Η σφαγή του «Ζονγκ»
Πρόκειται για την υπόθεση της μαζικής δολοφονίας Αφρικανών δούλων στο βρετανικό πλοίο «Ζονγκ» στις 29 Νοεμβρίου 1781, η οποία άνοιξε τον δρόμο για να γίνουν ενέργειες που οδήγησαν στην κατάργηση του δουλεμπορίου στη Βρετανία μερικές δεκαετίες αργότερα.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το «Ζονγκ» απέπλευσε γεμάτο σκλάβους στις 6 Σεπτεμβρίου 1781 από την Αφρική με κατεύθυνση προς την Τζαμάικα. Λόγω του μεγάλου αριθμού σκλάβων που κουβαλούσε προκλήθηκε υποσιτισμός και ξέσπασαν αρρώστιες, με αποτέλεσμα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου επτά μέλη του πληρώματος και εξήντα σκλάβοι να έχουν χάσει τη ζωή τους. Επίσης το πλοίο λόγω ισχυρών ανέμων είχε καθυστερήσει να φτάσει στον προορισμό του και ο πλοίαρχος Λουκ Κόλινγουντ υπολόγιζε πως οι νεκροί μεταξύ των σκλάβων και του πληρώματος θα αυξάνονταν μέχρι το τέλος. Η ασφάλεια του πλοίου κάλυπτε οικονομικά την οικονομική ζημιά που θα προκαλούνταν από τον θάνατο μέρους των σκλάβων μόνο σε περίπτωση που αυτοί έβρισκαν τον θάνατο από πνιγμό στη θάλασσα αλλά όχι από οποιαδήποτε άλλα αίτια.
Ο πλοίαρχος κάλεσε τους αξιωματικούς του πλοίου και τους πρότεινε να πετάξουν τους ασθενείς σκλάβους στη θάλασσα. Αν και ο πρώτος αξιωματικός Τζέιμς Κέλσαλ διαφώνησε, η απόφαση συμφωνήθηκε. Στις επόμενες τρεις ημέρες 122 σκλάβοι ρίχτηκαν αλυσοδεμένοι στον Ατλαντικό, ενώ άλλοι δέκα αποφάσισαν να πέσουν μέσα στη θάλασσα από μόνοι τους σε συμπαράσταση στο μαρτύριο των θυμάτων.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Αργότερα υποστηρίχθηκε πως η επιλογή να ρίξουν τους σκλάβους στον ωκεανό είχε να κάνει με τον κίνδυνο να τελειώσουν τα αποθέματα νερού στο πλοίο. Όμως, όταν το δουλεμπορικό έφτασε στην Τζαμάικα, είχε απόθεμα 420 γαλόνια νερού.
Οι ιδιοκτήτες επεδίωξαν να εισπράξουν την ασφάλεια, αλλά η ασφαλιστική βασίστηκε στη μαρτυρία του Κέλσαλ που είχε διαφωνήσει με την απόφαση. Αρχικά το δικαστήριο που εξέτασε την υπόθεση αποφάνθηκε υπέρ των ιδιοκτητών. Η ασφαλιστική άσκησε έφεση. Ο Γκάρνιβαλ Σαρπ, ένας από τους πρώτους ακτιβιστές κατά του δουλεμπορίου, αφού πρώτα έλαβε γνώση των γεγονότων από έναν σκλάβο που είχε στο μεταξύ απελευθερωθεί, τον Ολοντάχ Εκουιάνο, αποφάσισε να εμπλακεί στην υπόθεση.
Οι όποιες απόπειρες του Σαρπ για δίωξη των υπευθύνων για δολοφονία δεν είχαν αποτέλεσμα. Ο τότε γενικός εισαγγελέας Αγγλίας και Ουαλίας Τζον Λι υποστήριξε πως η υπόθεση θα ήταν ίδια με το «αν είχαν ριχτεί στη θάλασσα άλογα».
Τα επόμενα χρόνια και έπειτα από δράσεις ακτιβιστών αλλά και ανθρώπων του πνεύματος η στάση της αγγλικής κοινωνίας προς τη δουλεία διαφοροποιήθηκε. Κι έτσι το 1807 η Βρετανική Αυτοκρατορία θα καταργήσει το δουλεμπόριο, ενώ το 1833 θα καταργήσει συνολικά την πρακτική της δουλείας.
ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
1863: Γεννιέται ο συνθέτης Σπυρίδων Σαμάρας, που συνέθεσε τον ολυμπιακό ύμνο.
1899: Ο Ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα.
1908: Το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο της Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής, ιδρύεται σε γενική συνέλευση με πρώτο όνομα το Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος.
1924: Πεθαίνει ο μεγάλος Ιταλός συνθέτης Τζάκομο Πουτσίνι.
1925: Γεννιέται ο Ερνστ Χάπελ, Αυστριακός ποδοσφαιριστής και μετέπειτα σπουδαίος προπονητής.
1932: Γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός Ζακ Σιράκ.
1939: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Τζέιμς Νέισμιθ, εμπνευστής του μπάσκετ, τρία χρόνια μετά αναγνώριση του αθλήματος ως επίσημου ολυμπιακού σπορ.
1959: Ο Ολυμπιακός (1-1 με τον Απόλλωνα) και ο Παναθηναϊκός (1-1 με την Προοδευτική) αδικούνται από τη διαιτησία και οπαδοί των δύο ομάδων, θεωρώντας ότι τα παιχνίδια ήταν «στημένα» για το ΠΡΟ-ΠΟ, πηγαίνουν στα γραφεία της ΕΠΟ και προκαλούν πρωτοφανείς ζημιές.
1973: Γεννιέται ο Ουαλός ποδοσφαιριστής Ράιαν Γκιγκς που έκανε μεγάλη καριέρα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
1975: Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν ονομάζουν τη νέα εταιρεία που ίδρυσαν Microsoft.
1981: Σκοτώνεται με ταχύπλοο η Αμερικανίδα ηθοποιός Νάταλι Γουντ.
1986: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Κάρι Γκραντ.
2001: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο κιθαρίστας των Μπιτλς, Τζορτζ Χάρισον.
2009: Με δύο γκολ του Κώστα Μήτρογλου ο Ολυμπιακός κερδίζει 2-0 τον Παναθηναϊκό για τη 12η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ στο «Γ. Καραϊσκάκης».