H γέννηση της «L’Equipe» από... κόντρα!

Σαν σήμερα, 1η Δεκεμβρίου του 1892, κυκλοφορεί για πρώτη φορά η «Le Velo», η πρώτη γαλλική αθλητική εφημερίδα στο τέλος του 19ου αιώνα.

H γέννηση της «L’Equipe» από... κόντρα!

Ενώνοντας το αθλητικό με το ειδησεογραφικό και πολιτικό ρεπορτάζ, θα επιτύχει μία κυκλοφορία 80.000 φύλλων ημερησίως και θα γίνει η πιο εύκολα αναγνωρίσιμη εφημερίδα στη Γαλλία αλλά και στην Ευρώπη από το καταπράσινό της χρώμα.

Ο αριστερός στα πολιτικά φρονήματα εκδότης της Πιέρ Ζιφάρ είναι υποστηρικτής του Άλφρεντ Ντρεϊφό, ενώ πολλοί διαφημιστές, όπως οι Κοντ Ζιλ-Aλμπέρ ντε Ντιόν (ιδιοκτήτης των αυτοκινήτων De Dion-Bouton), Εντουάρντ Μισελέν και Αντόλφ Κλεμέντ που είναι εναντίον του σταδιακά θα αποσύρουν τις διαφημίσεις από την εφημερίδα και θα υποστηρίξουν τη δημιουργία της αντίπαλης εφημερίδας «L’Auto».

Η «Le Velo» θα σταματήσει την κυκλοφορία της μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια (1904) και η «L’Auto» θα τυπώνεται σε κίτρινο χαρτί. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα το 1946, θα μετονομαστεί σε «L’Equipe».

Σήμερα η «L’Equipe» είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εφημερίδες παγκοσμίως και από τις κορυφαίες στην Ευρώπη, είτε στην έντυπη είτε στην ηλεκτρονική της έκδοση.



ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1818: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυείται στη Φιλική Εταιρεία.

1909: Αρχίζει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Συγγρού στην Αθήνα, ειδικευμένο στα δερματικά και αφροδίσια νοσήματα.

1913: Η Κρητική Πολιτεία ενσωματώνεται στην ελληνική επικράτεια.

1944: Οι υπουργοί που ανήκουν στο ΕΑΜ αποσύρονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου. Δύο ημέρες αργότερα θα ξεσπάσουν τα λεγόμενα Δεκεμβριανά.

1947: Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο φιλάργυρος εκατομμυριούχος ήρωας του Ντίσνεϊ και θείος του Ντόναλντ Ντακ, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κόμικ στριπ. Είναι δημιουργία του Καρλ Μπαρκς.

1967: Ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν κάνει αρνητικό ρεκόρ στο ΝΒΑ με 22 άστοχες ελεύθερες βολές.

1967: Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Ομόνοια. Σκοτώνεται μία νέα γυναίκα. Το γεγονός αυτό δίνει την αφορμή στο στρατιωτικό καθεστώς να επιδοθεί σε παραλήρημα εναντίον των «αναρχικών και ανατρεπτικών στοιχείων».

1968: Χάος για άλλη μια φορά στην Αθήνα και τα προάστια από πολύωρη νεροποντή πρωτοφανούς έντασης. Τετραμελής οικογένεια Καναδών πνίγεται μέσα στο αυτοκίνητό της που παρασύρεται από τον χείμαρρο Καρίβαλη στον Κοκκιναρά. Επτά νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τροχαία.

1979: Ο Γιάτσεκ Γκμοχ αναλαμβάνει προπονητής στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο Γκμοχ είναι ήδη γνωστός στην Ελλάδα και από το συγγραφικό του έργο, αφού το βιβλίο του «Αλχημεία ποδοσφαίρου» έχει μεταφραστεί και διδάσκεται στα ΤΕΦΑΑ από τον Μάιο του 1978.

1981: Αεροσκάφος McDonnell Douglas MD-80 της Inex-Adria Aviopromet συντρίβεται στην Κορσική, σκοτώνοντας και τους 180 επιβαίνοντες.

2004: Με χατ τρικ του Βαγγέλη Μάντζιου ο Πανιώνιος κερδίζει την Ντιναμό Τιφλίδας με 5-2 ανατρέποντας το 0-1 του πρώτου ημιχρόνου. Ο αγώνας γίνεται στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά πέντε χρόνια μετά θα κριθεί από τον ειδικό ανακριτή της ΟΥΕΦΑ, Πέτερ Λιμάχερ, ως ο πρώτος ύποπτος, μιας σειράς 200 διεθνών αναμετρήσεων σε τουλάχιστον εννιά χώρες, για στημένα αποτελέσματα.