Κώστας Χατζηχρήστος: Όταν «έφυγε» ο «Ζήκος»...

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο του Κώστα Χατζηχρήστου σε ηλικία 80 ετών.

Κώστας Χατζηχρήστος: Όταν «έφυγε» ο «Ζήκος»...

Σαν σήμερα, πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια (3/10/2001), ο ελληνισμός θρηνούσε έναν άνθρωπο που του προσέφερε άφθονο γέλιο μέσω θεάτρου και κινηματογράφου, όντας μέλος της «ντριμ τιμ» της χρυσής εποχής του. Για τον Κώστα Χατζηχρήστο ο λόγος, που απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών.

Εκ των κορυφαίων Ελλήνων κωμικών, γεννήθηκε το 1921 στη Θεσσαλονίκη. Μέλος πολύτεκνης οικογένειας Κωνσταντινουπολιτών, που μετεγκαταστάθηκε στο Παγκράτι. Φοίτησε αρχικά στη Στρατιωτική Σχολή της Σύρου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Καβάλα, αλλά γρήγορα τον κέρδισε το θέατρο. Τελειώνοντας τη Σχολή, ξέσπασε ο πόλεμος και ακολούθησε η Κατοχή, όπου πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή σε μπουλούκια της εποχής. Στα μέσα της δεκαετίας, μετά από ένα εφήμερο γάμο με κάποια Νίτσα, εγκαθίσταται στην Αθήνα και συμμετέχει σε θιάσους βαριετέ. Το 1951 λανσάρει τον ρόλο του επαρχιώτη «Θύμιου» που τον ακολούθησε σε όλη του την καριέρα. Ενδιάμεσα παντρεύτηκε τη Μαίρη Νικολαΐδου, αποκτώντας το πρώτο του παιδί, την Τέτα (Φυσσούν). Υπήρξε συνθιασάρχης και με δικό του θίασο, ενώ συνεργάστηκε με τους Κούλη Στολίγκα και Καίτη Ντιριντάουα, την οποία παντρεύτηκε αποκτώντας δεύτερη κόρη (Μαριαλένα). Χώρισαν το 1975.

Το 1961 μετατρέπει μια αποθήκη σε Θέατρο «Χατζηχρήστου», που θα χάσει στη δύση της ζωής του λόγω χρεών, απόρροια των εξωφρενικών παραγωγών αλλά και του σπάταλου βίου του. Η ενασχόληση με τον κινηματογράφο απογειώνει τη δημοφιλία του και αναγνωρίζεται το πηγαίο ταλέντο του στο πανελλήνιο μέσα από ταινίες όπως «Ο Ηλίας του 16ου», «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», «Ο κύριος πτέραρχος» και «Της Κακομοίρας».

Μετά τον θάνατο της τέταρτης γυναίκας του, της 42χρονης Ελένης Πανταζή, καταρρέει, περιθωριοποιείται και καταφεύγει στο ποτό. Παντρεύτηκε για πέμπτη φορά, τη Βούλα Αρβανιτάκη, αλλά εκτός των οικονομικών προβλημάτων είχε και υγείας. Αιτία θανάτου του η λοίμωξη του αναπνευστικού. Ωστόσο, δεν ξεχάστηκε όπως αποδεικνύει το ότι οδοί της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης φέρουν το όνομά του. Ενδεικτική του ταλέντου του η ιστορία που αποκάλυψε ο Κωνσταντίνος Τζούμας για τα όσα είπε για τον Χατζηχρήστο ο Άντονι Χόπκινς όταν έτυχε να δει κάποιες σκηνές του ως «Ζήκου»: «Τι συγχρονισμός! Τι ρυθμός! Καταπληκτικός...».

ME MIA MATIA...

42 π.Χ.: Η πρώτη Μάχη των Φιλίππων. Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός επικρατούν των δολοφόνων του Καίσαρα, Βρούτου και Κάσσιου. Ο Κάσσιος αυτοκτονεί.

1789: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουάσινγκτον κηρύσσει την πρώτη Ημέρα των Ευχαριστιών.

1866: Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

1878: Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων, με την οποία οι Κρήτες αποκτούν αυτοδιοίκηση.

1920: Δημιουργείται το NFL και διεξάγονται τα πρώτα παιχνίδια.

1926: Ανοίγει τις πύλες της η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

1944: Οι Γερμανοί κατά την αποχώρησή τους από την Πελοπόννησο ανατινάζουν τη Διώρυγα της Κορίνθου.

1966: Ξεκινάει η μετέπειτα «Αθλητική Κυριακή» ημέρα... Δευτέρα με τίτλο «Ματιές στα Σπορ» με τον Γιάννη Διακογιάννη, στο πειραματικό κανάλι της ΕΙΡ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας). Το χαρακτηριστικό σήμα της εκπομπής επέλεξε και επιμελήθηκε η Αιμιλία Ρόδη.

1971: Σκοτώθηκε στο σιρκουί της πόλης της Ρόδου ο Γιάννης Μεϊμαρίδης χτυπώντας με το αυτοκίνητό του στα τείχη του κάστρου της. Ο θάνατος του μέλους της οικογένειας που κατείχε τα καταστήματα «Άκρον Ίλιον Κρυστάλ» οδήγησε στην κατάργηση των σιρκουί Ρόδου και Κέρκυρας.

1974: Ο τελευταίος αγώνας της 18χρονης θητείας του Πελέ στη Σάντος. Τα επόμενα τρία χρόνια αγωνίστηκε στην Κόσμος της Νέας Υόρκης.

1988: Η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας με τη συμμετοχή των Μπρους Σπρίνγκστιν, Στινγκ, Τρέισι Τσάπμαν, Γιουσού Ν’ Ντουρ και Γιώργου Νταλάρα.

1990: Ανατολική και Δυτική Γερμανία ενοποιούνται και επίσημα, μετά από 45 χρόνια Ψυχρού Πολέμου και χωρισμού.

1999: Στο 23ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής, που ολοκληρώνεται στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η εθνική ομάδα του ανσάμπλ με τις Ειρήνη Αϊνδηλή, Χαρά Καρυάμη, Εύα Χριστοδούλου, Μαρία Γεωργάτου και Άννα Πολλάτου κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο στις 10 κορύνες με 19.816 βαθμούς, το δεύτερο χρυσό στις 3 κορύνες και 2 στεφάνια με 19.833 βαθμούς και ένα αργυρό μετάλλιο με 39.466 βαθμούς.