Ένας διαιτητής... εφευρέτης

Σαν σήμερα το 2001 πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Κεν Άστον, ο άνθρωπος που επινόησε το 1966 την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο.

Ένας διαιτητής... εφευρέτης

Σαν σήμερα το 2001 πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Κεν Άστον, ο άνθρωπος που επινόησε το 1966 την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο, οι οποίες πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970. Η αφορμή δόθηκε από το ντέρμπι Αγγλία - Αργεντινή για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966. Ο Γερμανός διαιτητής Ρούντολφ Κράτλιν δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με κανέναν από τους 22 ποδοσφαιριστές, καθώς μιλούσε μόνο τη μητρική του γλώσσα κι έτσι κανένας δεν κατάλαβε ότι οι αδελφοί Τσάρλτον είχαν παρατηρηθεί, ενώ ο Αργεντινός Αντόνιο Ρατίν που αποβλήθηκε δεν δεχόταν να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο. Τότε ο Άστον, που εκτελούσε χρέη παρατηρητή, κατάλαβε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στο ποδόσφαιρο.

Επιστρέφοντας με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του, σταμάτησε σε ένα φανάρι. Σαν αστραπή τού πέρασε από το μυαλό η ιδέα ότι το πορτοκαλί και το κόκκινο φως κυκλοφορίας θα μπορούσαν να τύχουν εφαρμογής στο ποδόσφαιρο και να ξεπεραστούν τα προβλήματα της γλώσσας. Η κίτρινη κάρτα θα σήμαινε προειδοποίηση και η κόκκινη αποβολή. Έτσι θα γινόταν απολύτως ξεκάθαρη η απόφαση του διαιτητή και δεν θα χρειαζόταν κάθε φορά να επικαλούνται τις μαντικές τους ικανότητες παίκτες και θεατές.

Άλλες καινοτομίες που εισηγήθηκε ο Άστον ήταν η χρησιμοποίηση αναπληρωματικού διαιτητή, που οδήγησε αργότερα στην υιοθέτηση του τέταρτου διαιτητή, η πινακίδα των αλλαγών και η ειδική αναφορά στους κανονισμούς παιδιάς της πίεσης που πρέπει να έχει η σφαίρα (μπάλα). Εισηγήθηκε τη δεκαετία του ’40 και έγινε αποδεκτή από την αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου η μαύρη στολή με την άσπρη μπορντούρα για τους διαιτητές και η υιοθέτηση του κίτρινου και κόκκινου χρώματος στα σημαιάκια των εποπτών για να διακρίνονται καλύτερα. Μέχρι τότε οι διαιτητές φορούσαν σακάκι και το σημαιάκι του επόπτη είχε το χρώμα της γηπεδούχου ομάδας.

Γεννήθηκε το 1915 και το 1936 ξεκίνησε τη διαιτητική καριέρα του από τα τοπικά πρωταθλήματα. Διηύθυνε τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λέστερ (3-1) και στο τέλος ανέβηκε τα περίφημα 39 σκαλιά για να παραλάβει το μετάλλιό του από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η σημαντικότερη στιγμή της διεθνούς διαιτητικής καριέρας του ήρθε στις 2 Ιουνίου 1962, όταν διηύθυνε τον αγώνα Χιλή - Ιταλία για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Χιλής. Ο αγώνας ήταν σκληρός και χρειάστηκε τη συνδρομή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για να τον φέρει σε πέρας. Δικαίως έμεινε στην ιστορία ως «η μάχη του Σαντιάγο».

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

42 π.Χ.: Μάχη των Φιλίππων. Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός νικούν τον στρατό του Βρούτου. Ο Βρούτος αυτοκτονεί.

1739: Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ισπανία.

1914: Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και προσαρτά την Κύπρο.

1940: Γεννιέται ο Πελέ.

1941: Γερμανικά στρατεύματα κατοχής πυρπολούν οικίες του χωριού Μεσόβουνο της Κοζάνης και εκτελούν 157 κατοίκους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ήρωες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.

1944: Αρχίζει η ναυμαχία του Λέιτε στα ανοιχτά των Φιλιππίνων, μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Θεωρείται η μεγαλύτερη ναυμαχία της ανθρώπινης ιστορίας.

1956: Ξεσπάει στην Ουγγαρία η επανάσταση κατά των Σοβιετικών. Την ημέρα εκείνη η Χόνβεντ βρίσκεται στην Ισπανία έχοντας χάσει από την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 3-2 για το Κύπελλο Ευρώπης και ο Φέρεντς Πούσκας με τους Σάντορ Κόκσις και Ζόλταν Τσίμπορ αυτομολούν στη Δύση. Τρεις μέρες μετά, τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν από λάθος ότι ο Πούσκας σκοτώνεται κατά τη διάρκεια μαχών στη Βουδαπέστη, ενώ βεβαίως η ουγγρική ομάδα βρίσκεται στην Ευρώπη και θα παίξει τη ρεβάνς του αγώνα (3-3) στις Βρυξέλλες αντί στην Ουγγαρία. Οι παίκτες, αφού φέρουν τις οικογένειές τους, θα ξεκινήσουν ένα τουρ στην Ευρώπη για να συγκεντρώσουν χρήματα και ο «καλπάζων συνταγματάρχης», μετά από διετή περιπλάνηση σε Αυστρία και Ιταλία, θα καταλήξει στη Ρεάλ Μαδρίτης.

1974: Οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στην Τζια.

2002: Τσετσένοι τρομοκράτες καταλαμβάνουν θέατρο της Μόσχας κρατώντας 700 ομήρους.

2011: Ο 24χρονος Ιταλός οδηγός μοτοσικλέτας Μάρκο Σιμοντσέλι σκοτώνεται μετά από σύγκρουση με τους φίλους του Κόλιν Έντουαρντς και Βαλεντίνο Ρόσι, κατά τη διάρκεια του μαλαισιανού γκραν πρι στην πίστα της Σεπάνγκ.