H ιστορική νίκη του Λίνκολν στις εκλογές του 1860 στις ΗΠΑ

Σαν σήμερα το 1860 ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ στις ίσως πιο σημαντικές εκλογές στην αμερικανική ιστορία.

H ιστορική νίκη του Λίνκολν στις εκλογές του 1860 στις ΗΠΑ

Ο Αβραάμ Λίνκολν είναι αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες, αλλά και σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία των ΗΠΑ. Ακόμη και σήμερα, σε γκάλοπ που γίνονται, θεωρείται ως ο κορυφαίος Πρόεδρος στα χρόνια του αμερικανικού κράτους. Έχει τον σεβασμό όλων, αν και στην πράξη ανήκε στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Ήταν όμως ενωτικός, δημοκράτης, πίστευε στα ίσα δικαιώματα και δεν ήταν τυχαίο πως αρκετές φορές στις ομιλίες του ο Δημοκρατικός Μπάρακ Ομπάμα χρησιμοποιούσε ατάκες του. Σαν σήμερα το 1860 ο Λίνκολν εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ στις ίσως πιο σημαντικές εκλογές στην αμερικανική ιστορία. Ανήλθε στην κορυφή σε μία περίοδο κρίσης, με τη χώρα να διαχωρίζεται από το ζήτημα της δουλείας. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της εποχής ήταν κατά της υποδούλωσης και με αρχηγό τον Αβραάμ Λίνκολν πήρε τις εκλογές, επικρατώντας των τριών αντιπάλων του. Η συγκεκριμένη εξέλιξη όμως έφερε αρκετές Πολιτείες του αμερικανού Νότου στην επιθυμία για απόσχιση. Οι εκλογές του 1860 έφεραν στον Λευκό Οίκο τον Λίνκολν, ο οποίος ήταν ξεκάθαρα εναντίον της υποδούλωσης. Μιλούσε ανοιχτά για την ελευθερία αλλά και για τα ίσα δικαιώματα. Το ταξίδι του μάλιστα στην Ουάσινγκτον ήταν γεμάτο προβλήματα. Υπήρχαν έντονες φήμες για συνωμοσίες δολοφονίας, έχοντας ολόκληρο σχεδόν τον Νότο εναντίον του. Το ταξίδι του από το Σικάγο προς την πρωτεύουσα έγινε με σωματοφύλακες. Τελικά έφτασε σώος.

Το ζήτημα της απόσχισης από τις ΗΠΑ συζητήθηκε ακόμη και πριν από τις εκλογές του 1860 και η νίκη του Λίνκολν ενίσχυσε την κίνηση του δυσαρεστημένου Νότου να διαχωριστεί από την Ένωση. Η Νότια Καρολίνα είχε ήδη κάνει το πρώτο βήμα. Και όταν ο Αβραάμ Λίνκολν ορκίστηκε στις 4 Μαρτίου 1861, μη κάνοντας βήμα πίσω για ίσα δικαιώματα μεταξύ λευκών και μαύρων, φαινόταν προφανές ότι το έθνος βρισκόταν σε αναπόφευκτη πορεία προς πόλεμο. Την Πρωτοχρονιά του 1863 υπέγραψε το περίφημο διάταγμα για τη χειραφέτηση των μαύρων, το οποίο μπήκε ως τροπολογία στο σύνταγμα το 1865.

Οι Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Τέξας, Λουιζιάνα, Μισισίπι, Φλόριντα, Βιρτζίνια, Τενεσί και Τζόρτζια ακολούθησαν στην «επανάσταση», δημιουργώντας τον στρατό του Νότου. Ο εμφύλιος ξεκίνησε έναν μήνα μετά. Ο πόλεμος τέλειωσε το 1865, με τους Βόρειους να βγαίνουν νικητές. Ο Αβραάμ Λίνκολν επιστρέφει στην προεδρική θέση, με τον ίδιο να είναι περισσότερο ενωτικός από ποτέ. Κάνει μάλιστα και μια αναπάντεχη χειρονομία: ζητάει από την προεδρική μπάντα να παίξει το «Ντίξι», ένα αγαπημένο τραγούδι των στρατιωτών του Νότου, που κι αν δεν ήταν ο επίσημος εθνικός τους ύμνος οι Νότιοι το αγαπούσαν ισάξια, καθώς υμνούσε τις καλές μέρες στη γη ενός πλούσιου Νότου. Στις 15 Απριλίου 1865 όμως, ενώ όλα έδειχναν ότι θα κυλούσαν ομαλά σε αυτή τη νέα εποχή, ένας φανατικός υποστηρικτής των Νοτίων τον σκότωσε.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ…

1796: Πέθανε η Αικατερίνη Β’, αυτοκράτειρα της Ρωσίας, αποκληθείσα και «Μεγάλη».

1835: Έφυγε από τη ζωή ο Γάλλος ναύαρχος Ανρί Ντε Ρινί (Δεριγνί). Ήταν ο διοικητής της γαλλικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

1861: Γεννήθηκε ο «πατέρας» της καλαθοσφαίρισης, Τζέιμς Νάισμιθ. Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και δημιούργησε το σπορ του μπάσκετ, το οποίο έγινε γνωστό και αγαπητό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

1925: Πέθανε ο Σίντνεϊ Ράιλι, Ρωσοεβραίος τυχοδιώκτης και κατάσκοπος, το πρότυπο του Ίαν Φλέμινγκ για τον Τζέιμς Μποντ.

1935: Ο Αμερικανός ηλεκτρομηχανικός Έντουιν Άρμστρονγκ ανακαλύπτει τη ραδιοφωνική μπάντα των FM.

1939: Γεννήθηκε η σπουδαία ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε σε ηλικία 17 ετών (1956) στην ταινία της Φίνος Φιλμς «Η άγνωστος», σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου.

1960: Ο Παναθηναϊκός δίνει τον πρώτο επίσημο αγώνα του στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει για το Κύπελλο Πρωταθλητριών την τσεχοσλοβακική Σπαρτάκ Χράντετς και χάνει με 1-0.

1961: Σφοδρή νεροποντή πλήττει την Αθήνα με συνέπεια τον θάνατο 43 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες μένουν άστεγοι.

1970: Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός και συγγραφέας Ίθαν Χοκ. Έχει υπάρξει τέσσερις φορές υποψήφιος για βραβείο Όσκαρ. Το 1989, σε ηλικία μόλις 19 ετών, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», ο οποίος και τον έκανε παγκοσμίως γνωστό.

1985: Ξεσπά το σκάνδαλο «Irangate». Ο αμερικανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ρίγκαν πούλησαν όπλα στο Ιράν και με τα κέρδη χρηματοδότησαν τον αγώνα των Κόντρας στη Νικαράγουα για την ανατροπή της κυβέρνησης των Σαντινίστας.

1989: Πέθανε η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου.

1992: Η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν. Είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα και την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα.