Βλάσης Μπονάτσος: O «αιώνιος έφηβος» της ελληνικής ροκ

Σαν σήμερα, πριν από 17 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Βλάσης Μπονάτσος, ένας από τους πλέον αγαπητούς Έλληνες καλλιτέχνες. Απεβίωσε σε ηλικία 54 ετών στις 14 Οκτωβρίου 2004.

Βλάσης Μπονάτσος: O «αιώνιος έφηβος» της ελληνικής ροκ

Έπασχε από κληρονομικό αγγειοοίδημα. Σύμφωνα με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν, ο θάνατός του οφείλεται σε αποφρακτική οιδηματώδη λαρυγγίτιδα.

Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, γεγονός το οποίο προκάλεσε αρνητικά σχόλια, καθώς απουσίαζαν οι λόγοι για την απόδοση τέτοιας τιμής από την πολιτεία.

Ήταν γιος δικαστικού και καθηγήτριας πιάνου με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Τάκη Μπονάτσο, ο οποίος γεννήθηκε το 1944. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όντας έφηβος, δημιούργησε το συγκρότημα loubok.

Στη συνέχεια υπήρξε μέλος του μουσικού συγκροτήματος Πελόμα Μποκιού από το 1969 έως το 1972. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων των μελών του: Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου. Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Γαρύφαλλε», το οποίο έγραψε ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου και το οποίο ηχογραφήθηκε στην πρώτη του εκτέλεση από τους Πελόμα Μποκιού με τη φωνή του Νίκου Δαπέρη. Το ίδιο τραγούδι ηχογράφησε, 25 χρόνια αργότερα, ο Βλάσης Μπονάτσος όταν συνεργάστηκε με τους Goin' Through.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πρωταγωνίστησε στη θεατρική παράσταση «Εβίτα» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη παίζοντας τον ρόλο του Τσε Γκεβάρα. Επίσης έπαιξε μαζί της και την περίοδο 1983-84 με την παράσταση «Βίκτωρ Βικτώρια». Είχαν σχέση σχεδόν έξι χρόνια, από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1987, σύμφωνα με τα περιοδικά της εποχής...

Παρουσίασε πολλά τηλεπαιχνίδια και τηλεοπτικές εκπομπές, όπως Με το κλειδί στο χέρι, Κόντρες, Βλας Μπακ, Άλλα Κόλπα, Με φόρα και Πάμε για άλλα, όπου ήταν γνωστός για τις φάρσες που έκανε και τις ατάκες του όπως το «φύγε συ, έλα συ», «φοβερό», «τρομερό», «πάρα πολύ ωραίο», «καλά με συγχωρείς» και τη βραχνή χροιά της φωνής του. Ήταν πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς «Οι απαράδεκτοι» (1991-1993) μαζί με τους Γιάννη Μπέζο, Δήμητρα Παπαδοπούλου (η οποία έγραψε το σενάριο) και Σπύρο Παπαδόπουλο. Συμπρωταγωνιστούσαν ο Βασίλης Χαλακατεβάκης και η Ρένια Λουιζίδου.

Ως σόλο τραγουδιστής έχει κυκλοφορήσει τραγούδια όπως «Μεταμορφώσεις», «Εμένα», «Μια Γυναίκα», «Γυναίκες» (σάουντρακ της σειράς «Στον αστερισμό της γραβάτας»), «Η ζωή είναι μια τρύπα», «Βιάσου», «Λολίτα το νυμφίδιο», «Ένας άντρας κλαίει για σένα», «Πες I love you», «Αγαπάω» και άλλα. Έχει κάνει ντουέτα με την Αλέξια στο «Είσαι παιδί μου πειρασμός», τον Κώστα Τουρνά στο «Έλα ήλιε μου» και τον Γιώργο Μαρίνο στο «Ροκ». Επίσης έχει κάνει διασκευές τραγουδιών όπως «Το χειροκρότημα» (πρώτη εκτέλεση Άλκηστις Πρωτοψάλτη), «Ο Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής» (πρώτη εκτέλεση Βασίλης Παπακωνσταντίνου), «Αν σ' αρνηθώ αγάπη Μου» (πρώτη εκτέλεση Κώστας Χατζής), «Λαός και Κολωνάκι» (πρώτη εκτέλεση Μανώλης Χιώτης, Μαίρη Λίντα) και «There is no one like me» (σάουντρακ της σειράς «Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη», τίτλος πρωτότυπου «Non esiste l'amore» του Αντριάνο Τσελεντάνο). Το 1996 παντρεύτηκε με τη Μάρθα Κουτουμάνου, κόρη της Ελληνίδας ηθοποιού Ζωής Λάσκαρη.


ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1863: Ο Σουηδός χημικός Άλφρεντ Νόμπελ πατεντάρει την παρασκευή της νιτρογλυκερίνης. Από την εφεύρεσή του αυτή θα κερδίσει πολλά χρήματα, ικανά για να συντηρούν μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Νόμπελ, που απονέμει τα ομώνυμα βραβεία.
1914: Ο Ελληνικός Στρατός ανακαταλαμβάνει τη Βόρεια Ήπειρο.
1951: Στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας η Ελλάδα χάνει 1-0 από τη Β’ Γαλλίας σε φιλικό αγώνα. Η ελληνική ομάδα αποτελείται από παίκτες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού και έχει προπονητή τον Γιάννη Χέλμη. Την ίδια στιγμή μία άλλη Εθνική, βασισμένη σε παίκτες του Ολυμπιακού, κερδίζει 4-0 τη Συρία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
1960: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να καθιερωθούν στο ποδόσφαιρο ο ημιεπαγγελματισμός και οι ελεύθερες μεταγραφές από την περίοδο 1961-62.
2017: Η 27χρονη χρυσή ολυμπιονίκης του Ρίο, πρωταθλήτρια Κόσμου και Ευρώπης στο επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη ανακηρύσσεται κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης για το 2017.
2018: Ο γενικός γραμματέας της ΦΙΜΠΑ, Πάτρικ Μπάουμαν, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 51 ετών μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη στην Αργεντινή.