Όταν πέθανε ο «Σούπερμαν»

Σαν σήμερα, πριν από 17 χρόνια (10/10/2004), άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 52 ετών στη γενέτειρά του Νέα Υόρκη ο Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου Κρίστοφερ Ριβ.

Όταν πέθανε ο «Σούπερμαν»

Διάσημος από τον ρόλο του «Σούπερμαν» που ενσάρκωσε στη σειρά των εν λόγω κινηματογραφικών ταινιών. Γιος καθηγητή αγγλικών και μιας δημοσιογράφου, σπούδασε στη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Κορνέλ. Ξεκίνησε την καριέρα του τηλεοπτικά ενόσω φοιτούσε και ακολούθησαν εμφανίσεις (1976) στο Μπρόντγουεϊ. Το1978 επελέγη, μεταξύ 200 υποψηφίων, από τον σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Ντόνερ για τον ρόλο του «Σούπερμαν». Η ταινία που τον καθιέρωσε είχε τρεις συνέχειες (1981, 1983, 1987), αποφέροντάς του 300 εκατομμύρια δολάρια. Το 1993 πρωταγωνίστησε στην ταινία του Τζέιμς Άιβορι «Τα απομεινάρια μιας ημέρας», αλλά δεν μπόρεσε να απεκδυθεί την... μπέρτα του «Σούπερμαν» σε καμιά του καλλιτεχνική απόπειρα.

Δεινός ιππέας και ιδιοκτήτης αλόγων, υπέστη πολλαπλές κακώσεις στη σπονδυλική στήλη και συντριπτικό κάταγμα δύο αυχενικών σπονδύλων πέφτοντας από το άλογό του στη διάρκεια ιππικών αγώνων στη Βιρτζίνια στις 27 Μαΐου 1995. Έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια. Νωρίτερα είχε πέσει σε κώμα, όταν υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια θεραπευτικής αγωγής για την επούλωση τραύματος που είχε επιμολυνθεί.

Ενδιάμεσα τέθηκε επικεφαλής εκστρατείας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, αναλαμβάνοντας έναν νέο, ακόμη ηρωικότερο ρόλο: του ακτιβιστή για την ιατρική έρευνα σχετικά με τις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μέσω του Ιδρύματος «Κρίστοφερ Ριβ» (στο οποίο εμπλέκονται τα τρία παιδιά του). Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Ντάνα Μοροζίνι, που συνέχισε το έργο του μέχρι τον θάνατό της το 2006.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...

413 π.Χ.: Εκτελέστηκε στις Συρακούσες ο 56χρονος Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Νικίας συμμετέχοντας σε εκστρατεία κατά της πόλης, που αποτέλεσε καμπή στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

1813: Γεννιήθηκε ο Ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι, («Άιντα», «Ναμπούκο», «Ριγκολέτο», «Τροβατόρε», «Τραβιάτα»).

1827: Πέθανε ο Ιταλός ποιητής, ελληνικής καταγωγής, Ούγκο Φόσκολο.

1862: Καταλύθηκε η μοναρχία του Όθωνα. Την εξουσία ανέλαβε επαναστατική τριανδρία, αποτελούμενη από τους Δημήτριο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κανάρη και Μπενιζέλο Ρούφο (Μεσοβασιλεία).

1922: Πέθανε ο συγγραφέας Ανδρέας Καρκαβίτσας.

1930: Γεννήθηκε ο Χάρολντ Πίντερ, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας.

1951: Πέθανε ο Γεώργιος Βλάχος, λόγιος και δημοσιογράφος, ιδρυτής της εφημερίδας «Καθημερινή».

1954: Γεννήθηκε ο νυν εκλέκτορας της Εθνικής Πορτογαλίας Φερνάντο Σάντος.

1963: Πέθανε η 48χρονη Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιαφ.

1964: Εγκαινιάστηκε στη Σύμη η πρώτη εγκατάσταση αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στην Ελλάδα.

1965: Για το Κύπελλο Κυπελλούχων ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε ισόπαλος στο Καραϊσκάκη με την Ομόνοια (1-1). Προκρίθηκε χάρη στη νίκη (1-0) στο πρώτο ματς στη Λευκωσία.
1965: Πέθανε στα 22 του ο Θάνος Σουγιούλ, Έλληνας μπασίστας του συγκροτήματος Τζούνιορς, γιος του Μιχάλη Σουγιούλ, και ηθοποιός («Νόμος 4000»).

1974: Πέθανε η Τίνα Λιβανού, από τις συζύγους του Αριστοτέλη Ωνάση και κόρη εφοπλιστικής οικογένειας

1975: Γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσι ο Έλληνας παλαίμαχος πολίστας και νυν ηθοποιός Αντώνης Βλοντάκης.

1975: Παντρεύτηκαν για δεύτερη φορά οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον σε ερημική τοποθεσία της Μποτσουάνα.

1976: Ο 98χρονος Δημήτρης Ιορδανίδης έγινε ο γηραιότερος που συμμετείχε σε Μαραθώνιο τερματίζοντας σε 7 ώρες και 33 λεπτά στην κλασική διαδρομή.

1985: Πέθανε στα 70 του ο Όρσον Ουέλς, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός του Χόλιγουντ.