Η απόφαση της Δίκης της Νυρεμβέργης

Σαν σήμερα, την 1η Οκτωβρίου του 1946, εκδίδεται η απόφαση στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

Η απόφαση της Δίκης της Νυρεμβέργης

Με την ονομασία Δίκη της Νυρεμβέργης αναφέρεται η δίκη των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών εγκληματιών πολέμου που διενεργήθηκε από συγκροτημένο ομώνυμο Διεθνές Στρατιωτικό Δικαστήριο, που συνεδρίασε στο δικαστικό μέγαρο της γερμανικής πόλης από τις 20 Νοεμβρίου του 1945 μέχρι την 1η Οκτωβρίου 1946, με κατηγορούμενους είκοσι τέσσερα μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος και οκτώ ναζιστικές οργανώσεις.

Το δικαστήριο που συστάθηκε ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας, την οποία υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών στις 8 Αυγούστου 1945 στο Λονδίνο για τη δίκη και πιθανή καταδίκη όλων των εγκληματιών πολέμου των προερχόμενων από τον Άξονα.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι το Δικαστήριο θα απαρτιζόταν από τέσσερα μέλη, καθένα από τα οποία θα είχε και ένα αναπληρωματικό. Τόσο τα τακτικά όσο και τα αναπληρωματικά μέλη θα ορίζονταν από τις υπογράφουσες τη συμφωνία κυβερνήσεις. Απαρτία θεωρείται ότι έχει το δικαστήριο μόνον όταν παρίστανται και τα τέσσερα μέλη του (τακτικά ή αναπληρωματικά). Αφέθηκε ανοιχτό το θέμα να υπάρξουν κι άλλες δίκες, αν προέκυπτε τέτοια ανάγκη κατά την ακροαματική διαδικασία. Στο δικαστήριο συμμετείχε, επίσης, και η Γαλλία.

Δώδεκα από τους είκοσι δύο εξέχοντες ναζί καταδικάστηκαν σε θάνατο ως εγκληματίες πολέμου. Πρόκειται για τους Χέρμαν Γκαίρινγκ (αυτοκτόνησε), Βίχλελμ Κάιτελ, Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ, Ερνστ Καλτενμπρούννερ, Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Χανς Φρανκ, Φριτς Ζάουκελ, Άλφρεντ Γιοντλ, Άρτουρ Σέις Ίνκβαρτ. Σε ισόβια καταδικάστηκαν οι Ρούντολφ Ες, Βίλχελμ Φρικ και Έριχ Ρέντερ. Σε ποινή εικοσαετούς κάθειρξης καταδικάστηκαν οι Μπάλντουρ φον Σίραχ και Άλμπερτ Σπέερ, σε δεκαπενταετή κάθειρξη ο Κόνσταντιν φον Νόιρατ και σε δεκαετή κάθειρξη ο Καρλ Νταίνιτς. Αθωώθηκαν οι Γιαλμάρ Σαχτ, Χανς Φρίτζε και Φραντς φον Πάπεν.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ...
1873: Κυκλοφορεί η πρώτη καθημερινή εφημερίδα στην Ελλάδα με τίτλο «Η Εφημερίς» και εκδότη τον Δημήτριο Κορομηλά.
1910: Βόμβα καταστρέφει το κτίριο των «Los Angeles Times» στο κέντρο του Λος Άντζελες, σκοτώνοντας 21 άτομα.
1958: Η Εθνική Ελλάδας κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Κύπελλο Εθνών (μετέπειτα Πρωτάθλημα Ευρώπης ή Γιούρο) με συντριβή 7-1 από τη Γαλλία των Κοπά και Φοντέν στο «Παρκ ντε Πρενς». Το ελληνικό γκολ σκοράρει ο Υφαντής, τερματοφύλακας είναι ο Σάββας Θεοδωρίδης, αρχηγός ο Κώστας Λινοξυλάκης, ενώ ντεμπούτο κάνει ο άσος της Δόξας Δράμας και μετέπειτα του Παναθηναϊκού, Τάκης Λουκανίδης.
1960: Η Κύπρος κηρύσσει και επισήμως την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία (εθνική εορτή).
1976: Στο Μεξικό ο τυφώνας Λίζι σκοτώνει 2.500, τραυματίζει 14.000 και αφήνει 40.000 αστέγους.
1977: Ενώπιον 75.646 θεατών ο Πελέ αποχωρεί από τα γήπεδα στο στάδιο του Νιου Τζέρσι. Έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης και στο δεύτερο με τη Σάντος, πρώην ομάδα του.
1992: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» βάλλει κατά λάθος εναντίον του τουρκικού ναρκαλιευτικού «Μουαβανέτ», με το οποίο συμμετέχει σε άσκηση στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Τούρκοι ναύτες.
1992: Διακόπτεται στο 45' ο αγώνας του πρώτου γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ΠΑΟΚ - Παρί Σεν Ζερμέν (0-2) στην Τούμπα εξαιτίας τρομερών επεισοδίων, αποτέλεσμα των οποίων είναι ο διετής αποκλεισμός της ομάδας της Θεσσαλονίκης από τα Κύπελλα Ευρώπης.
1994: Αρχίζει να εκπέμπει το πρώτο ελληνικό συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι, το FILMNET.
1995: Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία, στην πόλη Ντινάρ, με 84 νεκρούς και 212 τραυματίες.
1997: Ο Πίτερ Οφορίκουε σε ηλικία 17 ετών και 194 ημερών γίνεται ο νεαρότερος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ, όταν σημειώνει το μοναδικό γκολ του Ολυμπιακού στον εκτός έδρας αγώνα με τη Ρόζενμποργκ (5-1) για τη φάση των ομίλων.
2017: Διεξάγεται εν μέσω επεισοδίων δημοψήφισμα στην Καταλονία για την ανεξαρτησία της. Η Μπαρτσελόνα εκδίδει ανακοίνωση καταδικάζοντας τα γεγονότα που συνέβησαν στην προσπάθεια να εμποδιστεί η διαδικασία και αγωνίζεται κεκλεισμένων των θυρών εναντίον της Λας Πάλμας στο «Καμπ Νόου» με στολή της Καταλονίας.