Η δολοφονία του Τζον Κένεντι (vid)

Σαν σήμερα, στις 22 Νοεμβρίου 1963, στις 12.30 τοπική ώρα, ο 35ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, που χαιρετούσε από το ανοιχτό προεδρικό αυτοκίνητο το συγκεντρωμένο πλήθος (150 με 200.000) στην πλατεία Ντίλι και τους δρόμους του Ντάλας, στο Τέξας, έφερε τα χέρια στον λαιμό του, σκύβοντας προς την πλευρά της γυναίκας του, Τζάκι, που καθόταν αριστερά.

Η δολοφονία του Τζον Κένεντι (vid)

Είχε προηγηθεί πυροβολισμός και ακολούθησε κι άλλος το επόμενο δευτερόλεπτο, που χτύπησε τον καθήμενο μπροστά του γερουσιαστή Κόναλι. Τέσσερα δεύτερα αργότερα τρίτη σφαίρα χτύπησε τον Κένεντι στο κεφάλι. Μια ώρα αργότερα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών του Πάρκλαντ Μεμόριαλ, ανακοινωνόταν ο θάνατός του. Στις 14.38 της ίδιας ημέρας, με τη χήρα του Κένεντι στο πλευρό του, ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον (που ακολουθούσε σε άλλο όχημα της μοιραίας αυτοκινητοπομπής) ορκίστηκε 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος.

Εν τω μεταξύ είχε συλληφθεί ως ύποπτος της δολοφονίας ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ (πρόεδρος επιτροπής υποστήριξης της Κούβας, που είχε μεταναστεύσει για τρία χρόνια στην ΕΣΣΔ) μετά από καταδίωξη σε αίθουσα κινηματογράφου. Αρνήθηκε τις κατηγορίες και μετά από δύο ημέρες ανάκρισης (που το περιεχόμενό της δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ) μεταφέρθηκε από τα κρατητήρια του αρχηγείου της αστυνομίας του Ντάλας στις φυλακές.

Σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, παρά τα μέτρα ασφαλείας, ο Τζακ Ρούμπι (ακροδεξιός, άνθρωπος του υποκόσμου και πληροφοριοδότης της αστυνομίας) τον πυροβόλησε εξ επαφής στο στομάχι και ο Όσβαλντ πέθανε στο Πάρκλαντ Μεμόριαλ, λίγα βήματα απ’ όπου κηρύχθηκε κλινικά νεκρός ο Κένεντι. Ο δολοφόνος του Όσβαλντ είπε ότι ήθελε να εκδικηθεί τον θάνατο του Προέδρου. Πέθανε από καρκίνο του στομάχου στις 3/1/1967.

Για τη δολοφονία Κένεντι ο πρόεδρος Τζόνσον διέταξε ειδική ερευνητική επιτροπή που παρέδωσε το 26τομο πόρισμά της το 1964. Παρότι ενοχοποίησε τον Όσβαλντ, δεν ικανοποίησε κανέναν, πυροδοτώντας περαιτέρω τις ήδη υπάρχουσες θεωρίες συνωμοσίας. Τα ερωτήματα πολλά: Πώς δύο εφημερίδες του Ντάλας γνώριζαν λεπτομερώς και δημοσίευσαν την προεδρική διαδρομή; Πώς εξηγείται η αργή κίνηση του αυτοκινήτου; Ο σχεδιασμός της δολοφονίας αποδόθηκε από τη μαφία και τη CIA, έως Κουβανούς εξόριστους και το συνδικάτο του Τζίμι Χόφα, με τις «σκιές» να παραμένουν ως σήμερα...

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

1934: Γεννήθηκε η λαϊκή τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου.

1975: Ήρθε στην Ελλάδα ο Βασίλης Χατζηπαναγής από την Παχτακόρ της Τασκένδης για τον Ηρακλή.

1986: Ο Μάικ Τάισον σε ηλικία 20 ετών και 6 μηνών έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών κερδίζοντας με νοκ άουτ τον Τράβορ Μπέρμπικ στο Λας Βέγκας.

1989: Στο Στάδιο Καραϊσκάκη για τον γ’ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με την Οσέρ. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός αγώνας ελληνικής ομάδας που μετέδωσε ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός (MEGA).

1989: Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.

1990: Μετά από 11 χρόνια πρωθυπουργίας η Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοίνωσε την παραίτησή της.

2005: Η Άνγκελα Μέρκελ έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην Ιστορία της Γερμανίας.

2007: Πέθανε ο Μορίς Μπεζάρ, διακεκριμένος Γάλλος χορογράφος.

2011: Πέθανε ο Έλληνας συνθέτης Αργύρης Κουνάδης. Έγραψε κλασική μουσική αλλά και λαϊκά τραγούδια όπως το «Do you like the Greece» και «Όρτσα τα πανιά» που ερμήνευσε ο Αντώνης Καλογιάννης.