Η «κατάρα του τράγου»

Σαν σήμερα, στις 22 Οκτωβρίου του 1970, πεθαίνει σε βαθιά γεράματα ο Βασίλης (Γουίλιαμ) Σιάνης. Πρόκειται για έναν Έλληνα μετανάστη από την Αρκαδία στο Σικάγο και αιτία του αθλητικού μύθου, που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί η ομάδα μπέιζμπολ των Σικάγο Καμπς δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ από το 1945 ούτε έχει φτάσει στον τελικό από τότε!

Η «κατάρα του τράγου»

Ο Σιάνης διατηρούσε δικό του θεωρείο στο «Ρίνγκλεϊ Φιλντ», αλλά είχε μια μεγάλη παραξενιά. Συνήθιζε να πηγαίνει στο γήπεδο μαζί με τον αγαπημένο του τράγο «Μέρφι». Στις 6/10/1945 περισσότεροι από σαράντα χιλιάδες φίλαθλοι (42.923) γέμισαν το «Ρίνγκλεϊ Φιλντ» για τον τέταρτο αγώνα της σειράς. Τα πράγματα από την αρχή πήγαιναν στραβά για τους γηπεδούχους.

Στην έβδομη περίοδο (inning) οι αντίπαλοί τους προηγούνταν 4-1 και ήταν κοντά στην ισοφάριση με 2-2 νίκες. Εκείνη τη στιγμή, που τα νεύρα ήταν τεντωμένα, ο «Μέρφι» έκανε την ανάγκη του και μια δυσάρεστη οσμή απλώθηκε γύρω από το θεωρείο του Σιάνη, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Οι επίσημοι άρχισαν να δυσφορούν και να διαμαρτύρονται, ενώ ο πρόεδρος των Καμπς, Φίλιπ Ρίνγκλεϊ, εξοργίστηκε και ζήτησε αμέσως από τους άνδρες ασφαλείας να βγάλουν έξω τον τράγο. Ο Σιάνης το θεώρησε προσβολή και λογομάχησε με τον Ρίνγκλεϊ. Σε κάποια στιγμή ακούστηκε να καταριέται την ομάδα: «Να μη φτάσει ποτέ άλλοτε σε τελικό!» και στη συνέχεια αποχώρησε οργισμένος.

Οι Σικάγο Καμπς όχι μόνο έχασαν το πρωτάθλημα του 1945 (4-3 οι νίκες για τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς) αλλά βυθίστηκαν και στην αφάνεια για πολλά χρόνια. Έκτοτε πολλές φορές ζητήθηκε από τον ανιψιό του Σιάνη να λύσει την «κατάρα του τράγου», αλλά χωρίς αποτέλεσμα.



ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1798: Ο Αλή Πασάς με τον γιο του, Μουχτάρ, έπειτα από σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνουν την Πρέβεζα, την οποία υπερασπίζονται χίλιοι Έλληνες και Γάλλοι υπό τον στρατηγό Λα Σαλσέ. Ο Αλή στέλνει πεσκέσι στον σουλτάνο τέσσερα σακιά με κεφάλια Γάλλων και Ελλήνων μαχητών (Η Μάχη της Νικόπολης).
1859: Η Ισπανία κηρύσσει πόλεμο στο Μαρόκο.
1923: Φιλομοναρχικό στρατιωτικό κίνημα, υπό τους στρατηγούς Λεοναρδόπουλο και Γαργαλίδη, καταστέλλεται από τους Πλαστήρα και Πάγκαλο.
1940: Ο γιος του Τζάκομο Πουτσίνι εγκαινιάζει τη νέα όπερα της Αθήνας στο Θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας. Εναρκτήριο έργο η όπερα του πατέρα του «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ».
1944: Οι Γερμανοί εκκενώνουν τα Φάρσαλα και τον Πλαταμώνα.
1950: Αρχίζει το πρώτο Μουντομπάσκετ στο Μπουένος Άιρες. Θα ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου με νικήτρια την ομάδα της Αργεντινής.
1964: Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πολ Σαρτρ αρνείται το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.
1972: Ο 35χρονος τερματοφύλακας της Στόουκ Σίτι και της Εθνικής Αγγλίας Γκόρντον Μπανκς χάνει το δεξί μάτι σε τροχαίο κοντά στο σπίτι του.
1988: Ενώ το «σκάνδαλο Κοσκωτά» βρίσκεται σε έξαρση, 3.000 οπαδοί του Ολυμπιακού συγκεντρώνονται στον Ρέντη και αποθεώνουν τον πρόεδρο Γιώργο Κοσκωτά, σηκώνοντάς τον στα χέρια.
2001: Η 32χρονη Στέφι Γκραφ και ο 31χρονος Άντρε Άγκασι, και οι δύο Νο 1 τενίστες στην παγκόσμια κατάταξη, παντρεύονται.
2014: Ο Ολυμπιακός κερδίζει 1-0 τη Γιουβέντους για την 3η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ με σκόρερ τον Κασάμι στο 36ο λεπτό.
2019: Η Βελγίδα παραολυμπιονίκης Μαρίκε Βερβόορτ βάζει τέλος στη ζωή της με ευθανασία στα 40 της χρόνια. Είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να καταφύγει στην ευθανασία, εφόσον η πορεία της εκφυλιστικής της πάθησης επιδείνωνε τους πόνους της, μετά τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016.