεγάλες δόσεις αλκοόλ. Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας ο Τζόουνς βρήκε τον Μπόναμ νεκρό. Αιτία θανάτου ήταν αναρρόφηση εμετού κατά τη διάρκεια του ύπνου του, ενώ δεν βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες στο αίμα του. Η περιοδεία στη Βόρεια Αμερική, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 1980, αναβλήθηκε, παρ’ όλες τις φήμες για αντικατάσταση του Μπόναμ. Στις 4 Δεκεμβρίου 1980 τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος ανακοίνωσαν την οριστική διάλυση των Led Zeppelin.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2007 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια στην «Ο2 Arena» του Λονδίνου, μπροστά σε 20.000 θαυμαστές τους. Σε ένα συγκινητικό καλλιτεχνικό γεγονός που έστρεψε το ενδιαφέρον ολόκληρου του πλανήτη. Ήταν η τελευταία επίσημη συναυλία τους και στη θέση του Μπόναμ έπαιξε ο γιος του, Τζέισον. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου 2012, με τίτλο «Celebration Day», ανεβαίνοντας για άλλη μια φορά στο τοπ 10 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το συγκεκριμένο άλμπουμ κέρδισε το βραβείο Γκράμι για την κατηγορία του καλύτερου ροκ άλμπουμ το 2014.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1866: Γεννήθηκε ο Βασίλι Καντίνσκι, ρωσικής καταγωγής Γάλλος ζωγράφος, θεωρητικός της τέχνης, πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης και «πατέρας» της αφαίρεσης.

1875: Γεννήθηκε ο Γερμανός ποιητής Ράινερ Μαρία Ρίλκε.

1902: Πέθανε ο Αμερικανός δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Τσαρλς Ντόου. Μαζί με τον Έντουαρντ Τζόουνς ίδρυσε την εφημερίδα «Wall Street Journal» και διατύπωσε τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones.

1913: Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χιμάρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο για αυτή την απόφασή τους τη γλώσσα.

1944: Διοργανώνεται μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές με 40 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Άγγλος στρατηγός Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα.

1963: Γεννήθηκε ο Ουκρανός αθλητής του στίβου Σεργκέι Μπούμπκα, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών. Ο Μπούμπκα έχει κατακτήσει 6 συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ άλματος επί κοντώ 35 φορές (17 ανοιχτού και 18 κλειστού στίβου)! Είναι ο πρώτος που πέρασε τα 6 μέτρα και ο μόνος που είχε περάσει τα 6,10 μέτρα έως τον Ιανουάριο του 2007.

1971: Το καζίνο του Μοντρέ φλέγεται από ένα πυροτέχνημα που πέταξε κάποιος κατά τη διάρκεια συναυλίας του Φρανκ Ζάπα. Το περιστατικό εμπνέει τους Deep Purple που γράφουν το πιο γνωστό κομμάτι τους «Smoke on the water».

1980: Κατά τη διάρκεια ληστείας σε σούπερ μάρκετ σκοτώνεται σε ηλικία 69 ετών ο Στέφαν Βαλασίεβιτς, ο οποίος υπήρξε… νικήτρια των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1932, καθώς αγωνίστηκε ως γυναίκα με το όνομα Στέλα Ουόλς, ξεγελώντας τους διοργανωτές. Η νεκροψία θα αποδείξει ότι ποτέ δεν υπήρξε γυναίκα.

1993: Πέθανε ο Αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα.

1995: Οξύτατη επίθεση κατά των ΜΜΕ εξαπολύει ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς τους στην Ελλάδα ως «απόστημα της δημόσιας ζωής».

1996: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνει ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν εκτείνεται πέρα των 6 ναυτικών μιλίων.

2004: Πέθανε η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Έλενα Σουλιώτη.