H μέρα που κρίθηκε ένοχος ο Αλ Καπόνε

Ήταν 24 Οκτωβρίου του 1931 όταν το αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε σε 11 χρόνια φυλάκιση συν πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ τον Αλ Καπόνε.

H μέρα που κρίθηκε ένοχος ο Αλ Καπόνε

Ήταν 24 Οκτωβρίου του 1931 όταν το αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε σε 11 χρόνια φυλάκιση συν πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ έναν από τους πιο διαβόητους γκάνγκστερ στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Αλ Καπόνε.

Ο Ιταλοαμερικανός εγκληματίας, που είχε γεννηθεί στις 17 Ιανουαρίου του 1899, μεσουρανούσε στο Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, δηλαδή από το 1920 έως το 1933. Οι πρώτες του εγκληματικές πράξεις σημειώθηκαν σε ηλικία 14 ετών, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει κιόλας το σχολείο. Ήταν πολύ μικρός όταν έγινε αρχιμαφιόζος, έχοντας το προσωνύμιο του «σκληρού» για μία «μεγάλης σημασίας», όπως είχε χαρακτηριστεί, δολοφονία. Το ψευδώνυμο ενός εκ των μεγαλύτερων κακοποιών στην Ιστορία ήταν το «σημαδεμένος» λόγω ουλών που είχε στο αριστερό του μάγουλο. Επρόκειτο για ένα... σουβενίρ που είχε αποκτήσει από έναν θαμώνα σε μπαρ που αντιλήφθηκε ότι ο Αλ Καπόνε είχε μιλήσει άσχημα στην αδερφή του.

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούσαν να στοιχειοθετήσουν ένα έγκλημά του έτσι ώστε να τον βάλουν φυλακή. Τελικά δεν κατάφεραν να αποδείξουν την ενοχή του και οι «αδιάφθοροι» της αστυνομίας βρήκαν έναν άλλον τρόπο για να τον στείλουν πίσω από τα κάγκελα: τη φοροδιαφυγή. Στις 24 Οκτωβρίου 1931 κρίθηκε ένοχος και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ατλάντα λίγους μήνες αργότερα. Στη συνέχεια πέρασε και από την πιο σκληρή φυλακή των ΗΠΑ, το Αλκατράζ στο Σαν Φρανσίσκο. Αποφυλακίστηκε τέλη δεκαετίας 1930 λόγω συμπτωμάτων άνοιας και σύφιλης, ενώ το 1946 οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν έλεγαν ότι πλέον είχε φτάσει σε ένα σημείο να έχει συμπεριφορά και νοημοσύνη μικρού παιδιού… Πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 1947 στη Φλόριντα από ανακοπή.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

1857: Ιδρύθηκε το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Σέφιλντ (Sheffield FC).

1909: Η Ελλάδα αγόρασε από την Ιταλία το θωρηκτό «Αβέρωφ» έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών, εκ των οποίων τα 8 προήλθαν από κληροδότημα του Γεωργίου Αβέρωφ.

1929: Μαύρη Πέμπτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η αρχή του οικονομικού κραχ στις ΗΠΑ.

1945: Ιδρύθηκε ο ΟΗΕ.

1956: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Ντέιβιντ Στεργάκος.

1957: Πέθανε ο γνωστός Γάλλος σχεδιαστής μόδας Κριστιάν Ντιόρ.

1966: Γεννήθηκε ο Ρώσος μεγιστάνας και ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς.

1970: Ο πρωταθλητής του επί κοντώ Χρήστος Παπανικολάου σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ με 5,49 μ. στο Καραϊσκάκη.

1985: Γεννήθηκε ο παλαίμαχος παίκτης και νυν προπονητής της Ντέρμπι Κάουντι, Γουέιν Ρούνεϊ.

1993: Διεκόπη στο 83’ το ματς ΑΕΚ - Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια και ενώ το σκορ ήταν στο 1-1. Αιτία το γεγονός ότι έπεσαν τα φώτα. Το παιχνίδι έγινε τελικά την 1η Δεκεμβρίου και ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-1.

2005: Πέθανε η γυναίκα-σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, Ρόζα Παρκς, η οποία αναφέρεται ως «η μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων». Το 1955 είχε αρνηθεί να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού. Επρόκειτο για μία ενέργεια που ενέπνευσε αρκετούς, μεταξύ των οποίων και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.