Η γέννηση του Τζίμι Χέντριξ

Συμπληρώθηκαν 79 χρόνια από τη γέννηση του τεράστιου Τζίμι Χέντριξ.

Η γέννηση του Τζίμι Χέντριξ

Στις 27 Νοεμβρίου του 1942 γεννήθηκε ο Τζίμι Χέντριξ, ο σπουδαίος Αφροαμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Πέθανε σε ηλικία μόλις 27 ετών (18/9/1970), αλλά σε αυτό το διάστημα κατάφερε να ξεχωρίσει και να αφήσει το στίγμα του. Ακόμη και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών. Το 1966 μετακόμισε στο Λονδίνο, καθώς εκείνη την εποχή η αγγλική πρωτεύουσα ζούσε μεγάλες δόξες. Δημιούργησε ως Τζίμι Χέντριξ, μαζί με τους Μιτς Μίτσελ στα τύμπανα και τον Νόελ Ρέντινγκ στο μπάσο, το φημισμένο συγκρότημά του The Jimi Hendrix Experience, που γνώρισε τεράστια επιτυχία, ξεκινώντας τις μεγάλες του εμφανίσεις από τη Γαλλία συνεχίζοντας σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, με μεγάλες επιτυχίες τα τραγούδια «Hey, Joe'", "Purple haze» και «The wind cries Mary». Μια από τις πιο γνωστές του εμφανίσεις ήταν αυτή στο φεστιβάλ του Γούντστοκ στις 18 Αυγούστου του 1969, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια διασκευή του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σπουδαίος καλλιτέχνης και ικανότατος χειριστής της κιθάρας, καταφέρνοντας να κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου όχι μόνο με τα τραγούδια του αλλά και με τον αριστουργηματικό τρόπο που χειριζόταν τα έγχορδα. Αγόρασε την πρώτη του ακουστική κιθάρα σε ηλικία 15 ετών έναντι πέντε δολαρίων από έναν γνωστό του πατέρα του. Έμαθε να παίζει (όντας αριστερόχειρας) ακούγοντας δίσκους του Μάντι Γουότερς, του Έλμορ Τζέιμς, του B.B. King, του Τσακ Μπέρι και του Έντι Κόχραν. Χρησιμοποίησε στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές καθώς και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης, άνοιξε νέους ορίζοντες στο είδος αυτό της μουσικής, με συνέπεια να καθιερωθεί πολύ γρήγορα.

Βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου 1970 στο ξενοδοχείο «Samarkand» στο Λονδίνο όπου διέμενε. Αν και ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε «αναρρόφηση τροφών», οι συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό του οφείλονταν σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών. Ο «μαύρος Έλβις Πρίσλεϊ», ο «Άρθουρ Ρουμπινστάιν της κιθάρας», η «βόμβα Χέντριξ» έσβησε στο απόγειο της καριέρας του. «Όταν πεθάνω, θέλω ο κόσμος να παίζει τη μουσική μου, να τρελαίνεται και να κάνει ό,τι θέλει» είχε δηλώσει.



1826:
Ο Άγγλος φαρμακοποιός Τζον Γουόκερ εφευρίσκει τα σπίρτα.

1895: Ο Σουηδός επιχειρηματίας Άλφρεντ Νόμπελ ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση επιστημονικών βραβείων που θα φέρουν το επώνυμό του. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χημεία και κυρίως με τις εκρηκτικές ύλες. Τελειοποίησε τον τρόπο παρασκευής της νιτρογλυκερίνης και ίδρυσε εργοστάσιο παραγωγής της σε μεγάλες ποσότητες. Για την αποφυγή των εκρήξεων, πέτυχε την παρασκευή δυναμίτιδας με πυριτική γη, εφεύρεση που διαδόθηκε σύντομα σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική.

1928: Γεννήθηκε ο Αλέκος Αλεξανδράκης, Έλληνας ηθοποιός. Συνολικά πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 75 κινηματογραφικές ταινίες, μερικές εκ των οποίων είναι οι εξής: Ο βαφτιστικός, Στέλλα, Το νησί των γενναίων, Ραντεβού στην Κέρκυρα, Δεσποινίς διευθυντής, Δάκρυα για την Ηλέκτρα, Όμορφες μέρες, Η κόμισσα της Κέρκυρας, Η Μαρία της σιωπής, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο και Τα παιδιά της Χελιδόνας.
Πρωταγωνίστησε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές με μεγάλη επιτυχία. Ο Παράξενος ταξιδιώτης, που προβλήθηκε από την ΕΙΡΤ το 1972-73, γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία σε βαθμό να οδηγήσει την αντίπαλη σειρά, Ο Άγνωστος πόλεμος, στο τέλος της.

1940:
Γεννήθηκε ο Μπρους Λι. Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λιου Γιουέν Καμ, κινεζικής καταγωγής Αμερικανού ηθοποιού, που διακρίθηκε σε ταινίες καράτε.

1952: Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει στο εξωτερικό ότι ο συλληφθείς Πλουμπίδης «είναι από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας». Ήταν δάσκαλος και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ κατά την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, τη Γερμανική Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Ελλάδα, αλλά και μία από τις πλέον τραγικές φυσιογνωμίες στην Ιστορία του ΚΚΕ. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση του ΚΚΕ στους πρώτους μήνες της Κατοχής και στην οργανωτική συγκρότηση του ΕΑΜ. Εκτελέστηκε έναν χρόνο περίπου μετά την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, έχοντας στιγματιστεί ως συνεργάτης της Ασφάλειας από τον Νίκο Ζαχαριάδη.

1978:
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ιδρύει το PKK, που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.