Κάνει πρεμιέρα η «Φαντασία»

Στις 13 Νοεμβρίου 1940 η «Φαντασία» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στη Νέα Υόρκη.

Κάνει πρεμιέρα η «Φαντασία»

Σαν σήμερα το 1940 το κλασικό αριστούργημα του Ουόλτ Ντίσνεϊ «Φαντασία» πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη. Η εμβληματική ταινία της Ντίσνεϊ αποτελείται από οκτώ αυτοτελείς ιστορίες κινουμένων σχεδίων, χωρίς διαλόγους, αλλά διανθισμένες με σημαντικά έργα της κλασικής μουσικής. Τα κεφάλαια αυτά είναι η «Τοκάτα και Φούγκα», ο «Καρυοθραύστης», ο «Μαθητευόμενος Μάγος», η «Ιεροτελεστία της Άνοιξης», το «Διάλειμμα», η «6η Συμφωνία», ο «Χορός των Ωρών» και η «Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό». Ο συνθέτης και κριτικός μουσικής Ντιμς Τέιλορ ως οικοδεσπότης και αφηγητής της ταινίας εισάγει κάθε έργο, προσφέροντας ένα υπόβαθρο και μια σύντομη ανάλυση του εκάστοτε μουσικού κομματιού.

Η «Φαντασία» ήταν η τρίτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ και κόστισε το ογκώδες για την εποχή ποσό των 2,28 εκατομμυρίων δολαρίων! Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι μόνο το κεφάλαιο του «Μαθητευόμενου Μάγου» των 10,5 λεπτών, στο οποίο ο Μίκι Μάους πραγματοποίησε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, κόστισε συνολικά 125.000 δολάρια.

Η «Φαντασία» θεωρείται πρωτοποριακή για την εποχή της, καθώς, μεταξύ άλλων, εισήγαγε τον στερεοφωνικό ήχο στον κινηματογράφο. Παρά το γεγονός πάντως ότι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και βραβεύτηκε με δύο Όσκαρ, δεν είχε εξαρχής αντίστοιχη εμπορική επιτυχία, ωστόσο με την επανέκδοσή της το 1969 αυτό άλλαξε, αφού «έσπασε τα ταμεία».



ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1002: Ο Άγγλος βασιλιάς Έθελρεντ του Ουέσεξ διατάσσει τη θανάτωση όλων των Δανών στην Αγγλία.

1093: Οι Άγγλοι νικούν τους Σκωτσέζους στη μάχη του Άνικ. Ο Μάλκολμ Γ’ της Σκωτίας και ο γιος του, Εδουάρδος, σκοτώνονται.

1646: Οι Οθωμανοί υπό τον Ντελή Χουσεΐν Πασά καταλαμβάνουν το Ρέθυμνο από τους Ενετούς.

1775: Αμερικανική Επανάσταση: Οι επαναστατικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Μόντρεαλ.

1857: Παραιτείται η κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη και σχηματίζεται νέα υπό τον Αθανάσιο Μιαούλη.

1887: Ματωμένη Κυριακή: Στο Λονδίνο η αστυνομία συγκρούεται με ριζοσπάστες και Ιρλανδούς διαδηλωτές.

1918: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Συμμαχικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το βρετανικό αεροπλανοφόρο «HMS Ark Royal» τορπιλίζεται από ένα γερμανικό υποβρύχιο U-81 και βυθίζεται την επόμενη μέρα.

1941: Εκτελούνται από τους ναζί στη Θεσσαλονίκη οι αντιστασιακοί φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Διορινός και Ηλίας Καπέσης, αποτελώντας τους πρώτους εκτελεσμένους φοιτητές στη διάρκεια της Κατοχής.

1954: Η Εθνική Μεγάλης Βρετανίας στο ράγκμπι ανδρών νικά στο Παρίσι την Εθνική Γαλλίας και κατακτά το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι Λιγκ μπροστά σε περίπου 30.000 θεατές.

1956: Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών κηρύσσει παράνομους τους νόμους στην Αλαμπάμα που απαιτούν τον φυλετικό διαχωρισμό στα λεωφορεία, δίνοντας έτσι τέλος στο μποϊκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερι.

1985: Το ηφαίστειο Νεβάδο Ντελ Ρουίς εκρήγνυται και λιώνει έναν παγετώνα, προκαλώντας λαχάρ (ηφαιστειακή κατολίσθηση λάσπης) που θάβει την πόλη Αρμέρο στην Κολομβία, σκοτώνοντας περίπου 25.000 ανθρώπους.

1988: Στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ ομάδα νεοναζί χτυπά μέχρι θανάτου τον φοιτητή από την Αιθιοπία Μουλουγκέτα Σεράβ.

1994: Οι Σουηδοί ψηφίζουν σε δημοψήφισμα με 52,2% υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1995: Η πόλη Τζενίν είναι η πρώτη της Δυτικής Όχθης που παραδίδεται στους Παλαιστίνιους ύστερα από 28 χρόνια ισραηλινής κατοχής.

1997: Πολυμερείς επαφές για το Κυπριακό έχει στις Βρυξέλλες ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

2001: Οι Ταλιμπάν εγκαταλείπουν αμαχητί την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, επιτρέποντας την κατάληψή της από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας.

2002: Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Ισπανίας προκαλεί η βύθιση του ελληνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου «Prestige» που μετέφερε 70.000 τόνους πετρελαίου. Το ρήγμα μήκους 35 μέτρων επιτρέπει τη διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου. Οι ακτές που έχουν ρυπανθεί ξεπερνούν τα 300 χιλιόμετρα, ενώ περισσότερες από 90 παραλίες της Γαλικίας έχουν μολυνθεί.

2015: Μία σειρά συγχρονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων πλήττει το Παρίσι, όπου περιλαμβάνονται εκρήξεις, πυροβολισμοί και μία κατάσταση ομηρίας στο 10ο και στο 11ο διαμέρισμα της πόλης. Σκοτώνονται τουλάχιστον 128 άνθρωποι και τραυματίζονται περισσότεροι από 180.